Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Felkapottak mostanában az úgynevezett “szuperételek”, köztük a quinoa, ami főként annak köszönhető, hogy egészséges és gluténmentes gabonaféle. Gazdag komplex szénhidrátokban és fehérjékben, magas kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, réztartalmú, valamint tartalmaz B-vitamint, C-vitamint, E-t és béta-karotint. Magas fehérjetartalma miatt jó választás a vegetáriánusoknak, sportolóknak és azoknak is, akik fogyni szeretnének. Egyetlen hátránya a magas ára.
Először Dél-Amerikában fedezték fel, sokáig az inkák mindennapi eleségeként szolgált. Jelenleg nem csak Peruban, Chilében és Ecuadorban termesztik, hanem már Dániában, Nagy-Britanniában és Németországban is.
A quinoa remek köretként szolgálhat halak, húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét sós vagy édes kásában reggelire, vagy akár egy finom húsos-zöldséges saláta részeként.
A quinoa az egyik legsokoldalúbb szuperételünk, példátlan tulajdonságainak és kivételes összetételének köszönhetően. Nem tudja, mire használja? Próbálja ki először egy finom sütőtökös salátához!
Nincs már ötlete, hogy mivel dobhatná fel kisbabája ételeit? Készítsen egy különleges, szuperegészséges quinoapürét a számára.
Készíthet belőle müzliszeletet is, ami ellátja energiával egy hosszú nap során. Dobja fel némi datolyával, aszalt gyümölcsökkel és más magvakkal.
A köles a quinoához hasonlóan nem csak gluténmentes, de számtalan más különleges tulajdonsággal bír, és hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori Görögországban és Egyiptomban is ismerték és használták sörök és kenyerek elkészítéséhez. Később már levesekbe és reggeli zabkásákba is került, azonban amikor a rizs betört a piacra, a köles elveszítette népszerűségét.
A köles hámozott gabona, és rendkívül gazdag vitaminokban, különösen a B-vitaminban, számos ásványi anyagot tartalmaz, rengeteg vasat és foszfort. Energiával tölti fel a testet, támogatja az anyagcserét és segít a fogyásban. Végül, de nem utolsósorban magas rosttartalma, amelynek köszönhetően teltségérzetet kelt.
Mit készítsünk belőle? Készíthetünk például előételnek egy forró tejlevest kölessel, vagy desszertnek egy kókuszos kölesgolyót.
Az inkák, a maják és az aztékok számára az amaránt szent gabona volt, ami a halhatatlanságot szimbolizálta. Magas tápértékkel rendelkezik, gazdag fehérjében, rostban, hasznos zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Támogatja a test védekezőképességét és regenerációját, a sportolók az izomgyarapodás támogatására is használják. Jótékony hatásait nemcsak a gluténérzékenyek élvezhetik, hanem a cukorbetegek és a túlsúlyos emberek is, mivel alacsony a cukor- és glikémiás indexe is.
Megvásárolhatjuk gabona vagy pehely formájában és szerencsére az előkészítés is nagyon egyszerű. Öblítsünk le egy csésze amaránt magot vízzel, és főzzük meg kétszeres vízben, kb. 20 perc alatt el is készül.
Ha gyakran vásárolunk félkész vagy előfőzött termékeket, például fagyasztott sült krumplit, sült kolbászt, fagylaltot, chipset, mustárt, szójaszószt, ketchupot, csípős szószokat, édességeket, csokikat, pudingokat stb., akkor alaposan olvassuk el az összetevők listáját, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Ugyanis ezek mindegyike tartalmazhat glutént.
Ha van a családban gluténérzékeny, figyelmesebbnek kell lennünk. Például, ha lekváros kenyeret eszünk, nem érinthetjük bele a lekvárba azt a kést, amivel a kenyeret vágtuk, hiszen a lekvár így egyből “beszennyeződik” gluténnal, ami máris bajt okozhat egy lisztérzékeny embernél. Tanulmányozzuk az ételek összetevőit és legyünk fokozottan óvatosak gluténérzékeny családtagunk, barátunk egészségének megóvása érdekében.
Forrás: mojezdraví.cz, celiakia.sk