Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Nem is olyan régen még az a nézet uralkodott, hogy az egyedüli vegetáriánus étel a rántott sajt sültkrumplival és a karfiol csak rántva ízletes. Manapság már az ilyen nézetek elavultak és közismert, hogy a zöldségeket nagy adagokban és sokféleképpen lehet variálni, hiszen így egészséges! Engedje hát szabadjára fantáziáját és tegyen végre tányérjéra annyi zöldséget, amennyit megérdemel!
Mentális és lelki egészségünk érdekében is fontos, hogy a zöldség mindennapos vendég legyen asztalunkon. A zöldségek ugyanis nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, melyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak az emberi szervezet szabályszerű működéséhez. A sok zöldség fogyasztása számtalan előnnyel jár. Ezek egyike az alacsony kalóriabevitel, mely hozzájárul az optimális testsúly megőrzéséhez. Az egészségügyi szervezetek arra biztatják az embereket, hogy naponta többször fogyasszanak zöldséget, de sokak számra ez nem olyan egyszerű. Ennek számos oka lehet:
Attól, hogy valaki több zöldséges ételt fogyaszt, még semmiképpen sem lesz vegetáriánus. Csupán hozzá kell szoknia ahhoz, hogy minden nap változatos formában legyen a tányéron zöldség, így elkerülhető, hogy ne unja meg. Segítünk Önnek ebben!
A húst süsse zöldséggel együt!
Kezdje a napot reggel egy ízletes és tápláló zöldséges smoothie-val! A megszokott gyümölcsös smoothie-t nem kell azonnal zöldségesre váltania. Próbáljon először a gyümölcsökhöz egy kevés zöldséget tenni, például spenótleveleket, az almás-banános smoothie-ba fodros kelkáposztát. Egy csészényi fodros kelkáposzta tartalmazza napi A-vitamin szükségletének 206%-át, C- vitamin szükségletének 134%-át és K- vitamin szükségletének csaknem 684%-át.
A különböző krémek is ízletesebbek lehetnek zöldségekkel. Étrendjét szinte észrevétlenül gazdagíthatja az egészséges zöldséges krémekkel, melyekbe számos, egészséges zöldséget keverhet, és nem kell szüntelenül salátát ropogtatnia.
Ötlet: A szupergyors zöldséges sajtos krém valóban ízletes! Elkészítése egyszerű, hiszen csak a krémsajthoz kell keverni az apróra vágott zöld- és pirospaprikát, hagymát és sárgarépát, végül ízlés szerint ízesíteni sóval, fűszerekkel.
Az avokádós krémmel feltűnés nélkül csempészheti az asztalra a tápláló zöldséget.
Legyen kreatív a pizza készítésekor is, és ne feledkezzen meg a zöldségekről! Sonka és sajt helyett ugyanis karfiolrózsákat is tehet a pizzára. A karfiol kellemes ízt ad a pizzának, ráadásul az ilyen pizza jól néz ki. S ha már karfiol, miért is ne próbálhatná ki a karfiolból készült pizzatésztát?
Karfiolos pizzatészta receptje
A karfiolt kb. 4 percig párolja, turmixolja le, majd egy tálban keverje össze 2 tojással, ¼ bögre liszttel, oregánóval, bazsalikommal, szárított fokhagymával, sóval és fűszerekkel. Nyújtsa ki a pizzatésztát, tegyen rá paradicsomot, sajtot vagy karfiolrózsákat, és kb. 200°C-os sütőben süsse 15 percig.
Nagyon kedveli a szendvicseket és wrapokat, de Ön szerint nagyon kevés zöldség van bennük? Mi lenne, ha a zsemlét vagy lepényt lecserélné salátalevelekre, illetve szeletelt sült burgonyára? Ez egy kényelmes megoldás, ráadásul a pékáru mennyiségének csökkentésével nemcsak a kalóriabevitelt csökenti, hanem a felesleges szénhidrátok és cukrok bevitelét is. Biztosan megéri, ha ezeket vitaminokkal, antioxidánsokkal és nagy mennyiségű rosttal helyettesíti!
Míg a baromfi-, bárány- és marhahúsokat gyorsan meg lehet unni, a zöldséges ételeket végtelen sok módon készítheti el. Saláta készítésekor elég csupán egy hozzávalón, vagy a salátaönteten változtatni, és máris elkészült egy új étel. A salátákat fantáziája szerint variálhatja és ne feledkezzen meg arról, hogy tányérján mindig legyen belőle – legalább 2/3-os arányban.
A Hello Tesco szerkesztőség ötlete: Miért is ne töltsük a grillszezont a hizlaló szafaládék és kolbászok sütögetése helyett inkább színes zöldséges-tofus nyársonsültek készítésével?
Sokan mentegőznek, hogy a zöldségek és saláták csak nyáron ízlenek nekik, amikor meleg van, mert a zöldség télen nem melegíti át a szervezetet. Ez azonban nem igaz. Gondoljon csak azokra a csodálatos levesekre, melyeket nagymamáink varázsoltak az egyszerű sárgarépából és petrezselyemből. És mi a helyzet a testet-lelket átmelegítő meleg salátákkal?
Forrás: healthline.com, paloeleap.com, www.zuzanasafarova.cz