Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A tojás minden háztartásban talán a leggyakrabban használt alapanyag. Fasírtokhoz és darált ételekbe kötőanyagként használjuk, valamint levesek és szószok sűrítésére. A tészták omlósabbak tőle, és számos főétel alapvető alkotórésze. A tojások főételként is megfelelnek, de köretként is tálalhatóak, és sok étel fontos kiegészítői. Főzve, sütve, rántva, de nyersen is használatosak – egy szóval a tojások felhasználása meglehetősen széleskörű.
A tojást leggyakrabban főzve vagy lágytojás formájában fogyasztjuk. Nézze meg, mennyi ideig kell főznie, hogy pontosan olyan legyen, ahogyan ön szereti.
Nézzük további tojásos ételek receptjeit is, melyeket talán még nem ismer, de megéri kipróbálnia.
A tojásos szendvicskrémeknek számtalan receptje létezik. Mindegyik alapja a főtt keménytojás, a vaj, a sajt és a fűszerek. Ezeket elmixeljük, és ízlés szerint adhatunk hozzá például:
Friss péksüteményre kenve a legfinomabbak.
A majonézt régen nem a boltban vásárolták, hanem otthon készítették. Egyáltalán nem nehéz, fontos hozzá a "biztos" kéz és a türelem.
Hozzávalók:
Nagyon fontos, hogy minden nyersanyag szobahőmérsékletű legyen. Ideális, ha este kiveszi ezeket a hűtőből és másnap készíti el a majonézt. Ha kevés az ideje, legalább három órát hagyja a hozzávalókat szobahőmérsékleten. A tojásokat a mustárral mixerben keverje el és lassan, szinte cseppenként, állandó keverés közben adja hozzá az olajat. Amikor növekszik a majonéz térfogata és sűrűsödni kezd, kissé nagyobb intenzitással csorgathatjuk az olajat, de még mindig egyenletesen és lassan. A kész majonézt megsózzuk.
A házilag készített majonézt felhasználhatja tojássaláta készítéséhez. A tojásos kenőkrémhez hasonlóan ennek is számtalan variációja van. A saláta alapvető hozzávalói:
Mindezeket összekeverjük és sóval, fűszerekkel, mustárral ízesítjük. Ha nagyon sűrű, az ecetes uborka levével felhigíthatjuk.
Ízesítőként adhatunk hozzá paprikát, sonkát, borsót vagy más zöldséget.
Váratlan vendégeit kínálhatja ezzel a gyorsan elkészíthető étellel, hiszen a főtt tojások fehér részét a sárgájából és további hozzávalókból készített krémmel kell csak megtöltenie. Az egyszerű, töltött tojás recepjét megtalálja a Hello Tesco oldalon.
A tojásos „palacsintát“ sós és édes változatban is elkészítheti. Nem elég csak felverni a tojásokat és a forró serpenyőre önteni! A tökéletes omlett ennél több virtusságot és művészetet igényel és ebben segíthet a következő néhány trükk:
Ha konyhájában még nem honosodott meg a tojásos frittata, próbálja ki egyszer! Biztosan kedvelt fogása lesz, ha gyorsan kell vacsorát készítenie. A frittata hasonlóan készül, mint az omlett – tejjel vagy tejszínnel elkevert tojás sóval és fűszerekkel ízesítve. Ezután már csak ízlése szerint adja hozzá a többi hozzávalót, vagy éppen azt, ami a hűtőben akad, például:
Mindezeket együtt öntse egy sütőtálba és 170°C-on süsse meg kb. 15 perc alatt. A frittatát egy nagy serpenyőbe is teheti — süsse kb. 5 percig fedő alatt mindkét oldalról. Óvatosan fordítsa meg, nehogy elszakadjon.
Nehéz még egy ilyen egyszerű és gyors levesreceptet találnia. A tojásleves negyed óra alatt elkészül.
Hozzávalók:
A lisztet egy pici olajon megpirítjuk, a rántást felöntjük hideg vízzel és amikor a víz felforrt, lassan állandó keverés közben beleöntjük a felvert és kikevert tojásokat. Aprított petrezselyemzölddel meghintve friss vagy pirított kenyérrel tálaljuk.
A tojás nem hagyományos elkészítési módja, ha muffinformában süti őket. Próbálja meg ezt receptünk szerint — vékony cukkiniszeletekbe öntve és tetején sajttal megszórva sütni. A cukkinis-tojásos muffin receptjét itt találja meg.
A hidegtál extravagáns dísze lehet a barnás márványrajzolatú keménytojás. Hogyan készül? A tojásokat 4 percig főzzük forrásban lévő vízben. Ezután kivesszük őket a vízbő és a vízbe 2 filter vagy egy kevés szórt fekete teát teszünk. A tojások héját egy kiskanállal megütögetjük úgy, hogy megrepedezzen. Nem szedjük le héját! A tojásokat visszatesszük a vízbe és további 4 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk és leöblítjük.
Ötletünk: A sárkánytojásokat vágja félbe és töltse meg a sárgájából készült töltelékkel.
Sokak számára a gyerekkort idéző étel a sárga, vaníliás pudingban úszkáló könnyű tojásfehérjehab-felhőcskék. Ezt a desszertet minden olyan alkalomra ajánljuk, amikor hirtelen enne valami édeset, de nem tudja, mi is esne igazán jól.
Hozzávalók:
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. A fehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a pudinggal és vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk és fokozatosan, evőkanállal beletesszük a tojáshabot, melyeket kis idő múlva megfordítunk. Ezután kivesszük őket és kistálakba rakjuk. A sárgákból készült édes mártást a forró tejbe öntjük és hígabb pudingot főzünk belőle, melyet ráöntünk a tálakban lévő habfelhőkre. Melegen tálaljuk.
Ez is egy olyan recept, mely ízletesen használja fel a hűtőben levő maradékokat – a füstölt húsoktól a zöldségeken át egészen a joghurtig, melynek nemsokára lejár a szavatossági ideje. Próbálja ki a mi receptünket saját hozzávalóiból!
A Tesco házhoz szállítja Önnek minden tojásos étel szükséges hozzávalóját!