Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A tészta igen hálás étel. Végtelenül sokféle alakja és formája lehet és ízletes is. Ezentúl már sohasem eszi majd kecsuppal a tésztát! Receptjeink segítségével könnyen elkészítheti a paradicsomos, tejfölös és sajtos mártásokat még akkor is, ha nincs nagy barátságban a fazekakkal. Bátran hívhat vendégeket is, hiszen annyira egyszerűek és ízletesek.
A Marinara paradicsommártás a tésztamártások egyik alapreceptje. Amíg megfő a spagetti, a mártás is elkészül és sokkal ízletesebb, mint a kecsup.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A felhevített olajon pirítsa meg az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a kockákra vágott sárgarépát. Adja hozzá a fűszereket, a paradicsomot és sózza meg. Időnkénti keverés mellett főzze 15 percig, majd kézi mixerrel mixelje el.
Ötlet: Húsgolyócskák paradicsomszószban
Ha már a mártásokat és a szószokat emlegetjük, nem hagyhatjuk ki a húsgolyócskákat sem. Ezeket 500 g darált marhahúsból, 1 kisebb apróra vágott hagymából, tojásból, 50 g zsemlemorzsából, sóval és fűszerekkel készítheti el. Mindezeket dolgozza el és formázzon belőle golyókat, melyeket kisüthet, vagy 200 °C-os sütőben 15 perc alatt megsülnek.
Kipróbálhatja a vegetáriánus golyócskákat is – ezek padlizsánból készülnek és valóban pompásak!
A spaghetti bolognese az egyik legismertebb tésztaétel – annak ellenére, hogy az olasz szakácsok a paradicsommártásokat gyakrabban tálalják vastagabb tésztafélékkel, mint pl. a penne, mivel ezeken jobban megmarad a mártás.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a húst és a kockákra vágott szalonnát, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, zellert és a paradicsomot a levével együtt. Felöntjük az erőlevessel, vagy vízzel, sózzuk, fűszerezzük és hozzáadjuk a fűszernövényeket. Gyakran kevergetve kb. 30 percig főzzük. Ha a mártás kicsit sűrű, felhigítjuk erőlevessel vagy vízzel.
Arrabbiata mártás
Bár a szó hangzása megtévesztő, a paradicsomos chilis mártásnak semmi köze nincs Arábiához. A megnevezés az olasz „arrabbiato“ szóból ered, melynek jelentése „mérges“.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az olajon puhulásig pirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát a kockákra vágott paprikával együtt. Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, s addig főzzük, míg a leve elfő. Hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és a paradicsompürével elkevert olivát, és fedő alatt kb. 10 percig főzzük, amíg a paradicsom megfő. Ízlés szerint sózzuk.
Sajtos- tejfölös mártás tésztára
Ezt a sajtos mártást liszt nélkül is el tudja készíteni – a tejföl és a parmezán besűríti.
Tészta sajtos-tejfölös mártással
A gombából, fűszernövényekből és tejfölből készült mártás ideális a széles tésztákhoz, mint amilyen a tagliatelle.
Hozzávalók:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát és megpirítjuk. Felöntjük vízzel és a tejföllel, sózzuk, fűszerezzük és sűrűsödésig főzzük.
A Pasta Carbonara nem szalonnás és sajtos tészta – a valódi Carbonara tojásból, sajtból és szalonnából készül.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy mélyebb serpenyőben megpirítjuk a felszeletelt szalonnát a szétnyomott fokhagymával. Ezt aztán kidobjuk. A sajt háromnegyed részét elkeverjük a felvert tojással és a sóval. A forró tésztát a serpenyőbe tesszük, levesszük a tűzről és a sajtos-tojásos keveréket a tésztához adjuk. Alaposan összekeverjük. A tojás a forró tésztán megköt, de nem csomósodik meg. Megszórjuk a maradék sajttal és fűszerezzük.
Gyermekei nem szeretik a spenótot? Tálalja fel nekik spagettivel, s meglátja, milyen fogy majd el!
Hozzávalók:
Egy mélyebb serpenyőben felmelegítse fel az olívaolajat és a szétnyomott fokhagymát, adja hozzá a spenótot és addig keverje, míg a spenót levelei megpuhulnak. Sózza és fűszerezze. Ezután a sajttal és kesudióval együtt tegye mixerbe és mixelje el. Ha sűrű, tegyen hozzá egy kis vizet a tésztáról. Keverje össze a tésztával és szórja meg sajttal.
Tálalási tippünk: A spenótmártás penne, vagy pappardelle típusú tésztával is ízletes.
A pesto előnye, hogy mártást is készíthet belőle. A brokkolimártást a pesto és tejföl átforralásával készítheti el.
A Hello Tesco! odalon több receptet is talál nemcsak tésztára.
Forrás: Tesco.co.uk, apetitonline.cz, frommybow.com