Tippek és tanácsok Próbálja ki a sárkánytojást és a madártejet

A tojás minden háztartásban talán a leggyakrabban használt alapanyag. Fasírtokhoz és darált ételekbe kötőanyagként használjuk, valamint levesek és szószok sűrítésére. A tészták omlósabbak tőle, és számos főétel alapvető alkotórésze. A tojások főételként is megfelelnek, de köretként is tálalhatóak, és sok étel fontos kiegészítői. Főzve, sütve, rántva, de nyersen is használatosak – egy szóval a tojások felhasználása meglehetősen széleskörű.  

A tojást leggyakrabban főzve vagy lágytojás formájában fogyasztjuk. Nézze meg, mennyi ideig kell főznie, hogy pontosan olyan legyen, ahogyan ön szereti.

A kemény vagy a buggyantott tojás ezentúl Önnek is sikerülni fog!

Nézzük további tojásos ételek receptjeit is, melyeket talán még nem ismer, de megéri kipróbálnia.


Tojásos szendvicskrém — millió variációban

A tojásos szendvicskrémeknek számtalan receptje létezik. Mindegyik alapja a főtt keménytojás, a vaj, a sajt és a fűszerek. Ezeket elmixeljük, és ízlés szerint adhatunk hozzá például:

  • mustárt
  • őrölt fűszerpaprikát
  • hagymát
  • sárgarépát
  • paprikát
  • retket
  • sonkát

Friss péksüteményre kenve a legfinomabbak.


Házi majonéz, ahogyan a nagyi készítette

A majonézt régen nem a boltban vásárolták, hanem otthon készítették. Egyáltalán nem nehéz, fontos hozzá a "biztos" kéz és a türelem.
Hozzávalók:

  • 300 ml napraforgóolaj
  • 2 tojás
  • 1 EK mustár

Nagyon fontos, hogy minden nyersanyag szobahőmérsékletű legyen. Ideális, ha este kiveszi ezeket a hűtőből és másnap készíti el a majonézt. Ha kevés az ideje, legalább három órát hagyja a hozzávalókat szobahőmérsékleten. A tojásokat a mustárral mixerben keverje el és lassan, szinte cseppenként, állandó keverés közben adja hozzá az olajat. Amikor növekszik a majonéz térfogata és sűrűsödni kezd, kissé nagyobb intenzitással csorgathatjuk az olajat, de még mindig egyenletesen és lassan. A kész majonézt megsózzuk.


Eredeti tojássaláta

A házilag készített majonézt felhasználhatja tojássaláta készítéséhez. A tojásos kenőkrémhez hasonlóan ennek is számtalan variációja van. A saláta alapvető hozzávalói:

  • felszeletelt főtt tojás
  • héjában főtt szeletelt burgonya
  • majonéz
  • apróra vágott hagyma
  • szeletelt savanyú uborka

Mindezeket összekeverjük és sóval, fűszerekkel, mustárral ízesítjük. Ha nagyon sűrű, az ecetes uborka levével felhigíthatjuk.

Ízesítőként adhatunk hozzá paprikát, sonkát, borsót vagy más zöldséget.

Töltött tojás – gyors falatkák

Váratlan vendégeit kínálhatja ezzel a gyorsan elkészíthető étellel, hiszen a főtt tojások fehér részét a sárgájából és további hozzávalókból készített krémmel kell csak megtöltenie. Az egyszerű, töltött tojás recepjét megtalálja a Hello Tesco oldalon.


A tökéletes omlett receptje

A tojásos  „palacsintát“ sós és édes változatban is elkészítheti. Nem elég csak felverni a tojásokat és a forró serpenyőre önteni! A tökéletes omlett ennél több virtusságot és művészetet igényel és ebben segíthet a következő néhány trükk:

  • 1 főnek omlett esetén 3 tojást számítson
  • a tojásokat egy pici tejjel vagy tejszínnel verje fel
  • ne keverje sokáig, mert ritka lesz az omlett és nehéz lesz megfordítani
  • egy pici szénsavas ásványvízzel levegősebb lesz (de akkor is, ha először a fehérjéket kemény habbá veri és ezt hozzákeveri a tojássárgákhoz)
  • az omlett mindkét oldalát kb. egy percig süsse
  • az omlettet mindig meleg tányéron tálalja és a tölteléknek is melegnek kell lennie

Bacon omlett

Frittata – sült omlett

Ha konyhájában még nem honosodott meg a tojásos frittata, próbálja ki egyszer! Biztosan kedvelt fogása lesz, ha gyorsan kell vacsorát készítenie. A frittata hasonlóan készül, mint az omlett – tejjel vagy tejszínnel elkevert tojás sóval és fűszerekkel ízesítve. Ezután már csak ízlése szerint adja hozzá a többi hozzávalót, vagy éppen azt, ami a hűtőben akad, például:

  • paprikát, cukkinit, paradicsomot
  • héjában főtt burgonyát
  • kolbászt
  • mozzarellát vagy feta sajtot
  • spenótleveleket

Mindezeket együtt öntse egy sütőtálba és 170°C-on süsse meg kb. 15 perc alatt. A frittatát egy nagy serpenyőbe is teheti — süsse  kb. 5 percig fedő alatt mindkét oldalról. Óvatosan fordítsa meg, nehogy elszakadjon.

Villámgyors tojásos leves

Nehéz még egy ilyen egyszerű és gyors levesreceptet találnia. A tojásleves negyed óra alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 1 púpos evőkanál sima liszt
  • kevés olaj
  • 1 kiskanál egész köménymag
  • 2 liter víz
  • 2 leveskocka ízlés szerint
  • 2-3 tojás
  • petrezselyem zöldje

A lisztet egy pici olajon megpirítjuk, a rántást felöntjük hideg vízzel és amikor a víz felforrt, lassan állandó keverés közben beleöntjük a felvert és kikevert tojásokat. Aprított petrezselyemzölddel meghintve friss vagy pirított kenyérrel  tálaljuk.

Tojásos muffin cukkinivel

A tojás nem hagyományos elkészítési módja, ha muffinformában süti őket. Próbálja meg ezt receptünk szerint — vékony cukkiniszeletekbe öntve és tetején sajttal megszórva sütni. A cukkinis-tojásos muffin receptjét itt találja meg.

Cukkini muffinok, tükörtojással

Sárkánytojás – a hidegtál éke

A hidegtál extravagáns dísze lehet a barnás márványrajzolatú keménytojás. Hogyan készül? A tojásokat 4 percig főzzük forrásban lévő vízben. Ezután kivesszük őket a vízbő és a vízbe 2 filter vagy egy kevés szórt fekete teát teszünk. A tojások héját egy kiskanállal megütögetjük úgy, hogy megrepedezzen. Nem szedjük le héját! A tojásokat visszatesszük a vízbe és további 4 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk és leöblítjük.   
Ötletünk: A sárkánytojásokat vágja félbe és töltse meg a sárgájából készült töltelékkel.


Madártej

Sokak számára a gyerekkort idéző étel a sárga, vaníliás pudingban úszkáló könnyű tojásfehérjehab-felhőcskék. Ezt a desszertet minden olyan alkalomra ajánljuk, amikor hirtelen enne valami édeset, de nem tudja, mi is esne igazán jól.

Hozzávalók:

  • 3/4 l tej
  • 3-4 tojás (nagyság szerint)
  • 1 vaníliás puding
  • 1 vaníliás vagy vanilincukor
  • 1-2 EK cukor (ízlés szerint)

Szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. A fehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a pudinggal és vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk és fokozatosan, evőkanállal beletesszük a tojáshabot, melyeket kis idő múlva megfordítunk. Ezután kivesszük őket és kistálakba rakjuk. A sárgákból készült édes mártást a forró tejbe öntjük és hígabb pudingot főzünk belőle, melyet ráöntünk a tálakban lévő habfelhőkre. Melegen tálaljuk. 

Tojásos-zöldséges torta

Ez is egy olyan recept, mely ízletesen használja fel a hűtőben levő maradékokat – a füstölt húsoktól a zöldségeken át egészen a joghurtig, melynek nemsokára lejár a szavatossági ideje. Próbálja ki a mi receptünket saját hozzávalóiból

Próbálja ki a sárkánytojást és a madártejet

A Tesco házhoz szállítja Önnek minden tojásos étel szükséges hozzávalóját!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása