Tippek és tanácsok A 10 legjobb steak pác és -mártás

Kétféleképpen készíthet jó steaket –  ízesítés nélkül, vagy pácolással.  Az igazi marhahús steak kedvelői is időnként szívesen fogyasztanak ízesen pácolt húst, illetve steaket egy ínyenc mártással meglocsolva.  Pácolni azonban nemcsak marhahúst lehet, hiszen fantasztikus íze lesz bármilyen pácban pihentetett húsnak. Ínyenc ízélményben lesz része, ha ehhez egy mártást is készít.   

A pác alapvető összetevői

A jó pácban három alapvető összetevő hatása fonódik össze:

  • zsíros
  • savanyú
  • ízesítő

zsírt a minőségi olíva- vagy repceolaj adja. Az adalékanyag az olajat a hús felszínén tartja és kioldja a zsírban oldódó aromás anyagokat, mint pl. a fűszereket és a fekete borsot.

A pác savanyú alkotórésze a citromlé, vagy egyéb gyümölcslé, borecet,  balzsamecet, worcester. A húst puhává és omlóssá teszi, de hosszabb idő után kiszárítja. A hús pácolásakor erre is gondoljon.

Az ízesítő összetevők jellegzetes, egyedi ízt adnak a húsnak – legyen ez akár a fokhagyma, méz, szójaszósz, mustár.

Mennyi ideig pácoljuk a húst?

Általánosan ismert az a nézet, miszerint minél tovább pácoljuk a húst, annál jobb.  Ez nem így van.  Fél – egy óra elég ahhoz, hogy az ízek a hús minden részébe eljussanak.  Legcélszerűbb a húst éjszakára bepácolni.  A pácban levő savanyú összetevők a hosszan tartó pácoláskor kiszáríthatják a húst.

Mennyi ideig pácoljuk az egyes húsokat?

Receptek steak pácra

Egyszerű pác

Hozzávalók:

  • 2 EK szárított bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 EK szárított fokhagyma
  • 1 citrom
  • 2 EK szárított petrezselyemzöld
  • 80 ml szójaszósz
  • 80 ml worcester szósz
  • 1 TK őrölt fekete bors
  • 125 ml olívaolaj

Mindezeket összekeverjük és a húst ebbe a pácba tesszük.

Steakpác

Hozzávalók:

  • 60 ml szójaszósz
  • 125 ml szűz olívaolaj
  • egy citrom leve
  • 60 ml worcester szósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 EK szárított petrezselyemzöld
  • 2 EK szárított bazsalikom
  • 1 TK őrölt fekete bors

Minden hozzávalót összekeverünk.  A steaket legalább 2 órára pácba tesszük.

Egyszerű pác fűszernövényekkel

Ehhez a gyors páchoz szója- és worcester szószra, hagymára, fokhagymára, mézre, olívaolajra és friss fűszernövényekre lesz szüksége. 

Hozzávalók:

  • 120 ml szójaszósz
  • 80 ml olívaolaj
  • 60 ml worcester szósz
  • 40  g apróra vágott  vöröshagyma
  • 2 EK méz
  • 2 EK apróra vágott újhagyma
  • 2 TK aprított kakukkfű
  • 2 TK aprított  rozmaring
  • ½ TK só
  • ½ TK őrölt fekete bors
  • 1 EK vörösborecet

Mindezeket keverje össze és a steaket fél óra múlva tegye a pácba.  

Teriyaki pác

Az aránylag jól ismert pác tökéletesen megízesíti a steaket, a disznóhúst és a csirkehúst.

Hozzávalók:

  • 250 ml szójaszósz
  • 125 ml víz
  • 125 ml ananász dzsúsz
  • 2 EK cukor
  • 60 ml növényi olaj
  • 1 EK worcester szósz
  • 2 TK frissen reszelt gyömbér
  • 1 TK szárított fokhagyma

A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan keverjük el.  Ezután a húst  az elkészült teryiaki pácban pácoljuk.
Ötlet: Az ananász dzsúsz  helyett használhat narancsos dzsúszt is.

Mustáros pác

Hozzávalók:

  • 1,5 EK mustár
  • 1 gerezd finomra reszelt fokhagyma
  • 60 ml szójaszósz
  • 1 EK méz
  • ízlés szerint só és feketebors

Mindezt keverjük össze és a húst 15 perc múlva ezzel a páccal kenjük meg.  

Nem elég Önnek ennyi recept?

Mártások steakhez

A páchoz hasonlóan a mártások is hozzájárulnak a húsok ízének  tökéletes összhatásához.   A mártással meglocsolhatja a tányéron levő húst, vagy ha mártogatni szeretne, tálalja külön tálban.

Gyors fokhagyma mártás

Ha kevés az ideje, mentő megoldás a gyorsan elkészíthető fokhagyma mártás. Olvasztott vajban keverjen el egy gerezd szétnyomott fokhagymát és apróra vágott petrezselyem zöldjét.  A mártást egy kis tálban tálalja és a húst mártogassa a mártásba.   

Házi mártás steakhez

A házi mártás elkészítéséhez kicsit több időre lesz szüksége, de megéri a fáradságot. Fagyasztóban akár 2 – 3 hétig is eláll

Hozzávalók:

  • 2 EK olívaolaj
  • 1 apróra vágott  vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 felszeletelt sárgarépa
  • ½ kisebb zeller
  • 2 EK apróra vágott petrezselyemzöld
  • csipetnyi chili paprika
  • 1 TK szárított paprika
  • ½ TK oregánó
  • ½ TK szárított bazsalikom
  • 100 ml paradicsompüré
  • 100 ml Worcester szósz
  • 60 ml balsamico
  • 60 ml vörösborecet
  • 2 EK cukor
  • 1 EK dijoni mustár
  • 2 EK mazsola
  • vegyszerrel nem kezelt narancshéj
  • 2  EK narancslé
  • 1 babérlevél
  • ¼ TK őrölt fekete bors
  • ½ TK só
  • 250 ml víz

Egy serpenyőben lassú lángon állandó keverés mellett öt percig hevítse a fokhagymát, sárgarépát, zellert, chili paprikát, oregánót és a bazsalikomot. Adja hozzá a paradicsompürét és állandó keverés mellett főzze még három percig. Ezután tegye hozzá a többi hozzávalót, forralja fel és lassú tűzön főzze még 20 percig. Gyakran kevergesse, nehogy a mártás odaégjen.  Ha gyorsan sűrűsödne, adjon még hozzá vizet, de a 20 perc főzési időt tartsa be.  Miután megfőtt, a mártás besűrűsödik. Ezután vegye ki belőle a babérlevelet és mixelje el.  Szűrje át egy szitán, majd tálalja üvegedényben.

Chimichurri mártás

A chimichurri mártás a pesto dél-amerikai változata.  Illik a húsokhoz, de salátákba és tésztákhoz is.  Elkészítése egyszerű, s a chimichurri mártást akár két hétig is tárolhatja a fagyasztóban.

Hozzávalók:

  • 2 csésze apróra vágott petrezselyem zöldje
  • ¼ csésze friss oregánó (lehet 2 kanál szárított is, de a végeredmény nem lesz annyira ízletes)
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ¼ csésze vörösborecet
  • 1/8 TK szárított pirospaprika
  • ¾ csésze szűz olívaolaj
  • só, fűszerek ízlés szerint

A petrezselyem zöldjét, oragánót, fokhagymát, borceetet,  paprikát, sót és a fűszereket elmixeljük. Hozzáadjuk az olívaolajat és egy óra hosszat szobahőmérsékleten  pihentetjük, hogy az ízek és illatok összeérjenek.

Krémes mártás kékpenésszel érlelt sajtból

A sajtos mártás lágy, de ugyanakkor telt ízével  a steakek kitűnő kiegészítője. A kékpenésszel érlelt sajtból készített mártást melegen tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 500 ml főzőtejszín vagy habtejszín
  • 50 g reszelt parmezán
  • 150 g  kékpenésszel érlelt sajt, pl. gorgonzola
  • vaj
  • ízlés szerint őrölt fekete bors, esetleg egy gerezd fokhagyma

Egy fazékban felforraljuk a tejszínt, majd állandó keverés közben lassú tűzön lefőzzük a felére. Levesszük a tűzről és a forró tejszínbe szórjuk a reszelt parmezánt és a kékpenésszel érlelt sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad benne. A steaket meglocsoljuk a meleg kékpenésszel érlelt sajtos mártással.

Krémes tormamártás

Az egyszerű tormamártást tálalhatja steakhez, de burgerekbe is kitűnő majonéz helyett.

250 ml tejfölt keverjen el 2 evőkanálnyi reszelt tormával.  Adjon hozzá egy kiskanál citromlevet és ízlés szerint sózza, fűszerezze. Egy-két órát pihentesse, majd tálalja.  


Forrás: afamilyfeast.com, stockpillingsmoms.com, lowcarb.com, recepty.cz

Publikálva: 2 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása