Egészséges életmód Egészség Mi állhat az őszi betegségek útjába?

Ősszel kevesebb a napfény, az időjárás változékonyra fordul és gyengül immunrendszerünk. Ilyen körülmények között nagyon sok kellemetlen betegség, lesben álló vírus támad szervezetünkre, melyek a levegőben nagyon gyorsan terjednek. Legijesztőbbek a vírusok és az influenza. Miképp védekezzünk ellene és a tipikus őszi begekségekkel szemben?

Az influenza

A zimankós őszi időjárásban könnyen elkaphatja az influenzát akár az autóbuszban is, amikor egy másik beteg ember tüsszent. Az influenza vírusos megbetegedés, mely cseppfertőzés útján terjed a levegőben. Lappangási ideje, tehát amíg a tünetek megjelennek, általában 1 – 3 nap. A fertőzés a következő 5 napig  átterjedhet másik emberre is.

Tudta-e, hogy...

...tüsszentéskor a vírusok mintegy 160 km/ó sebességgel repülnek?

Az influenza tünetei

Az influenzát úgy ismerheti fel, hogy köhögni kezd, benáthásodik és belázasodik, erőtlen lesz és izom-, vagy ízületi fájdalmai is lehetnek. A betegség ugyan 7 napon belül elmúlik, de ezalatt alaposan megkínozza az embert. Különösen az idős embereknek , a gyerekeknek és a gyenge immunrendszerű embereknek kell vigyázniuk. A megelőzést nem tanácsos alábecsülni, mert az influenza átmehet tüdőgyulladásba, sőt infarktus és középfülgyulladás is lehet a következménye.

Az influenza kezelése

Amikor influenzás, nincs más hátra, mint enyhíteni a tüneteket és várni, amíg elmúlik. Alapvetően fontos a folyadékbevitel.  Naponta 2 – 4 liter folyadékkal kell pótolnia a láz alatt kiizzadt folyadékmennyiséget. Erre a célra megfelel a víz, vagy gyógynövény-, gyümölcstea, vagy a nagyon gyenge fekete tea.  

Az influenza gyógyításában a gyógynövények is kitűnő segítőtársak. Igyon hársfateát. A hársfa virága számos olyan anyagot tartalmaz, melyek elősegítik az izzadást, az epe és a vizeletkiválasztást. Ráadásul nyálkaoldó és csökkenti az ingerlő köhögést. Forrázzon le egy evőkanálnyi szárított virágot, áztassa 10-15 percig, majd szűrje le. Adjon hozzá mézet és pár csepp citromlét. Ha a láz 5 napnál tovább tart, már ne halogassa az orvos felkeresését.  Ne becsülje le az influenzát, ugyanis átmehet bakteriális tüdőgyulladásba.

Az immunrendszer erősítésében elsősorban a C-vitamin segít, melyek az influenza megelőzésében fontos szerepe van. A gyógyszertárakban számos C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt talál, vagy pótolhatja természetes úton élelmiszerek formájában is: citrusfélék, alma, bimbós kel, vagy paprika. A napi ajánlott C- vitamin adag 80 mg körül mozog.  

Erősítse a legkisebbek immunitását

Az influenza megelőzése

Az influenza megelőzhető a következők betartásával:

  • a személyi higiénia betartása
  • eldobható papírzsebkendők használata
  • papírzsebkendő használata után rendszeres kézmosás folyó csapvíznél és szappannal
  • influenzajárvány idején kerüljük a túlzsúfolt zárt helyiségeket
  • védőoltás influenza ellen

A felső légutak gyulladása

Az orrnyálkahártya és az orrgarat gyulladása szintén akár 7 napig is eltarthat. A felső légutak gyulladása is vírusos fertőzés, de kivételesen bakteriális fertőzés is lehet, s az orvos ennek alapján dönt az antibiotikumos kezelésről.  A felső légutak gyulladását eldugult orr, láz, tüsszögés és ingerlő köhögés kíséri. A felső légutak gyulladása nem influenza, bár a tünetek alapján ez annak tűnhet.  Az influenzát más típusú vírus okozza.

Komplikáció – az orrmelléküreg-gyulladás

A felső légutak gyulladását komplikálhatja az orrmelléküreg-gyulladás. Tünete a homlok-, vagy a szemek körüli fájdalom és a gennyes orrváladék. További  komplikáció lehet a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás, vagy a hörghurut.

A felső légúti gyulladások kezelése

A kezelés alatt sokat kell aludni, fontos az elegendő folyadékbevitel, az izzadás és az inhaláció. Az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére használjon orrcseppet. Ezt azonban legtovább két hétig alkalmazza.  

Az orrgarat gyulladása nyaki fájdalommal jár, amikor a gyógynövények is segítenek: fokozottabban ügyeljen a szájüreg higiénájára és öblögessen zsályával, illetve kamilla-főzettel. Igyon elegendő folyadékot és egyen vitaminokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket.

Tudta-e, hogy...

...a paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom?

A felső légúti gyulladások megelőzése

A felső légúti gyulladások megelőzhetőek:

  • edzéssel
  • a túlzsúfolt helyek, mint az üzletek, mozik, színházak elkerülésével
  • megfelelő öltözködéssel, hogy ne izzadjon, illetve ne fázzon meg
  • sok vitaminnal
  • elegendő mozgással

A mandulagyulladás

Ezt a fertőző gyulladásos betegséget bárhol elkaphatja, mert ez is cseppfertőzéssel terjed.

A mandulagyulladás tünetei

E kellemetlen betegség tüneteit könnyen felismerheti.  Mandulái megduzzadnak és látható fehér lepedék borítja őket, kaparja a torkát ami azután fájni kezd és nagyon nehezen tud nyelni. Ehhez társul a bágyadtság, láz és az izom- és ízületi fájdalom.

A mandulagyulladás kezelése

Határozottan ne halogassa az orvos felkeresését, aki eldönti, hogy vírusos, illetve bakteriális mandulagyulladásról van-e szó, majd ennek alapján írja fel az antibiotikumot. Ezek beszedése után szedjen probiotikumot, hogy az antibiotikumok által tönkretett bélflórát regenerálja.

Torokfájáskor próbálja ki a Priessnitz pakolást – mártson hideg vízbe egy kendőt, vagy zsebkendőt, csavarja ki és kösse be vele a nyakát. A kendőt takarja be fóliával, majd kösse át száraz kendővel. A pakolást hagyja a nyakán 2 óra hosszat. A torokfájásnak enyhülnie kellene.  

A pakolásokat egészítse ki zsályából és kamillából készült gyógynövényteák fogyasztásával.  

Betegség idején úgyszintén fontos az ágynyugalom. A mandulagyulladás kezelése és a gyógyulás 1-2 hétig is eltarthat.  

Heveny vírusos laryngitis – gégegyulladás

A laryngitis, vagyis a gégegyulladás nem alakul ki önállóan, hanem leggyakrabban más betegségek kísérője – mint az influenza, a tüdőgyulladás vagy a bronchitis. A vírusos laryngitis cseppfertőzéssel terjed és a fertőzött levegő belégzésével fertőződhet meg.  

A laryngitis tünetei

A gége megduzzad, jellemző a rekedtség, a nehézlégzés és az ugató köhögés.  Mindehhez láz, torokfájás társul és a nyelés is nehézkes. A laryngitis lappangási ideje 1 – 3 nap.

A heveny laryngitis esetében a gyulladás a gégefelületen át egészen a hangszálakig terjed. Leggyakrabban a gyerekeket érinti fél évestől 5 éves korig.

A laryngitis legsúlyosab formája a torokgyík, melyet nem vírusok, hanem baktériumok okoznak. A gyerekeknek torokgyík ellen védőoltást lehet adni.  

A laryngitis legsúlyosab formája a torokgyík.

Laryngitis a gyerekeknél

A laryngitis lefolyása a gyerekeknél sokkal drámaibb, mint a felnőttek esetében. Elsősorban a csecsemőknél, akiknél a légcső normál körülmények között kicsi és szűk, s ekkor nagy kockázatot jelent ennek beszűkülése. A laryngitis gyorsan és hirtelen jön létre. A gyermek este elalváskor még egészséges, de reggel már betegen ébred. Ha laryngitis roham éri a gyermeket, láza van és ugató köhögése, az elsősegély első lépése az, hogy friss és hideg levegőre visszük. A nyakra tett hideg borogatás is segít. Ezután hívja a mentőszolgálatot. Akut esetben ugyanis a gyermek fulladozni kezd és elkékül.  Ez a  köhögési roham és légszomj főleg késő este és éjszaka jelentkezik.  

A laryngitis kezelése

A vírusos laryngitisre nincs gyógyszer. A tüneteket inhalálással lehet enyhíteni és a hangszálak kímélésével. A lázat és a torokfájást gyógyszerekkel lehet csökkenteni. Erős köhögés esetén az orvos köhögéscsillapító cseppet ír fel, amit éjszakára kell bevenni. A laryngitisből általában 2 hét után lehet meggyógyulni, de ez az időtartam egyénenként változó.  

A laryngitis megelőzése

A lakásban levő száraz levegő párásításával a laryngitis megelőzhető. A túlzott szárazság és a meleg gyengítik az immunrendszert. Ha otthonában nagyon száraz a levegő, használjon párásító készüléket, vagy helyezzen a fűtőtestekre párologtatót, illetve nedves törülközőt.

A hörghurut, azaz bronchitis

A hörgők gyulladása tulajdonképpen a tüdő hörgőinek felszínét bélelő nyálkahártya gyulladása. A hörgők nyálkajártyája megduzzad és fokozott nyálaktermelés kezdődik. A bronchitisnek heveny és idült formáját ismerjük. Az idült bronchitis a dohányzókat érinti, akik a cigarettafüsttel ingerlik hörgőiket, vagy azokat az embereket, akik poros környezetben tartózkodnak és hörgőik hosszú időszakon át vannak kitéve a porártalomnak. A heveny  bronchitis a levegő által belélegzéssel terjed.

A bronchitis tünetei

A bronchitis náthával és nehézlégzéssel kezdődik, a testhőmérséklet megemelkedik, a beteg fáradt és erőtlen, eleinte száraz, ingerlő köhögés gyötri, majd viszkózus köpet jelentkezik.

A bronchitis kezelése

Az előzőkben említett betegségekhez hasonlóan, a bronchitis kezelése is főleg a kellemetlen tünetek enyhítésére irányul. Elsődlegesen itt is fontos az ágynyugalom és a pihenés. A lázat és a köhögést gyógyszerekkel lehet enyhíteni. Sokat segítenek a felköhögést segítő gyógyszerek. Főzzön kamilla-, vagy martilapu teát, ha a gyógynövények híve. A fájós torokra a gyömbér-, vagy a menta tea ajánlott. Ha bír inhalálni, készítsen erre a célra kamillafőzetet.

A bronchitis gyógyulásának időtartama akár 7 napig is elhúzódhat. Alapvetően fontos a jó immunrendszer.

A betegségek megelőzésnek alapja az immunrendszer erősítése

A betegségek megelőzésének egyik módszere az, ha immunrendszerünket komplex módon erősítjük. Ősszel fogyasszon sok magas rosttartalmú zöldséget és gyümölcsöt. A rostok ugyanis jótékonyan befolyásolják az emésztést, tisztítják a beleket és megszabadítják a szervezetet a salakanyagoktól. Az ajánlott napi rostanyagmennyiség 25 – 30 g, amihez pl. 600 g gyümölcsöt és zöldséget kellene megennie.

A gyógynövények közül immunrendszerét máriatövis, cickafark vagy csalán fogyasztásával erősítheti.  

Emellett mozogjon sokat a friss levegőn menjen sétálni, fusson, kerékpározzon, ússzon. Olyan tevékenységet válasszon, melyben örömét leli. Ha mást nem, induljon gyalogosan egy frissítő sétára. https://tesco.sk/hello/clanok/chodza-je-pre-vsetkych-6-dovodov-preco-chodit-peso/16412/

Forrás: ordinace.cz, rungo.idnes.cz, tyden.cz, ona.idnes.cz, mojezdravi.cz, nahlovska.medikus.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!