Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A tökéletes torta alapja a töltelék. A krémes töltelék gyakran elriasztja a háziasszonyokat az ünnepi születésnapi torta készítésétől. De Ön is tudja, hogy bátraké a szerencse! Vegye elő tehát a mixert és lásson hozzá bátran a sütemény- és tortakrémek, illetve a tökéletes tejszínhab elkészítéséhez.
A vajas tortakrém-alaphoz ízlés szerint adagolhatja a további adalékanyagokat – kakaót, gyümölcslekvárt, vaníliát, kávét, likőrt... A kész krémet használja sütemények és torták töltésére, díszítésére.
Ezt az egyszerű tortakrémet 150 g szobahőmérsékletű vaj és 160 g porcukor habosra keverésével készítheti el.
Annak ellenére, hogy ez a krém vajas, nem kell attól tartania, hogy nagyon nehéz. A tej ugyanis könnyebbé és jól kenhetővé teszi, de ugyanakkor jól tartja a formáját és ezért alkalmas torták és cupcake díszítéséhez is.
Szüksége lesz 115 g vajra, 130 g porcukorra, 65 g minőségi kakaóra és 10 evőkanál tejre.
A vajat először keverje habosra, majd lassanként adja hozzá a kakaót, a cukrot és a tej felét. Amikor a krém összeállt, adja hozzá a maradék cukrot és tejet. Eleinte keverje lassan, majd később növelje a mixer fordulatszámát.
Ez a krém akár 2 hétig is eltartható a hűtőszekrényben.
Elkészítése kissé igényesebb, de a végeredmény egy univerzális krém, mely alapbevonatként szolgálhat a marcipános tortabevonat alá, de felhasználható tortakrémnek, vagy sütemények díszítésére.
Egy rozsdamentes tálba, vagy üvegtálba tegyen 4 tojásfehérjét és 180 g porcukrot és helyezze a tálat vízzel telt edényre. A masszát habverővel állandóan kevergetve főzze. Amikor a víz elkezd forrni, már csak fél percig keverje, nehogy a fehérjék összeugorjanak. A vizes fazekat vegye le a tűzről és a fehérjét még 3 percig keverje a habverővel. Ezután a tálat vegye ki a vízfürdőből, takarja le egy nedves törlőkendővel és a fehérjéket hagyja hűlni.
Eközben 500 g vajat és 100 g porcukrot keverjen habosra és óvatosan adja hozzá a kihűlt tojásfehérjékhez.
A tojássárgája se vesszen kárba. A tojássárgájából készült krémmel nemcsak a klasszikus piskótatésztákat, de a leveles tésztából készült tekercseket is megtöltheti, vagy tejszínhabos gyümölcspoharak készítéséhez használhatja fel.
Hozzávalók:
A tojássárgákat, vaníliás cukrot és a lisztet egy tálban gőz felett keverje sűrűre. Ezután hagyja hűlni. Közben a porcukrot a vajjal keverje habosra. Tegye hozzá a tojássárgából készült masszát és keverje habos lágy krémmé.
A Hello Tesco szerkesztőség ötlete:
A tojássárgákhoz adjon 50 gramm aprított minőségi Tesco Finest keserű csokoládét és az eredmény ízletes csokikrém lesz.
A sűrített tejből készült krém annyira egyszerű, hogy elkészítését a nagyobb gyerekekre is nyugodtan rábízhatja. Keverjen habosra 250 g vajat és ehhez adjon 1 konzerv vagy 400 ml sűrített tejet. Rövid ideig mixelje össze. Ez a krém ideális gyümölcstortákba és süteményekbe.
A legegyszerűbb mascarpone tortatölteléket úgy készítheti el, ha egyforma mennyiségű szobahőmérsékletű mascarponét és alaposan behűtött habtejszínt habosra kever. Ez a krém nagyon jól kiemeli a gyümölcsös tortákban és süteményekben levő különféle gyümölcsök ízét.
A mascarpone kicsit drága mulatság, ezért két olcsóbb változatot ajánlunk e tejes finomság elkészítéséhez. A mascarpone elkészítéséhez csupán tejfölre és joghurtra lesz szüksége.
Vegyen két darab 18 %-os tejfölt és a tetejét távolítsa el, majd a tejfölös poharakat tegye mikrosütőbe. Melegítse 20 másodpercig 750 W fokozaton. Ezután keverje át és ellenőrizze, hogy a tejföl átmelegedett-e, de nem szabad, hogy forró legyen. Egy szitát béleljen ki egy vászonnal, vagy konyharuhával és a tejfölöket öntse a szitába, a vásznat kösse össze, mint egy batyut és egy tálban tegye a hűtőbe másnapig. A felesleges folyadék lecsepeg és a batyuban megmarad a krémsajt.
Amennyiben zavarja, hogy mikrohullámú sütőt kell használnia, megpróbálhatja anélkül is. Szüksége lesz 2 nagy adag fehér görög joghurtra és 2 nagy tejfölre. Öntse ezeket egy szitában elhelyezett konyharuhába és a szitát helyezze egy tál fölé, ahová a felesleges savó lecsepeghet. Hagyja így 24 óráig és ezután az így nyert mascarponét ugyanúgy használhatja, mint a készen vásároltat.
Mascarpone kell a fahájas tekercs megtöltéséhez is.
A vajas pudingos krém tökéletesen megfelel leveles tésztából készült desszertek, vagy égetett tésztából készült sütemények készítéséhez. Fél liter tejben főzzön meg 2 csomag vaníliás pudingport egy csomag vaníliás cukorral. A pudingnak sűrűbbnek kellene lennie. Takarja le frissentartó fóliával, hogy a tetején ne „bőrösödjön“ és hűtse szobahőmérsékletű hőfokra. Ezután keverjen a pudinghoz 200 – 250 g vajat és ízlés szerint cukrot, majd habverővel keverje lágy krémmé.
Sütés nélküli gyors keksz-szelet receptje
Egy sütőpléhre rakjon le egy sor vajas kekszet és erre kenje rá a pudingos krémet. A krémre tegyen egy újabb sor kekszet és legalább három órára tegye a hűtőbe.
Ötletünk: A pudingos krémre tegyen egy réteg tejszínhabot és csak ezután fedje be a keksszel. Tetejére öntsön csokoládébevonatot.
A vajas-pudingos krém változata a túrókrém. Ugyanolyan módon készítheti el, csak a vaj helyett használjon túrót.
A párizsi krém, azaz „ganache“, vagyis a „ganázskrém“ egy univerzális krém, melyet sütemények töltésére és bevonatként is használhat. A párizsi krém kiváló alapot képez tortabevonatok alá. Töltelékként remekül tartja magát a tortalapon, nem olvad meg. Tökéletesen alkalmas sütemények és torták bevonására és glazúrokra, mivel csodálatosan elsimítja a különféle egyenetlenségeket, ráadásul szépen lehet szeletelni, mert nem törik meg.
A valódi párizsi krém csak két összetevőből áll, éspedig legkevesebb 33 %-os habtejszínből és minőségi csokoládéból, melynek kakaótartalma legalább 60 %-os. A tejszín és csokoládé arányát aszerint válassza meg, hogy mit szeretne készíteni:
A tejszínt melegítse fel forráspontig, de ne forralja és ne főzze. A megtördelt csokoládét tegye a forró tejszínbe és olvassza fel. Lassan keverje habverővel, egészen addig, amíg a csokoládé teljesen felolvad és sima állagot képez a tejszínnel. Ezután várja meg, míg a krém kihűl – a bevonatokhoz elég 10 perc, a tölteléknek néhány óra kell ahhoz, hogy eléggé megdermedjen.
Cukrászötlet: A bevonat fényesebb lesz, ha egy kevés vajat tesz hozzá, az ízét pedig tetszés szerint alakíthatja kávé, vanília-, vagy málnaaromával, illetve gyümölcslé hozzáadásával. Ezeket azonban adagolja óvatosan, mert a túl sok adaléktól megváltozhat a párizsi krém állaga.
Ennek legegyszerűbb módja, ha felrázzuk a flakkonban levő kész tejszínhabot. Mi azonban most elkerüljük ezt a módszert és a valódi habtejszínre összpontosítunk. Hogyan készíthetünk belőle szilárd tejszínhabot, olyat, mely nem ugrik össze és nem lesz vajszerű állagú? Nagyon fontos, hogy 33 %-os habtejszínt használjon. Ezt tökéletesen be kell hűteni, ezért használat előtt még tegye néhány percre a fagyasztóba. A tál és a habverő is legyen tiszta, zsírmaradványok nélkül és lehetőleg szintén hideg. A habverővel először lassú fokozaton dolgozzon, majd emelje a fordulatszámot. A habnak nagyjából két perc alatt kellene elkészülnie. Adhat hozzá egy pici oldott zselatint is, így a felvert tejszínhab akár két napig is tartani fogja a formáját.
A kávé szerelmeseit megörvendeztetheti kávés tejszínhabos süteménnyel. Ehhez szüksége lesz 250 ml habtejszínre, 2 teáskanálnyi oldódó (instant) kávéra és 2 kiskanál porcukorra. A kávét és a cukrot keverje el a tejszínnel és forralja fel, majd gyorsan kapcsolja le, hagyja kihűlni és tegye a hűtőbe.
Tapasztalt háziasszonyok ötlete: Amíg a tejszín hűl, keverjen hozzá egy pici zselatint, hogy tartósabb legyen.
Ha már tudjuk, hogyan keverjük ki a krémeket, töltelékeket és hogyan verjük fel a tejszínhabot, nem szabad megfeledkeznünk a tökéletesen felvert tojáshabról sem. Ezt ugyan nem lehet töltelékként felhasználni, de nélküle nem lehet lágy tortatésztát és habcsókot készíteni.
A tojáshab készítésekor ügyeljen arra, hogy egy darab tojássárgája se úszkáljon benne, ezért a tojássárgája leválasztását a fehérjétől végezze körültekintően. Ügyeljen arra is, hogy a tál és a habverők tökéletesen tiszták legyenek. A fehérjéhez adjon egy pici sót és annyi kiskanál jeges vizet, vagy citromlevet, amennyi tojásból készíti a habot. A keverést kezdje lassú fokozaton és mikor a fehérje habozni kezd, emelje a fordulatszámot. A hab akkor készült el, amikor a tetején púposodik és a tálat megfordítva nem esik ki belőle.
A cukrot csak a kész habhoz adja hozzá. A habot a tésztához apránkét és óvatosan keverje - alapvetően fakanállal, soha ne mixerrel.
A pehelykönnyű habcsókok alapja a tojásfehérjéből és cukorból felvert kemény hab. 3 nagyobb tojáshoz 400 g cukorral számoljon. A tojásfehérjéket tegye mixerbe és szitálja rá a cukrot. Alacsony fordulatszámon keverje mindaddig, amíg a cukor feloldódik a tojásfehérjében és egyöntetű masszát képez. Az edény falára lerakódott masszát folyamatosan törölje le. Ezután kapcsolja a mixert magasabb fordulatra és keverje kb. 5 percig, amíg megfelelő állagú lesz.
A színes habcsókhoz mindig csak zselés festéket használjon, hogy a fehérjéhez már ne kerüljön további felesleges folyadék. Számoljon azzal, hogy keverés közben a szín világosabb lesz. Sötét színek esetében használjon több cukrot, így a szín intenzívebb lesz. A színes habot legalább 2 óráig pihentesse, hogy a festékanyagok kifejthessék hatásukat.
Kipróbált tipp: A tálban levő kikevert színes habot takarja le egy nedves ronggyal és éjszakára tegye a hűtőbe. Másnapra szép intenzív színárnyalata lesz.