Tippek és tanácsok Meddig tartható el a felbontott üveg bor és mivel ízlik a legjobban?

A bor és az étel párosításának alapszabálya – fehér bort a fehér húsokhoz, vörös bort a vörös húsokhoz, a rózsaszín univerzális. Ön azonban az alapoktól többet akar szeretteinek, ezért kombináljon, kísérletezzen és varázsoljon, hiszen a bor és az étel megfelelő kombinációjának összepárosítása kész varázslat!
Az első lépés nemcsak a fajta, hanem az évjárat megválasztása is. Ebben segíthet, ha tudja, mit jelent a bor palackérettsége.

Palackérettség
A bornak idő kell, hogy ízei tökéletesre érjenek. Amikor a bor a hordón eléri az érési folyamat csúcsát, palackokba fejtik, ahol  a bor tovább érik a palackérettségig.  Minden borfajta más időt igényel, de általában érvényes, hogy a vörösborok tovább érnek.  

  • Zinfandel – 3 - 6 évig
  • Cabarnet Sauvignon – 4 évig és több
  • Alibernet – 2 – 8 évig
  • Merlot – 3 - 7 évig
  • Pinot Noir – 2 – 5 évig
  • Pinot Blanc – 1 – 3 évig
  • Chardonnay – 2 – 5 évig
  • Sauvingon Blanc – 2 – 8 évig

Meddig tartható el a felbontott üveg bor ?
A felbontott és nem elfogyasztott üveg bort félreteheti későbbre, még pár napig eltartható, ha betartja a tárolás alapvető szabályait.

  • a speciális dugóval ellátott habzóbor 1 -3 napig kibírja a hűtőben,
  • a könnyű fehér és rózsaszín borok parafadugóval lezárva 5 – 7 napig,
  • a nehéz borok parafadugóval lezárva 3 - 5 napig
  • a vörösbor parafadugóval lezárva sötét hűvös helyen 3 – 5 napig
  • a fortifikált borok (magasabb alkoholtartalmú borok) – parafadugóval lezárva sötét hűvös helyen 28 napig
  • a dobozos bor felbontva 28 napig eláll a hűtőben

Ötlet a háziasszonyoknak:
A megmaradt bort öntse át a jégtartó edénykébe, fagyassza le, később a főzésnél felhasználhatja.

Olvassa el, milyen hőmérsékleten tálaljuk a borokat: itt

Milyen bort adjunk az ételhez?

A többféle étel tálalása kéz a kézben jár a megfelelő bor megválasztásával. Kezdje a szárazabb borokkal, folytassa a lágyabb és édesebb fajtákkal, végül kínálja az erősebb bort. Alapjában véve érvényes -  a fehér bortól haladunk a vörösbor felé, a könnyű boroktól a nehezebb borokig.

Fehér bor illik: 
- a halakhoz
- a tengeri herkentyűkhöz,
- a tésztaflékhez,
- a baromfihoz
- szószokhoz
- könnyű zöldséges ételekhez
- fehér- és kékpenészes márványsajtokhoz, mozzarellához
- könnyű desszertekhez

A vörösbor kitűnő a következőkkel kombinálva :
- vörös húsok,
- vadhúsok
- bárányhús
- erősen fűszerezett ételek
- gouda, cheddar sajtok
- csokoládé és csokoládés desszertek

Rózsaszín bor ideális akkor, ha nem akar minden fogáshoz másmilyen bort tálalni. E bor sokoldalúságát elérheti úgy, hogy először jó alaposan behűtve tálalja, mivel így a fehérborra emlékeztet. Később, mikor eléri a szobahőmérsékletet, inkább a vörösborra fog emlékeztetni. Univerzálisan illik a halakhoz, pulykahúshoz és a félkemény sajtokhoz.

Tökéletes kombináció – a sajtok és a bor!
Viszont itt is bizonyos alapelvek érvényesek. A fehér borokhoz érett sajtokat, lágy krémsajtokat, tejfölös, párolt vagy ömlesztett sajtokat tálaljon.
A vöröborhoz épp ellenkezőleg, a kemény sajtok és a penészes sajtok illenek. A kékpenészes sajtokhoz az édes, aromás borok illenek.

A bor és a pizza
Nálunk nem szokás a bor és a pizza párosítása. Viszont lehet, hogy majd egyszer jól jön, ha tudja, hogy a zöldséges vagy gyümölcsös pizza fehér borral ízlik, a húsos, szalámis vagy sajtos  pizzákhoz inkább a vörösbor illik.  

Kerülje ezeket a párosításokat
Ugyanúgy, ahogy az ételek és boorok párosítása mindkettőből a legjobbat tudja kihozni, néhány párosítással viszont éppen az ellenkezőjét lehet elérni, s végül sem az étel, sem a bor nem ízlik.  Ne párosítsuk:

  • a habzóbort a vörös húsokkal, fűszeres ételekkel és krémes szószokkal
  • a száraz bort a vörös húsokkal és kékpenészes sajtokkal
  • a nehéz borokat füstölt húsokkal, ázsiai ételekkel és paradicsommal
  • az édes fehér borokat csokoládéval és édesebb ételekkel, mint maga a bor
  • a könnyű vörösbort füstölt ételekkel, sós finomságokkal és barbecue mártásokkal
  • a medium vörösbort fűszeres ételekkel, nyers halakkal, sushi-val, kagylókkal
  • a nehéz vörösborokat tengeri herkentyűkkel, tojással és könnyű salátákkal
  • a desszertborokat citrusfélékkel, fehér húsokkal és tengeri herkentyűkkel

Források: gastroprofesor.cz, cawineclub.com, vino.sk, ties.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!