Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Kitűnő kalácsot sikerült sütnie, ennek ellenére mindenki csak egy szeletet evett belőle, s Ön nem tudja, mit kezdjen a maradékkal? Kár volna kidobni.
A lakodalomi kóstoló süteményei is megmaradtak? Mit kezdjen velük?
Új recepttel kísérletezett, de valamilyen oknál fogva nem sikerült, s legszívesebben a szemétbe dobná az egészet? Ne tegye!
Egy kis igyekezettel fantasztikus nyalánkságokat készíthet családjának, munkatársainak, barátainak és szomszédainak azokból a süteményekből és kalácsokból, melyek már senkinek sem kellenek.
A maradék sütemények és kalácsok felhasználására talán a leghálásabb recept a dióban, kókuszban és csokiban mártogatott golyócskák. Ehhez szinte bármilyen típusú kalács felhasználható. A maradékot alaposan morzsolja el egy tálban, adjon hozzá egy kis rumot, vagy rumaromát (nem szükséges), ha nagyon száraz, nedvesítse meg vízzel, vagy kompót- illetve narancslével. A masszából formáljon golyókat és ezeket hempergesse meg darált dióban, vagy kókuszban.
Ötlet: Fagylaltadagolóval egyforma nagyságú golyókat készíthet.
A pálcikára szúrt, nyalókát idéző golyócskák elkészítésének alapelve ugyanaz, mint a diós golyók esetében. Ha gyermekeknek készíti, ne tegyen bele alkoholt. A golyókat formázza kisebbre, szúrja a pálcikára, mártsa be fehér vagy barna olvasztott csokiba és hintse meg apró színes cukrászdíszekkel.
A fagylaltkehely kiváló dísze lehet a sütiformával kivágott sütemény. Nyomjon tejszínhabot a fagyigombócokra és szúrja bele a pácikára tett kivágott sütidarabot, majd hintse meg apró cukrászdíszítéssel.
Ötlet: Nagyon dekoratív, ha a süteményből szív, vagy egyéb alakzatokat vág ki és ezzel díszíti a fagylaltot.
A sajttorta alapjául kitűnően megfelel a muffin, mely már senkinek sem kell, vagy egy félresikerült piskótalap, vagy bármilyen száraz süteménytészta.
További hozzávalók:
A süteménymaradékot morzsolja el egy tálban és adjon hozzá annyi olvasztott vajat, amennyi elegendő ahhoz, hogy összeálljon. A masszát nyomkodja be egy sütőpapírral bélelt tortaformába és legalább 4 órára tegye a hűtőbe.
A sajtot, habtejszínt alaposan verje fel a cukorral és kenje a tortalapra. Ízlés szerint díszítse gyümölccsel. Éjszakára, de legalább 4 óra hosszat hagyja dermedni a hűtőben.
A tiramisut már ismeri, de tudje-e, mi a „trifle“? Ez egy hagyományos brit desszert, mely piskótatészta vagy piskóta, krém, gyümölcs és tejszínhab rétegeiből áll. Ehhez pedig éppen a piskóta helyett használhatja fel a maradék süteményt, melyhez ideális a muffin, vagy más töltelék nélküli öntött tészta, esetleg puding. A tésztát vágja fel kisebb darabokra, permetezze meg rummal vagy szörppel és rétegesen helyezze nagyobb poharakba a tésztát, pudingot, gyümölcsöt egészen a pereméig. Tetejére nyomjon tejszínhabot és díszítse ízlése szerint.
Annak ellenére, hogy sütés nélküli recepteket ígértünk, ebben a receptben azért van némi hőkezelés. Sütőben sütni viszont nem kell, csak serpenyőben! Az édes lepény hasonló a francia toasthoz és gyors édes reggeliként, vagy tízóraiként ajánljuk az iskolába. Hozzávalók:
száraz kalács- ill. süteménytészta
A tésztalapot morzsolja el, adjon hozzá annyi tojást és tejet, hogy az anyag elég híg legyen ahhoz, hogy egy serpenyőben lepényeket formálhasson belőle. Egyben elég sűrűnek is kell lennie, hogy a lepény megtartsa alakját. Ízesítheti fahéjjal. A kalácsban volt elég cukor, ezért az már nem szükséges. Az édes lepény masszáját szedőkanállal öntse a forró serpenyőbe és mindkét oldalról süsse meg. Tálalhatja almapürével, fagylalttal, édes túrókrémmel, lekvárral, vagy anélkül is ízletes.
A túlérett banánból is érdemes nyalánkságokat varázsolni. Próbálja ki receptjeinket!