Tippek és tanácsok Minden, amit a sütőtökről tudni érdemes


Fajtái közül a legfelkapottabb, leggyakrabban használt talán a hokkaido és a butternut (hosszú nyakú) sütőtök. Mindkét fajtára jellemző, hogy széles körben felhasználható, rengeteg vizet tartalmaz, és kiváló élettani hatásokkal bír magas C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt. Tökéletesen támogatja az immunrendszerünk télre való felkészítését.


A sütőtök eredetileg Amerikából származik és Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, hogy magjai eljutottak Európába és itt indultak igazán növekedésnek. Ebben az időben nem volt még híres gömbölyű alakjáról, ahogyan ma a Halloween tököket és halloweeni dekorációs elemeket ismerjük, sokkal inkább egy hosszúkás, görbe alakú termés volt.


A sütőtök egy rendkívül ízletes és sokoldalú alapanyag. Nem csak főzéshez és sütéshez kiváló, levesekhez és salátákhoz is gyakran használják. Húsa mellett az ásványi anyagokban gazdag tökmagok is széles körben felhasználhatók. Egy másik hasznos és egészséges alapanyag, a sütőtökből készíthető olaj, ami akár 90%-ban telítetlen zsírsavakat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek szüksége van a mindennapi működéséhez. Levelei szintén hasznosíthatók, a belőlük kinyert anyagok segítenek cukorbetegség vagy vérszegénység esetén.

Tökfélék

Ön mennyire ismeri őket? Nyári tökfélék, nagy-gyümölcsű, figolistaya, muskat (körte alakúak)

- Az első csoportba tartozik például a patisszon és a cukkini.

- A nagy-gyümölcsű tökök családjában szerepel a közkedvelt hokkaido sütőtök. Előnye, hogy nem kell meghámozni, mert a külső héja főzés vagy sütés közben meglágyul és így felhasználhatóvá válik. Íze kellemesen édes, a magokéhoz hasonló. Kiváló levesekhez, sütéshez és grillezéshez egyaránt. Kiváló párost alkot akár a vöröslencsével is.

- A Figolistaya tököket az időjárással szembeni rendkívüli ellenállás jellemzi.

- A Muskat tökök leginkább húshoz, halhoz kiválóak köretként, vagy salátában nyersen használhatóak fel. Kiválóan alkalmasak a sütéshez is, általában gyönyörű narancssárga szín és ínycsiklandó édes íz jellemzi.


Bármelyik tököt is választjuk, mindegyikről elmondható, hogy magas az E-vitamin tartalmuk, ami segít a testünk természetes méregtelenítésében.

A tök egy gyümölcs, nem pedig zöldség

Az enciklopédia szerint, ha egy termés magvakat tartalmaz, akkor gyümölcsként definiáljuk. Ezért a tök botanikai szempontból gyümölcs. Noha téli „zöldségnek” nevezik, szereti a meleg körülményeket. Különböző színben és formában kapható, természetesen előfordul zöld, sárga, piros, fehér vagy kék színben, és kicsi, hosszú, kerek vagy körte alakban. Néhány tök olyan nagyra megnő, hogy targoncával kell szállítani (a cikk végén olvashat a legnagyobb termesztett tökről). Minden tök másra hasznosítható. Míg egyes fajok jobban alkalmasak faragásra, mások fogyasztásra és díszítésre.

A tökmag

Minden tök átlagosan 1 csésze tökmagot tartalmaz. A háziasszonyok konyhájában általában ez az értékes, finom csemege a kukában végzi, pedig a hosszú téli estéken kiváló fűszeres ropogtatnivalóként szolgálhat.

Tetőtől talpig

A sütőtökök étkezéshez leggyakrabban használt része a húsa és a tökmagok. De mi a helyzet a sütőtök virággal? Néhányan nem is gondolnák, hogy a virágok finom aromája mennyire sok ételhez illik. Csak annyit kell tennünk, hogy enyhén megsütjük a fokhagymát, hagymát és egy kis chili-t, hozzáadjuk a mosott és apróra vágott tökvirágot, és pár percig főzzük alacsony lángon. Fűszerezzük friss fűszernövényekkel. A virágok ízletesek lehetnek akár egy tortilla lapban tálalva, akár a különböző levesekben is.


A legértékesebb rész: a sütőtök húsa

A butternut vagy hokkaido tököt sütés vagy főzés után egyszerűen összetörhetjük egy villa vagy botmixer segítségével. Körülbelül 2,5 kilogramm tökből 4 csésze pürét nyerhetünk ki. A pürét sokféleképp felhasználhatjuk, például köretként vagy egy ízletes sütőtök krémleves formájában, de szolgálhat a legkisebb csecsemők egyik első ételeként egy kis burgonyapürével elegyítve, vagy akár a hokkaidoból készíthetünk házi ketchupot is.


Van otthon egy kis megmaradt butternut vagy hokkaido tökünk? Semmiképp ne dobjuk ki! A sütőtökfélék jól tárolhatók a fagyasztóban, annyi a teendője csupán, hogy apró kockákra vágja és kiporciózza a megfelelő mennyiségeket. Nincs is jobb télen, mint egy kis tökös rizottó kecskesajttal vagy egy forró, fűszeres sütőtök krémleves. A fagyasztóból kiszedve érdemes először a hűtőbe tenni, hogy az olvadás folyamata szépen fokozatosan menjen végbe.


Csokis brownie sütőtökkel

Tök helyettesítő zöldségek

Ez a helyzet biztosan ismerős lesz. Éppen hozzáfognánk egy finom sütőtökös fogás elkészítéséhez, amikor ráébredünk, hogy az otthonra vásárolt tök mennyisége bizony nem elegendő. Ebben az esetben nem érdemes egyből elkeserednünk, ugyanis a sütőtöknek van néhány kiváló helyettesítője. Melyek ezek?


Sárgarépa:Ennek a gyökérzöldségnek, a színe teljesen megegyezik a hokkaido és a butternut tökök színével és szintén sok béta-karotint tartalmaz. Ami azonban a legfontosabb, hogy senkinek nem fog feltűnni a különbség, mivel főzés vagy sütés után alakja és íze teljesen hasonlít a sütőtökre.


Édesburgonya:

Szintén magas béta-karotin tartalmú tökéletes sütőtök helyettesítő. Fontos azonban, hogy héját a tökkel és répával ellentétben nem érdemes felhasználni, mindenképp mossuk meg és hámozzuk meg az étel elkészítése során.

Indulhat a Halloween party, készen áll?

Minden, amit a sütőtökről tudni érdemes


Ha szeretnénk egy Halloween bulit csinálni, mindenképp szükségünk lesz egy kis sütőtök dekorációra is. Arra azért érdemes felkészülnünk, hogy sajnos ezek a szép dekorációs elemek nem túl tartósak, mindössze néhány napig maradnak mutatósak. Adunk néhány tippet, amik segítenek majd egy kicsit tartósabbá tenni őket:


- Fedje le a megvágott részeket egy kevéske zsírral vagy növényi olajjal. Ha a rések túl kicsik, használjon egy kis vattát vagy fültisztító pálcikát.

- Napközben takarja le a tököt nedves ruhával.

- Ha van egy kis szabad helye a hűtőszekrényben, lehetőleg helyezze el ott éjjelre.

- Rögzítse a díszített tököt hajlakkal, vagy esetleg akril spray-vel (ezt követően azonban már nem szabad ételt készítenünk belőle).

Tudta-e?

- Régen a tököt a szeplők eltávolítására, valamint a kígyómarás kezelésére használták.

- A tököknek akár 90%-a víz.

- A Guinness Rekordok Könyve tartalmaz egy 2013. évi rekordot, amely szerint a legnagyobb tök 921 kg súlyú volt és Amerikában termett.

- A tök felszínén keletkező foltok nem befolyásolják sem az ízét, sem pedig a minőségét.


Források: thespruceeats.com, fitshaker.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!