Tippek és tanácsok Teszt: Mit tud a steakről?

Túlterjednek-e a steakkel kapcsolatos ismeretei a tányéron feltálalt  steaken? Tesztünk kilenc kérdésével felmérheti tudását! 

1.
A marha steak egy marhahús szelet, amihez azonban nem elég csak levágni egy darabot a marhahúsból. Némely szarvasmarha fajtát kizárólag minőségi steak húsa miatt tenyésztenek. Ezek egyike látható a képen. Ennek az omlós, enyhén márványozott húsú, tenyésztésre igénytelen fajta bika neve:

Teszt: Mit tud a steakről?

A) Wagyu

B) Angus

C) Charolais


2. Steak készítésekor nem mindegy, hogy milyen típusú húst használ. Ne készítsen steaket:

A) farokból

B) hasaaljából

C) hátszínből


3. Az egyes steakfajták elnevezése világszerte különböző, de nagyrészt azonban megegyezőek. A legnagyobb eltérések az európai és az amerikai elnevezések között vannak. Van azonban egy steak, melyet mindenhol azonos néven ismernek, mivel a benne levő csont alakja után van elnevezve.

Teszt: Mit tud a steakről?

 Ez a :

A) Flank steak

B) Rump steak

C) T-bone steak


4. A következő steak jellegzetes „vonása“ a következő – a közepén levő erőteljes zsírréteg zsaftos, telt ízt ad a húsnak.

Teszt: Mit tud a steakről?

A jellegzetes zsírszemes steak neve:

A) Strip steak

B) Wagyu

C) Rib eye


5. A steakhús akkor a legízletesebb, ha jól megérlelődött. A húst nedves, vagy száraz érleléssel érlelik. A száraz érlelés érlelő kamrákban szigorú feltételek mellett történik, melynek eredménye  alacsony víztartalmú omlós, tökéletes aromájú hús, mely  nyelvünkön szinte szétolvad. A marhahús érlelési ideje száraz érlelési módszerrel legkevesebb:

A) 3 nap

B) 14 nap

C) 28 nap


6. Minden „steak-imádó“ más-más  sütési  fokozaton kedveli a steaket. Legkedveltebb általában a medium rare.  Az enyhén átsütött steakkel még az alkalmi fogyasztók is megbirkóznak. A medium rare a képen sorrendben a :

Teszt: Mit tud a steakről?

A) második

B) harmadik

C) negyedik


7. Az átsütés fokozata a hús vastagságától és a sütési időtől is függ. Egy átlagos, kb. 2,5 cm vastag steak mindkét oldalán történő 3 perces sütésével a következő fokozatot éri el:

A) Rare

B) Medium rare

C) Medium


8. Az amerikai Texas államban levő The Big Texan Ranch étteremben megpróbálhatja felállítani a steak-evés rekordját. Itt ugyanis egy kiadós darab húst tálalnak fel Önnek körítéssel együtt. A Big Texan steak súlya:

A) 2,04 kg

B) 2,50 kg

C) 2,17 kg


9. Ha már a rekordoknál tartunk – mit gondol, mennyibe kerül a legdrágább steak?

Neve A5 Kobe strip steak és az ára:

A) 350 USD (99 690 forint)

B) 703 USD (200 230 forint)

C) 984 USD (280 265 forint)


A helyes válaszok:

  1. B) Angus (Aberdeen Angus, Black Angus)
  2. A) farok húsa
  3. C) T-bone steak
  4. C) Rib eye
  5. B) 14 nap
  6. B) harmadik
  7. B)medium rare
  8. A) 2,04 kg
  9. A) 350 USD
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
15 perc
Italok