Tippek és tanácsok Készítsünk otthon pizza tésztát, ahogy az olaszok!

Egy kis pizza történelem

Már a rómaiak is fogyasztottak ahhoz hasonló ételt, amit ma pizzának hívunk. Ez anno egy lapos kenyértészta volt fűszerekkel, szósszal és sajttal. A pizza mai modern formája a 18. században Nápolyból indult, mikor a ‘kenyérfokhagymával, bazsalikommal, sajttal és paradicsommal készült.

A 19. században az olaszoknak köszönhetően Amerikában is megjelent. A második világháború után pedig az amerikaiak rákaptak. Évente kb. 4 millárd darab pizzát fogyasztanak a világon, a legtöbbet éttermekben, pizzériákban. Persze nemcsak étteremben lehet pizzához jutni, a különböző fagyasztott pizzák is nagy sikernek örvendenek.

Legkedveltebb pizza fajták

Nápolyi pizza

Az eredeti pizza nem csak a leghíresebb, de töretlen népszerűsége is. Aki a vékony tésztát kedveli, a nápolyi pizzában nem fog csalódni. Extra omlós, könnyed és kemencében sült. A tészta általában kézzel kell készül, 35 centiméter széles és 3-4 milliméter magas. Összesen két variációja van:

  • Marinara Pizza: paradicsom, fokhagyma, oregánó és olívaolaj
  • Margherita: paradicsom, mozarella, bazsalikom és olívaolaj

Készítsünk otthon pizza tésztát, ahogy az olaszok!

Amerikai pizza

Az eredeti nápolyi pizzától eltérően az amerikai pizza tésztája ropogós, de vastag és puha. A legkedveltebb a New York-i pizza.

A legjobb pizzatészta receptje

Szerintünk, ha puha és ropogós, akkor a legjobb a pizza, mutatjuk a hozzávalókat és az elkészítést!

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
  2. A vizet öntsük egy mérőpohárba az élesztővel együtt. A víz legyen langyos, hogy az élesztő könnyen feloldódhasson. Keverjük össze és hagyjuk megemelkedni.
  3. A lisztet tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót és fokozatosan öntsük hozzá az élesztős vizet.
  4. Keverjük össze a tésztát alaposan a kezünkkel addig, amíg már nem ragad.
  5. Ha továbbra is ragad a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
  6. Formázzunk cipót a tésztából, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük 15 percig.
  7. Következő lépésként a megkelt tésztát helyezzük egy lisztes deszkára, majd takarjuk le megint és pihentessük további 30 percig.
  8. Az idő letelte után nyújtsuk a tésztát egy 35 cm átmérőjű körré, ügyelve arra, hogy ne szakadjon meg.
  9. Szórjuk meg a sütőlapot búzadarával és helyezzük rá a pizzatészát.
  10. Helyezzük rá a kedvenc feltéteinket és süssük 200 fokon 7-10 percig.

Kimeríthetetlen pizzatészta receptek

Akár a tradicionális nápolyi pizzát választjuk, akár az amerikait, akad még pár tipp a tarsolyunkban, amivel feldobhatjuk a receptjeinket.

Ahhoz azonban, hogy a gyerekeket is boldoggá tegyük,  a pizzát elkészíthetjük mini formákban is. A folyamatot felgyorsíthatjuk előre elkészített pizzalappal, amit már csak ízesíteni és sütni kell.

Ha a glutén és laktóz problémát okoz, akkor sem dől össze a világ, hiszen a mandulaliszt és kókuszolaj felhasználásával is tökéletes pizzát lehet készíteni.

Egy kis francia életérzés elfér a pizzán is! Készítsünk francia pizzát tejföllel, szalonnával és egy kis hagymával megbolondítva.

Érdekességek

  • A világrekordot tartó Patrick Bertoletti 10 perc alatt 47 szeletet képes megenni 16 féle pizzából.
  • A világon az éttermek 17 %-a pizzéria.
  • Az amerikaiaknál októberben tartják a nemzetközi pizza hónapot.
  • A második világháború után visszatért amerikai katonák annyira megdobták a pizzafogyasztást az országban, hogy mára 69 000 pizzázó van Amerikában. 1 másodperc alatt 350 szelet pizza fogy Amerikában.
  • A világ legnagyobb pizzáját Havannában, Florida államban sütötték, ami 90 000 szeletből állt.
  • Nagy meglepetésre, a csípős paprika lett a legnépszerűbb pizzafeltét egy világszintű kutatás során, a szardella pedig a legkevésbé kedvelt.
  • Február 9-e a Nemzetközi Pizza nap.
  • Kutatások szerint az olaszok kedvenc étele a pizza, amiből évente több mint 45 darabot fogyasztanak.

Forrás: wikipedia.org


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása