Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A karácsony egyet jelent a meghitt légkörrel, nagy beszélgetésekkel, amikor az egész család újra együtt lehet, mindezt finom fogások és illatos sütemények kíséretében. A különböző országokban egymástól igencsak eltérőek lehetnek a hagyományos karácsonyi sütemények. Hazánkban a zserbó és a bejgli a leggyakoribb, míg Angliában a karácsonyi puding, Skóciában a karácsonyi palacsinta, a németeknél pedig az úgynevezett stollen a legnépszerűbb. A hagyomány szerint, ha sok sütemény roskadozik a karácsonyi asztalon, az gazdagságot hoz az új esztendőben.
Talán nincs is olyan ország, ahol a mézeskalács nem része a karácsonyi készülődésnek. Különböző fajtái léteznek, a skandináv országokban például jóval több gyömbérrel készítik őket, mi pedig az átlagosnál több mézzel szeretjük. Ez az egyedülálló karácsonyi édesség a gyermekeket is leveszi a lábáról, a közös dekorálásuk például a legtöbb családban szerves része a karácsonyi előkészületeknek. Ahhoz, hogy jó minőségben tudjuk elkészíteni őket és megfelelően puhák maradjanak, ismernünk kell a tökéletes receptet és néhány hasznos praktikát.
Nálunk Magyarországon ugyancsak jellemző mézes édesség a mézes krémes, aminek elkészítése ugyan nem egyszerű, de ha rászánjuk magunkat, hihetetlenül ízletes és omlós finomságot kapunk. Ennek a süteménynek a titka a pihe-puha tésztája, a lágy sárgabarack lekvár és a megfelelő (alacsony hőmérsékletű) tárolás, ezeknek mindenképp szenteljünk kellő figyelmet.
Ha egyszerűen nem tud választani a mák, a dió, a sajttorta és a szilvatorta között, ne vacilláljon tovább, készítsen egy olyan pazar karácsonyi tortát, amely ezek mindegyikét tartalmazza. A szlovák “štedrák” magyar nevén nyitrai rakott kalács ugyanis igencsak gazdag alapanyagokban, a fent felsorolt finomságok mindegyikét megtaláljuk benne.
A 19. században egy amerikai recept eljutott hazánkba és megihlette a mai legnépszerűbb magyar karácsonyi desszertet, a mákos bejglit. A mondás úgy tartja, hogy a mák jólétet hoz azok számára, akik karácsonykor fogyasztják, ezért érdemes jó sokat enni belőle az ünnepek alatt. Lengyelországban a fehér mák a legnépszerűbb, azonban ez rendkívül ritka és nehezen elérhető.
Léteznek más finom mákos sütemények is, például a mákos guba, ami Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon is rendkívül népszerű desszert, de a bejglivel ellentétben nem csak az ünnepek alatt fogyasztjuk. Ennek az ételnek nagy előnye, hogy rendkívül olcsón és egyszerűen elkészíthető, bár létezik egy drágább verziója is, amikor a tésztájába egy kis szilvát is teszünk ízesítésként.
Ha most karácsonykor valami kicsit különlegesebbre vágyunk, akkor az áfonyás-meggyes máktorta remek választás lesz. Puha mákos tészta, ínycsiklandóan lágy krém, meggydarabokkal megszórva… tökéletes kombináció.
Január 6. nem csak az egyik legősibb keresztény ünnep, de a karácsony hivatalos befejezése is egyben. Sok országban ezen a napon hagyományosan egy királyi tortát készítenek, amelybe mandulákat és érméket rejtenek el. A legenda szerint, aki a mandula szemeket vagy érméket megtalálja, az lesz a király vagy királynő és ő lesz a legszerencsésebb a következő évben. A torta receptje országonként eltérő, Franciaországban például levelestésztába töltenek mandulás krémet, míg más országokban többféle gyümölccsel készítik.
A mandula Kelet-Európában is népszerű alapanyag, ha karácsonyi desszertekről van szó. Kifejezetten közkedvelt például a mandulás rétes és a burgonyamarcipán, az ünnepi finomságok között. Lengyelországban például egy, a bejglihez nagyon hasonló sütemény töltelékként is használják.
Ha kedveli a mandulát, de úgy érzi, nincs elegendő ideje egy bonyolultabb recept elkészítéséhez, próbálja ki a glutén- és lisztmentes mandulatortánkat.
El tudja képzelni a karácsonyt házi készítésű sütemények nélkül? Ha nincs elég ideje a bevásárlás, nagytakarítás és egyéb karácsonyi teendők miatt, adunk néhány egyszerű, nem időigényes karácsonyi receptet.
Karácsonyi kalácsot vagy más süteményt sütni nem egyszerű feladat. Mutatunk néhány tipikus hibát, amit érdemes elkerülni a sikeres sütés érdekében.
Forrás: wikipedia.org, vianoce.sk