Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Habár mindkét ital alapanyagai beszerezhetők egész évben, mégis télen, az ünnepi időszakban fogyasztják a legtöbben. Kis hazánkban talán a forralt bor a legnépszerűbb, amit szorosan követ a forró csokoládé és a karácsonyi puncs. A karácsonyi vásárokon általában nagy üstben fortyogva találkozhatunk velük, hogy a lehető legforróbban juthassunk hozzájuk a leghidegebb téli napokon is.
A gyümölcs kivételével tegyünk minden összetevőt egy nagy edénybe és forraljuk fel őket. Ha kint a szabadban szeretnénk felszolgálni, épp csak annyira tartsuk melegen, hogy fogyasztható legyen, de ne forrjon egyfolytában. Szolgáljuk fel a friss gyümölcsökkel.
Ha még ízletesebbé szeretné tenni a karácsonyi puncsot, használjon gyümölcs, vagy fekete teát, esetleg narancslét a víz helyett. Ne feledkezzen meg a fiatalokról sem, készítsen nekik egy ínycsiklandó forró csokoládét. Ha az egész család számára kedveskedni szeretne, a forró italok mellé készíthet egy finom mézeskalácsot is.
A kedvenc áfonyás puncsunk alapja a kiváló minőségű fehér szőlőlé, víz, áfonyalé, almabor, alma és természetesen maga az áfonya. Tálaláskor használhatunk rozmaring gallyakat, hogy a puncs még kellemesebb ízű legyen. Az áfonya fogyasztása egyébként is különösen ajánlott, főleg télen, mivel sok vitamint tartalmaz, erősíti az immunrendszerünket és segít leküzdeni a felfázás kellemetlen tüneteit.
Ha még nem hallott eddig a kávés puncsról, akkor itt az ideje, hogy kipróbálja. Nem meglepő módon ebben az italban egyáltalán nincs se gyümölcs, se ribizli lé. Van viszont helyette csokoládé, kávé és vanília fagylalt, ami így együtt tökéletesen passzol a karácsonyi hangulathoz.
Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük, amíg fel nem olvad. Adjuk hozzá a csokoládés pudingport és keverjük folyamatosan. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az instant kávét és keverjük jó alaposan össze. Hagyjuk kihűlni 4 órán át, majd tegyük be a hűtőszekrénybe. Amikor az italunk jól lehűlt, adjuk hozzá a lágy vaníliafagylaltot, óvatosan keverjük össze, amíg krémes nem lesz. Ízesítsük fahéjjal és tálaljuk reszelt csokoládéval.
Mindkettő finom, de mi a különbség köztük tulajdonképpen? Csupán annyi, hogy a forró almaborban almalé, míg a karácsonyi puncsban szőlőlé található. Szerintünk érdemes kipróbálni mindkettőt. Narancsszeletek, reszelt gyömbér, szegfűszeg és fahéj… ezek a finomságok mindkét italnak jól állnak, bátran használjuk őket.
Forrás: vinepair.com, goodhousekeeping.com, bbcgoodfood.com, wikipedia.org