Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A bor és az étel párosításának alapszabálya – fehér bort a fehér húsokhoz, vörös bort a vörös húsokhoz, a rózsaszín univerzális. Ön azonban az alapoktól többet akar szeretteinek, ezért kombináljon, kísérletezzen és varázsoljon, hiszen a bor és az étel megfelelő kombinációjának összepárosítása kész varázslat!
Az első lépés nemcsak a fajta, hanem az évjárat megválasztása is. Ebben segíthet, ha tudja, mit jelent a bor palackérettsége.
Palackérettség
A bornak idő kell, hogy ízei tökéletesre érjenek. Amikor a bor a hordón eléri az érési folyamat csúcsát, palackokba fejtik, ahol a bor tovább érik a palackérettségig. Minden borfajta más időt igényel, de általában érvényes, hogy a vörösborok tovább érnek.
Meddig tartható el a felbontott üveg bor ?
A felbontott és nem elfogyasztott üveg bort félreteheti későbbre, még pár napig eltartható, ha betartja a tárolás alapvető szabályait.
Ötlet a háziasszonyoknak:
A megmaradt bort öntse át a jégtartó edénykébe, fagyassza le, később a főzésnél felhasználhatja.
Olvassa el, milyen hőmérsékleten tálaljuk a borokat: itt
Milyen bort adjunk az ételhez?
A többféle étel tálalása kéz a kézben jár a megfelelő bor megválasztásával. Kezdje a szárazabb borokkal, folytassa a lágyabb és édesebb fajtákkal, végül kínálja az erősebb bort. Alapjában véve érvényes - a fehér bortól haladunk a vörösbor felé, a könnyű boroktól a nehezebb borokig.
Fehér bor illik:
- a halakhoz
- a tengeri herkentyűkhöz,
- a tésztaflékhez,
- a baromfihoz
- szószokhoz
- könnyű zöldséges ételekhez
- fehér- és kékpenészes márványsajtokhoz, mozzarellához
- könnyű desszertekhez
A vörösbor kitűnő a következőkkel kombinálva :
- vörös húsok,
- vadhúsok
- bárányhús
- erősen fűszerezett ételek
- gouda, cheddar sajtok
- csokoládé és csokoládés desszertek
Rózsaszín bor ideális akkor, ha nem akar minden fogáshoz másmilyen bort tálalni. E bor sokoldalúságát elérheti úgy, hogy először jó alaposan behűtve tálalja, mivel így a fehérborra emlékeztet. Később, mikor eléri a szobahőmérsékletet, inkább a vörösborra fog emlékeztetni. Univerzálisan illik a halakhoz, pulykahúshoz és a félkemény sajtokhoz.
Tökéletes kombináció – a sajtok és a bor!
Viszont itt is bizonyos alapelvek érvényesek. A fehér borokhoz érett sajtokat, lágy krémsajtokat, tejfölös, párolt vagy ömlesztett sajtokat tálaljon.
A vöröborhoz épp ellenkezőleg, a kemény sajtok és a penészes sajtok illenek. A kékpenészes sajtokhoz az édes, aromás borok illenek.
A bor és a pizza
Nálunk nem szokás a bor és a pizza párosítása. Viszont lehet, hogy majd egyszer jól jön, ha tudja, hogy a zöldséges vagy gyümölcsös pizza fehér borral ízlik, a húsos, szalámis vagy sajtos pizzákhoz inkább a vörösbor illik.
Kerülje ezeket a párosításokat
Ugyanúgy, ahogy az ételek és boorok párosítása mindkettőből a legjobbat tudja kihozni, néhány párosítással viszont éppen az ellenkezőjét lehet elérni, s végül sem az étel, sem a bor nem ízlik. Ne párosítsuk:
Források: gastroprofesor.cz, cawineclub.com, vino.sk, ties.com