Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Javában tart a friss gyümölcsszezon, és ön a helyi piacokat járva bizonyára a legszebb darabokra vadászik, hiszen a nyári menü alapja a lédús és főképp egészséges termés. Ismernie kell a gyümölcsök helyes tárolásának mikéntjét ahhoz, hogy minél tovább élvezhesse frissességüket. Jó, ha azt is tudja, tulajdonképpen mennyit bírnak ki ehető állapotban anélkül, hogy például az almából ki kelljen vágnia a megrohadt részeket, mert sajnálja kidobni.
A burgonyát sötét helyen, a paradicsomot a szobában
Némely zöldség, mint például a burgonya tárolása a hűtőszekrényben árthat a zöldségnek, mert ezáltal kellemetlen ízt és textúrát kaphat. A burgonyát és a hagymát hőforrástól és napfénytől mentes helyen tároljuk. A paradicsomot és padlizsánt szobahőmérsékleten hagyja beérni, majd ezután tegye a hűtőbe, így tovább eltartható. A zeller és a spárga újból ropogós lesz, ha szárával lefelé fordítva egy vízzel telt edénybe állítja őket és lehűti, amíg visszanyeri közvetlenül a vásárlás utáni frissességét.
Ha műanyag zacskóban tárolja a zöldségeket, a levegőzés miatt a zacskókat lyukassza át néhány helyen. A zöldségeket és a gyümölcsöket tárolja különálló rekeszekben, mivel némely gyümölcs etilént termel, mely gyorsítja más fajták beérését. Annak ellenére, hogy némely zöldség és gyümölcs nagyon sokáig frissen eltartható, jobb az íze és tápértéke, ha minél hamarább elfogyasztja őket.
Hűtőben vagy a spájzban?
Néhány gyümölcs- és zöldségfajtának nem tesz jót a hűtő hideg és nedves környezete. Megváltozik az ízük és szerkezetük, leáll az érési folyamat. Ezért inkább tárolja spájzban a :
Az érett gyümölcsöknek és zöldségeknek tetszeni fog a hűtőben, mivel a hidegben tovább megőrzik frissességüket.
Meddig tartható frissen a zöldség és a gyümölcs?
Fajta | Sötét és hűvös spájzban | Hűtőszekrényben |
Burgonya | 1 – 2 hónapig | 1 – 2 hétig |
Hagyma | 1 hónapig | 14 napig |
Hagyma | 1 hónapig | 2 hónapig |
Paradicsom | 3 – 5 napig | 2 – 7 napig |
Paprika | 5 napig | 5 – 7 napig |
Brokkoli | 3 – 5 napig | |
Sárgarépa, petrezselyem | 1 hétig | 2 – 3 hétig |
Zeller | 10 napig | 2 – 3 hétig |
Kelkáposzta, káposzta | 2 hétig | 2 – 3 hétig |
Gombák, gombafélék | 2 – 5 napig | |
Spenót | 2 – 3 napig | 3 – 5 napig |
Spárga | 3 – 4 napig | 5 – 7 napig |
Avokádó | a teljes beérésig | 3 – 4 napig |
Alma | 3 hétig | 3 – 6 hétig |
Banán | a teljes beérésig | 5 napig |
Cseresznye, meggy | 1 napig | 3 - 5 napig |
Szeder, málna, eper, áfonya | 1 napig | 2 - 3 napig |
Szőlő | 1 napig | 1 hétig |
Narancs | 10 napig | 3 hétig |
Őszibarack, nyáribarack, szilva | 2 napig | 3 – 5 napig |
Forrás: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk