Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Túlterjednek-e a steakkel kapcsolatos ismeretei a tányéron feltálalt steaken? Tesztünk kilenc kérdésével felmérheti tudását!
1.
A marha steak egy marhahús szelet, amihez azonban nem elég csak levágni egy darabot a marhahúsból. Némely szarvasmarha fajtát kizárólag minőségi steak húsa miatt tenyésztenek. Ezek egyike látható a képen. Ennek az omlós, enyhén márványozott húsú, tenyésztésre igénytelen fajta bika neve:
A) Wagyu
B) Angus
C) Charolais
2. Steak készítésekor nem mindegy, hogy milyen típusú húst használ. Ne készítsen steaket:
A) farokból
B) hasaaljából
C) hátszínből
3. Az egyes steakfajták elnevezése világszerte különböző, de nagyrészt azonban megegyezőek. A legnagyobb eltérések az európai és az amerikai elnevezések között vannak. Van azonban egy steak, melyet mindenhol azonos néven ismernek, mivel a benne levő csont alakja után van elnevezve.
Ez a :
A) Flank steak
B) Rump steak
C) T-bone steak
4. A következő steak jellegzetes „vonása“ a következő – a közepén levő erőteljes zsírréteg zsaftos, telt ízt ad a húsnak.
A jellegzetes zsírszemes steak neve:
A) Strip steak
B) Wagyu
C) Rib eye
5. A steakhús akkor a legízletesebb, ha jól megérlelődött. A húst nedves, vagy száraz érleléssel érlelik. A száraz érlelés érlelő kamrákban szigorú feltételek mellett történik, melynek eredménye alacsony víztartalmú omlós, tökéletes aromájú hús, mely nyelvünkön szinte szétolvad. A marhahús érlelési ideje száraz érlelési módszerrel legkevesebb:
A) 3 nap
B) 14 nap
C) 28 nap
6. Minden „steak-imádó“ más-más sütési fokozaton kedveli a steaket. Legkedveltebb általában a medium rare. Az enyhén átsütött steakkel még az alkalmi fogyasztók is megbirkóznak. A medium rare a képen sorrendben a :
A) második
B) harmadik
C) negyedik
7. Az átsütés fokozata a hús vastagságától és a sütési időtől is függ. Egy átlagos, kb. 2,5 cm vastag steak mindkét oldalán történő 3 perces sütésével a következő fokozatot éri el:
A) Rare
B) Medium rare
C) Medium
8. Az amerikai Texas államban levő The Big Texan Ranch étteremben megpróbálhatja felállítani a steak-evés rekordját. Itt ugyanis egy kiadós darab húst tálalnak fel Önnek körítéssel együtt. A Big Texan steak súlya:
A) 2,04 kg
B) 2,50 kg
C) 2,17 kg
9. Ha már a rekordoknál tartunk – mit gondol, mennyibe kerül a legdrágább steak?
Neve A5 Kobe strip steak és az ára:
A) 350 USD (99 690 forint)
B) 703 USD (200 230 forint)
C) 984 USD (280 265 forint)
A helyes válaszok: