Maradékok Meddig tárolható frissen a gyümölcs és a zöldség?

Javában tart a friss gyümölcsszezon, és ön a helyi piacokat járva bizonyára a legszebb darabokra vadászik, hiszen a nyári menü alapja a lédús és főképp egészséges termés. Ismernie kell a gyümölcsök helyes tárolásának mikéntjét ahhoz, hogy minél tovább élvezhesse frissességüket. Jó, ha azt is tudja, tulajdonképpen mennyit bírnak ki ehető állapotban anélkül, hogy például az almából ki kelljen vágnia a megrohadt részeket, mert sajnálja kidobni.

A burgonyát sötét helyen, a paradicsomot a szobában

Némely zöldség, mint például a burgonya tárolása a hűtőszekrényben árthat a zöldségnek, mert ezáltal kellemetlen ízt és textúrát kaphat.  A burgonyát és a hagymát hőforrástól és napfénytől mentes helyen tároljuk. A paradicsomot és padlizsánt szobahőmérsékleten hagyja beérni, majd ezután tegye a hűtőbe, így tovább eltartható. A zeller és a spárga újból ropogós lesz, ha szárával lefelé fordítva egy vízzel telt edénybe állítja őket és lehűti, amíg visszanyeri közvetlenül a vásárlás utáni frissességét.  

Ha műanyag zacskóban tárolja a zöldségeket, a levegőzés miatt a zacskókat lyukassza át néhány helyen. A zöldségeket és a gyümölcsöket tárolja különálló rekeszekben, mivel némely gyümölcs etilént termel, mely gyorsítja más fajták beérését.  Annak ellenére, hogy némely zöldség és gyümölcs nagyon sokáig frissen eltartható, jobb az íze és tápértéke, ha minél hamarább elfogyasztja őket.

Hűtőben vagy a spájzban?

Néhány gyümölcs- és zöldségfajtának nem tesz jót a hűtő hideg és nedves környezete. Megváltozik az ízük és szerkezetük, leáll az érési folyamat. Ezért inkább tárolja spájzban a :

  • burgonyát,
  • hagymát,
  • fokhagymát,
  • paradicsomot
  • uborkát
  • az érésben levő gyümölcsöket (banán, avokádó, őszibarack, nektarin stb.)

Az érett gyümölcsöknek és zöldségeknek tetszeni fog a hűtőben, mivel a hidegben tovább megőrzik frissességüket. 

Meddig tartható frissen a zöldség és a gyümölcs?

Fajta

Sötét és hűvös spájzban

Hűtőszekrényben

Burgonya

1 – 2 hónapig

1 – 2 hétig

Hagyma

1 hónapig

14 napig

Hagyma

1 hónapig

2 hónapig

Paradicsom

3 – 5 napig

2 – 7 napig

Paprika

5 napig

5 – 7 napig

Brokkoli


3 – 5 napig

Sárgarépa, petrezselyem

1 hétig

2 – 3 hétig

Zeller

10 napig

2 – 3 hétig

Kelkáposzta, káposzta

2 hétig

2 – 3 hétig

Gombák, gombafélék


2 – 5 napig

Spenót

2 – 3 napig

3 – 5 napig

Spárga

3 – 4 napig

5 – 7 napig

Avokádó

a teljes beérésig

3 – 4 napig

Alma

3 hétig

3 – 6 hétig

Banán

a teljes beérésig

5 napig

Cseresznye, meggy

1 napig

3 - 5 napig

Szeder, málna, eper, áfonya

1 napig

2 - 3 napig

Szőlő

1 napig

1 hétig

Narancs

10 napig

3 hétig

Őszibarack, nyáribarack, szilva

2 napig

3 – 5 napig


Forrás: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!