Tippek és tanácsok Szaftos, dupla sajtburger ropogós, grillezett zöldségekkel

Hamburger vagy sajtburger otthon? Semmi akadálya, sőt, egyre többen vágnak bele, hogy a hamburgerzsemlétől kezdve a húspogácsán át mindent maguk készítsenek el. Az otthoni verzió nagy előnye, hogy bármit és bármennyit rakhatunk a zsemlébe, pontosan úgy, ahogy mi szeretjük. Nyáron, ha már meleg a grillsütő, érdemes feldobni pár szaftos marhahúspogácsát és meglepni a családot egy házi változattal. A mi kedvenc részünk a hús, ezért egy duplahúsos grill sajtburger recept következik most.


Grill hamburger recept 

2 adag

Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

2 Tesco Grill Master Hamburgerzsemle szezámmaggal

4 Tesco Grill Master Marha Burger

1 paradicsom

4 levél fejes vagy római saláta

2 lilahagyma

2 szelet gouda sajt

4 ek ketchup

2 savanyú uborka

Mézes-mustáros öntet:

3 ek mustár

3 ek méz

3 ek natúr joghurt

só és bors

1 ek petrezselyem levél            


Grill zöldségek:

4 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 kk Himalája só

1 kk oregánó

1 kk rozmaring

2 ek olívaolaj

1 kk chilipehely


Grill zöldség elkészítése

  • Pucoljuk meg a répákat, majd hosszában vágjuk félbe. Ha vastagabbak a zöldségek, akkor a feleket is nyugodtan felezhetjük.
  • Kenjük meg olajjal és fűszerezzük sóval, oregánóval, rozmaringgal és chilivel.
  • Helyezzük a grillre és 20-30 perc alatt süssük készre.

Mézes-mustáros szósz elkészítése 

  • A mustárt keverjük el a mézzel és a joghurttal, majd sózzuk, borsozzuk és keverjük el benne az aprított petrezselymet.


Grill hamburger elkészítése 

Amíg a zöldség készül, nekiállhatunk a hamburgernek.

  • Mossunk, pucoljunk meg és karikázzunk fel minden zöldséget, amivel megtöltjük majd a hamburgerzsemléket. A paradicsomot vágjuk vastagabb, a lilahagymát valamivel vékonyabb szeletekre.
  • Grillezzük meg a húspogácsák mindkét oldalát kb. 5-5 percig.
  • Állítsuk össze a házi, duplasajtos hamburgerünket. Kenjünk a zsemle aljára a ketchupból, majd fektessünk rá egy szeletet a salátából. Nagyon fontos a sorrend, ugyanis ha a salátát tesszük alulra, akkor megóvjuk a hamburgerzsemlét attól, hogy a húspogácsából kifolyó szaft eláztassa.
  • Tegyük a salátára a húst és egy szelet sajtot, majd a második húspogácsát és egy újabb salátalevelet. Végül a tetejére mehet az uborka, paradicsom és lilahagyma. Kenjük meg a hamburgerzsemle tetejét a mézes-mustáros szósszal, majd fektessük a burgerre.
  • A grill hamburgert sült zöldségekkel tálaljuk.

Tippek hamburgerhúshoz

A hamburger leglényegesebb része a húspogácsa. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle, érdemes megfogadni a következő tanácsokat. Ezek olyan apró részletek, amelyek mindegyike hatással lehet a végeredményre.


Sütés előtt

  • A húspogácsákat a sütésig tartsuk hűtőben, hogy a benne lévő zsírok ne olvadjanak fel.
  • A hamburgerhús fűszerezéséhez ne használjunk erős, intenzív fűszereket. A cél a hús ízének kiemelése, amire a só és a bors is tökéletesen elegendő.
  • Sütés előtt a hüvelykujjunkkal nyomjunk egy kis gödröt a húspogácsa közepébe. Ezzel a trükkel megakadályozhatjuk, hogy a hús közepe megemelkedjen, így mindenhol egyenletes lesz a pogácsa vastagsága.

Szaftos, dupla sajtburger ropogós, grillezett zöldségekkel

A hamburgerhús sütése

  • A pogácsát a benyomott oldalával lefelé helyezzük a grillrácsra.
  • 3-4 percig egyáltalán ne nyúljunk a húshoz. Ne emelgessük, ne nyomkodjuk. Ez idő alatt megsül a hús alja és a képződött keményebb réteg segít abban, hogy könnyen leváljon a rácsról, ne tapadjon hozzá.
  • Sütés közben ne nyomkodjuk meg semmivel a húspogácsa tetejét, ne próbáljuk meg a rácsra préselni. Ha ezt tesszük, akkor kinyomjuk belőle a finom szaftokat, így könnyen kiszárítjuk.
  • Ha szeretnénk, hogy a hamburgerben lévő sajtszelet lágyabb, folyósabb legyen, akkor az utolsó 1-2 percben fektessük a sült hús tetejére, így fejezzük be a sütést.
  • A húspogácsákra is igaz, hogy sütés után legalább 1-2 percig érdemes pihentetni, hogy jobban magában tudja tartani a szaftokat.

Hamburgerszósz recept

Ha kisült a tökéletes marhahúspogácsa, akkor érdemes a figyelmünket a szószok irányába fordítani. A hamburger szósz is főszerepet játszik ebben az ételben, a hús mellett ez ad hozzá a legtöbbet az étel ízéhez. Rengeteg kombináció létezik belőle, vannak igazán édes, csípős, alkohollal készülő verziók  vagy éppen füstösebb ízű változatok. Lássunk egy klasszikusabb ketchupos és egy majonézes alapú változatot!


BBQ szósz hozzávalók

25 g vaj

1 kisebb fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

200 g ketchup

80 g barna cukor

80 ml citromlé

1 evőkanál almaecet

1 ek szójaszósz

1 ek sűrített paradicsom

1 ek sárga mustár

1 púpos teáskanál chili por

  • A vajat tegyük egy kisebb méretű lábasba és olvasszuk meg.
  • Adjuk hozzá az apró kockákra vágott lilahagymát és fonnyasszuk meg a vajon.
  • Ha a hagyma megpuhult, adjunk hozzá 1 gerezd átnyomott fokhagymát.
  • Öntsük hozzá a ketchupot, barna cukrot és a citromlevet, majd keverjük össze.
  • Adjuk hozzá az almaecetet és a szójaszószt, majd jöhet a sűrített paradicsom, mustár, chili és egy kevés só.
  • Forraljuk 10-15 percig, amíg elég sűrű állagú lesz.
  • Ha nem szeretjük a szószban a hagymadarabokat, akkor botmixerrel turmixoljuk le a szószt.

Baconos majonézes hamburger szósz

A ketchupos alapú szósz mellől nem hiányozhat a majonézes verzió. Az apró kockákra vágott és megpirított bacon a karamellizált barna cukorral igazi emlékezetes íz-élményt biztosít ennek a mártásnak.


Hozzávalók

200 g majonéz

50 g bacon

1 ek barna cukor

1 tk méz

1 csipet római kömény

  • A bacont vágjuk apró kockákra és egy kevéske vajon jól pirítsuk meg.
  • A megpirult bacon kockákhoz adjuk hozzá a barna cukrot és a mézet, majd 1-2 percig, folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk.
  • Ha kicsit kihűlt, adjuk a majonézhez, szórjuk meg a római köménnyel és jól keverjük össze.
  • Legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása