Tippek és tanácsok Mártások tésztára: A 7 legjobb recept, mely nem okoz csalódást

A tészta igen hálás étel. Végtelenül sokféle alakja és formája lehet  és ízletes is.  Ezentúl már sohasem eszi majd kecsuppal a tésztát! Receptjeink segítségével könnyen elkészítheti a paradicsomos, tejfölös és sajtos mártásokat még akkor is, ha nincs nagy barátságban a fazekakkal. Bátran hívhat vendégeket is, hiszen annyira egyszerűek és ízletesek.


Paradicsommártás tésztára

A Marinara paradicsommártás a tésztamártások egyik alapreceptje. Amíg megfő a spagetti, a mártás is elkészül és sokkal ízletesebb, mint a kecsup.  

Hozzávalók:

Elkészítése:

A felhevített olajon pirítsa meg  az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a kockákra vágott sárgarépát.  Adja hozzá a fűszereket, a paradicsomot és sózza meg. Időnkénti keverés mellett főzze 15 percig, majd kézi mixerrel mixelje el.  


Ötlet:  Húsgolyócskák paradicsomszószban

Ha már a mártásokat és a szószokat emlegetjük, nem hagyhatjuk ki a húsgolyócskákat sem. Ezeket 500 g darált marhahúsból, 1 kisebb apróra vágott hagymából, tojásból, 50 g zsemlemorzsából, sóval és fűszerekkel készítheti el. Mindezeket dolgozza el és formázzon belőle golyókat, melyeket kisüthet, vagy 200 °C-os sütőben 15 perc alatt megsülnek.

Kipróbálhatja a vegetáriánus golyócskákat is – ezek padlizsánból készülnek és valóban pompásak!


Bolognai mártás spagettihez

A spaghetti bolognese az egyik legismertebb tésztaétel – annak ellenére, hogy az olasz szakácsok a paradicsommártásokat gyakrabban tálalják vastagabb tésztafélékkel, mint pl. a penne, mivel ezeken jobban megmarad a mártás.  

Hozzávalók:

  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 75 g szalonna
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • ¼ zeller
  • ½ teáskanál kakukkfű
  • ½ teáskanál oregánó
  • erőleves vagy víz
  • olaj
  • fűszerek

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a húst és a kockákra vágott szalonnát, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, zellert és a paradicsomot a levével együtt. Felöntjük az erőlevessel, vagy vízzel, sózzuk, fűszerezzük és hozzáadjuk a fűszernövényeket. Gyakran kevergetve kb. 30 percig főzzük. Ha a mártás kicsit sűrű, felhigítjuk erőlevessel vagy vízzel.


Arrabbiata mártás

Bár a szó hangzása megtévesztő, a paradicsomos chilis mártásnak semmi köze nincs Arábiához.  A megnevezés az olasz „arrabbiato“ szóból ered, melynek jelentése „mérges“.

Hozzávalók:

  • 250 g paradicsom
  • 200 g oliva
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ pirospaprika
  • 2 kanál olívaolaj
  • 50 ml fehér ecet
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kanál paradicsompüré

Elkészítése:

Az olajon puhulásig pirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát a kockákra vágott paprikával együtt.  Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, s addig főzzük, míg a leve elfő.  Hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és a paradicsompürével elkevert olivát, és fedő alatt kb. 10 percig főzzük, amíg a paradicsom megfő. Ízlés szerint sózzuk.


Sajtos- tejfölös mártás tésztára
Ezt a sajtos mártást liszt nélkül is el tudja készíteni – a tejföl és a parmezán besűríti.  

Tészta sajtos-tejfölös mártással


Gombás mártás tésztához

A gombából, fűszernövényekből és tejfölből készült mártás ideális a széles tésztákhoz, mint amilyen a tagliatelle.

Hozzávalók:

  • 100 ml víz vagy erőleves
  • 200 ml édes tejszín
  • ½ hagyma
  • 5 friss sampion gomba
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát és megpirítjuk.  Felöntjük vízzel és a tejföllel, sózzuk, fűszerezzük és sűrűsödésig főzzük.  


Carbonara sajtos mártás

A Pasta Carbonara nem szalonnás és sajtos tészta – a valódi Carbonara tojásból, sajtból és szalonnából készül.  

Hozzávalók:

  • 100 g átnőtt húsos szalonna
  • 100 g reszelt keménysajt (parmezán)
  • 3 nagy tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só és fűszerek

Elkészítése:

Egy mélyebb serpenyőben megpirítjuk a felszeletelt szalonnát a szétnyomott fokhagymával. Ezt aztán kidobjuk.  A sajt háromnegyed részét elkeverjük a felvert  tojással és a sóval.  A forró tésztát a serpenyőbe tesszük, levesszük a tűzről és a sajtos-tojásos keveréket a tésztához adjuk. Alaposan összekeverjük.  A tojás a forró tésztán megköt, de nem csomósodik meg.  Megszórjuk a maradék sajttal és fűszerezzük.  


Spenótos pesto tésztára

Gyermekei nem szeretik a spenótot? Tálalja fel nekik spagettivel, s meglátja, milyen fogy majd el!

Hozzávalók:

  • 500 g spenót
  • 1 gerezd fokhagyma (nem fontos)
  • 150 g reszelt sajt (parmezán, mozzarella)
  • 2 kanál olívaolaj
  • 2 kanál kesudió
  • só és fűszerek

Egy mélyebb serpenyőben felmelegítse fel az olívaolajat és a szétnyomott fokhagymát, adja hozzá a spenótot és addig keverje, míg a spenót  levelei megpuhulnak.  Sózza és fűszerezze. Ezután a sajttal és kesudióval együtt tegye mixerbe és mixelje el.  Ha sűrű, tegyen hozzá egy kis vizet a tésztáról. Keverje össze a tésztával és szórja meg sajttal.  

Tálalási tippünk: A spenótmártás penne, vagy pappardelle típusú tésztával is ízletes.


Brokkolis pesto tésztára

A pesto előnye, hogy mártást is készíthet belőle. A brokkolimártást a pesto és tejföl átforralásával készítheti el.  

Tészta brokkolis pestóval

Mártások tésztára: A 7 legjobb recept, mely nem okoz csalódást

A Hello Tesco! odalon több receptet is talál nemcsak tésztára.

Forrás: Tesco.co.uk, apetitonline.cz, frommybow.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!