Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Természetesen a hús minősége nagyban függ az állat tenyésztésének és tartásának módjától és a feldolgozás körülményeitől. Egy másik fontos tényező, hogy hogyan készítjük el és milyen gyakran fogyasztjuk. Legyen a kedvenc ételünk a csirkecomb vagy a csirkemell, marhahús vagy lazac - mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.
A halak kalóriatartalma például általában alacsonyabb, mint a vörös húsoké, viszont potenciálisan több higanyt tartalmazhatnak, mint más típusú húsok. A puhatestűek, például a rák, a homár vagy a garnélarák amellett, hogy egészséges, kifejezetten magas koleszterin tartalommal rendelkezik. Ráadásul a tenyésztett halak tízszer több rákkeltő anyagot tartalmazhatnak, mint a vadon élő társaik.
Minden hús nagyon jó fehérjeforrás, ráadásul a tenger gyümölcsei például tartalmazzák az egészséges omega-3 zsírsavak nagyrészét, alacsony telített zsírtartalom mellett.
Vörös húsok. Jók vagy rosszak?
Ha vérszegények vagyunk, a vörös hús orvosolhatja a problémánkat, ugyanis nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely jobban felszívódik, mint a növényi alapú vas. Bátran illesszük be a marhahúst étrendünkbe, mert ennek a legmagasabb a vastartalma.
Egy átlagos 150 grammos marhahús fedezi az ajánlott napi vasszükséglet 25% -át, 200 gramm steak pedig 30% -át. A jó felszívódás érdekében nyers zöldségeket (a C-vitamin miatt) ideális fogyasztani mellé. Ezenkívül a vörös hús tartalmaz cinket, szelént és a B csoport vitaminjait.
A vérszegénységgel küzdők minden bizonnyal élvezni fognak egy steak salátát fűszeres kenyérrel. A marhahús mellett a tojás szintén kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz. Egy belőlük készített étel elősegíti a szervezetünk megfelelő működését a B- vitaminoknak és a rengeteg vasnak köszönhetően. A marhahúsnak számos egészségügyi előnye van, másrészt viszont a vastagbelet igencsak megterheli. A legjobban akkor járunk el, ha a vörös húst zöldségekkel együtt fogyasztjuk, ezek együttes erővel tisztítják meg a szervezetünket.
Sertésborda, a nagy kedvenc
Nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne imádná ezt a szép szelet húst, ami a sertés hátának, gerinc melletti részén található. A sertésbordát leggyakrabban egészben sütik meg és nagyon gazdag fehérjében, káliumban és nátriumban. Ellenállhatatlan íze miatt nagyon népszerű, de mivel nem túl sovány, csak kis mértékben ajánlott fogyasztani.
Miért jobb a csirke és a hal, mint a vörös húsok?
A vörös hús - a marha-, sertés- és bárányhús - telítettebb zsírokkal rendelkezik, mint a baromfi, hal vagy éppen a hüvelyesek. A telített és transzzsírsavak növelik a vér koleszterinszintjét, és vele együtt a szív-, és érrendszeri megbetegedések egyik legfőbb okozója lehet.
Másrészt a lazachús például nagyszerűen hat az egészségünkre. A halakban és az egyes növényi fehérjékben található omega-3 zsírsavak segítenek nekünk elkerülni a szívbetegséget, ugyanakkor megakadályozhatják a stroke-ot is.
Tippek azoknak, akik nem tudják hús nélkül elképzelni az életüket, de szabályozni szeretnék húsfogyasztásukat:
Hogyan adjunk hozzá több szárnyast, halat és növényi fehérjét a napi menühöz?
Reggeli
- Ha reggelire szendvicset készítünk, bacon vagy sertés sonka helyett használjunk pulyka vagy csirkemellet.
- Készítsen rántottát kolbász nélkül, helyette használjon hagymát és borsót.
- Válasszon teljes kiőrlésű kenyeret, egy finom répás-lencsés krémmel.
- Próbálja ki a házi készítésű csirkés vagy lazacos tortillát, akár fetasajttal tálalva.
Ebéd
- A bab-, vagy lencseleves biztosítja a megfelelő növényi fehérjét a szervezet számára.
- Készítsen tonhalas szendvicset teljes kiőrlésű kenyérrel.
- A csirkés-joghurtos saláta rendkívül ízletes másnap is. Az azonban fontos, hogy tartsuk hidegben és keverjük alaposan össze tálalás előtt. Néhány óra elteltével a salátánk levet ereszthet, de ne aggódjunk, ha összekeverjük olyan lesz, mint új korában.
- Diétás, mégis ízletes fogás lehet továbbá a mozzarellás, paradicsomos csirkemell.
Vacsora
- A grillezett pulyka vagy csirkemell párolt zöldségekkel, vagy friss salátával kiváló egészséges alternatíva lehet estére.
- Adjon hozzá babot, lencsét vagy bungóbabot kedvenc salátájához.
- A lazac sokrétűen felhasználható, akár tésztához is. Próbálja ki a rizstésztát brokkolival és lazaccal. Vagy készítsen ízletes kapros lazacot gnoccival.
- Mit szólna egy vegetáriánus burgerhez? A fekete bab vagy grillezett cékla különleges és ízletes alapjául szolgálhat.
Tippek húsvásárláshoz
Tippek a hús elkészítéséhez
Forrás: health.org, bustle.com