Receptek Előételek Hideg előételek Répás-lencsés szendvicskrém

Hozzávalók

1 tk curry
csésze vöröslencse (alaposan megmosva)
2 csésze víz
¼ csésze dió
¼ csésze friss koriander
2 kanál tahini
2 tk citromlé
1 gerezd fokhagyma
¾ tk őrölt koriander
¾ tk tengeri só
¾ tk őrölt kömény
1 csipet őrölt cayenne bors
1 csipet őrölt fekete bors
½ csokor friss petrezselyem
15 g tökmag
1 kanál olívaolaj
csésze vöröslencse

Leírás

„A szendvicskrém egyedülálló összetételének köszönhetően nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges tízórait kapunk. Sok rostot, minőségi növényi fehérjét és zsírt tartalmaz, ezért nagyszerűen megtelít” – értékeli a receptet Zuzana Pavelková Šafářová táplálkozási szakértő.A sárgarépa rendkívül jótékony hatással van az immunrendszerre, mivel szelén, A-, C-, D-, E- és K-vitamin, B-vitaminok és béta-karotin jelentős forrásaként tartjuk számon. A dióban található növényi zsíroknak köszönhetően a zsírban oldódó összes vitamin felszívódik. A curry a szív, az agy és az ízületek számára igen hasznos kurkumát tartalmaz. Segít az artritisz és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. A lencse a többi hüvelyes zöldséghez hasonlóan szuperélelmiszernek számít. Fehérjékben, komplex szénhidrátokban, rostokban, kalciumban, foszforban, vasban, A-, C- és E-vitaminban, B-vitaminokban, folsavban gazdag. Nem tartalmaz zsírt, megtelít, a szervezetet ellátja a szükséges energiával.

Elkészítés

1

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral.

2

Tegyük a tepsire a felszeletelt répát, öntsük le egy evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg a curry porral és ízesítsük tengeri sóval, fekete borssal.

3

Süssük a répát 25-30 percig, vagy addig, amíg aranybarnára sül.

4

Közben tegyük a lencsét egy serpenyőbe egy kevés vízzel. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet. Vegyük le a fedőt és további 10-15 percig pároljuk, időnként megkavarva. A felesleges vizet öntsük le róla.

5

Tegyük egy nagyobb serpenyőbe a diót, közepes lángon pirítsuk 5-7 percig. Időnként kavarjuk meg, nehogy odaégjen, majd tegyük félre.

6

Tegyük a robotgépbe a sült répát, egy evőkanál olívaolajat, a főtt lencsét és a fűszereket. 1-2 perc alatt dolgozzuk simára. Ha szükséges, időnként állítsuk meg a robotgépet és szedjük le az oldalára tapadt zöldségdarabokat.

7

Adjuk hozzá a krémhez a pirított diót, ügyeljünk arra, hogy a dió ne keveredjen el teljesen a krémmel, úgy, hogy darabos maradjon. Ízlés szerint fűszerezzük tengeri sóval és fekete borssal.

8

Kanalazzuk a krémet egy szervírozó tálba, fűszerezzük friss korianderlevéllel, petrezselyemmel és tökmaggal. Köretként keksszel, friss zöldségekkel vagy meleg pitával tálaljuk.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Ajánlatunk

1 / 3

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4