Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A káposztalevest kedvelik, esetleg a húslevest vagy valami egészen mást? Ez valószínűleg attól is függ, hogy az ország melyik régiójából származik.
Ha ön is a káposztalevesre esküszik vagy szívesen kipróbálná, van pár tippünk, amellyel feldobhatja ezt a fogást is.
Az észak-magyarországi területeken a karácsonyi menüsor egyik kedvence a káposztaleves, amit tejföllel vagy lencsével tálalnak, ezen kívül a halászlé itt is hódít.
Az ország délebbi részén is sokan a halászlére adják voksukat, továbbá sok helyen kihagyhatatlan szereplője a menünek a hagyományos húsleves vagy orjaleves, de bablevest is sok családban készítenek szentestén.
A káposztaleves receptjét szinte az egész világon jól ismerik! Országonként számos változata létezik, például a lengyel kapusta, a szlovák korhelyleves, az ukrán kapusnyák vagy az orosz scsí, amelyek mind némiképp eltérő változatai ennek a népszerű ételnek. De nem csak Európában kedvelik ezt a fogást!
Cortney Burns és Nick Balla “Bar Tartine: Techniques and Recipes” (magyarul Bar Tartine: Technikák és receptek) című szakácskönyvében is szerepeltetik a hagyományos káposztalevest. Burns és Balla San Franciscoban élnek, de Balla édesapja Szlovákiából származik, innen a recept eredete. A levest úgy jellemzik, mint “az édes és savanyú ízek pikáns kombinációja, egy kis füstös aromával”. Szóval, hogyan is látják az amerikaiak ezt az ételt és milyen összetevőket használnak az elkészítéséhez?
A káposztaleves amerikai verziója csirkehús-levest, savanyúkáposztát, szárított kolbászkarikákat, szalonnát, gombát, chilit, zöldpaprikát, hagymát, szárított sárgabarackot, krumplit, paradicsomot, füstölt paprikát, köményt, babérlevelet, sót és borsot tartalmaz, és ha ez nem lenne elég, egy kis tejfölt is tesznek a tetejére. Ön kipróbálná?
Az ukrán káposztalevest vagy kapusnyákot főként füstölt disznóhússal vagy kizárólag zöldségekkel is szokás készíteni. A füstölt hús és a szárított gomba igazán különleges ízt ad az ételnek. Ez a fogás olyan, mint a jó bor – minél többet hagyjuk érni, annál intenzívebb ízeket kapunk. Arra figyeljünk, hogy hét napnál tovább ne hagyjuk állni, vagy fagyasszuk le.
Füstölt sertéshús, hagyma, fokhagyma, babérlevél, paprika, répa, burgonya, szárított gomba, savanyúkáposzta, só, kapor és tejföl.
A csontról lefejtett füstölt hús vagy sonka, az árpával történő sűrítés és sötét rozskenyér a tálaláshoz – ezeket a különbözőségeket tapasztalhatjuk meg, amikor a lengyelek kedvenc káposztalevesét kóstoljuk meg.
Savanyúkáposzta, lengyel füstöltkolbász, hagyma, répa, árpa, füstölt szalonna, kömény, kakukkfű, paradicsompüré, olívaolaj, babérlevél, só, feketebors és mellé a fekete rozskenyér.
Nem kell megijednünk akkor sem, ha valamilyen ételallergiával küzdünk. Van néhány tippünk, amiket betartva ugyanúgy élvezhetjük a karácsonyi vacsorát, mint mások.
Azoknak, akik fogyasztanak húst, és más összetevőkkel szemben sincs kifogásuk, jó szívvel ajánljuk az ötcsillagos magyaros káposztaleves receptünket! Garantáltan el fogja nyerni a tetszésüket!
Ha azok közé tartozunk, akik betartják a böjtöléshez kötött szokásokat, vagy nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, akkor sem kell lemondanunk a káposztalevesről. Az ételt csak zöldségek felhasználásával is remekül el lehet készíteni. Helyettesíthetjük a húst füstölt tofuval, esetleg tempeh-vel, mindkét választás pazar füstös ízt ad neki. Ha szeretünk kísérletezni, adhatunk hozzá almát, illetve a gombát átitathatjuk fehérborral. Az eredmény garantáltan fenséges lesz.
Ha a káposztát nem csak savanyú formájában szeretjük, akkor feldobhatjuk a karácsonyi asztalt egy kis káposztasalátával, ami amellett, hogy nagyon ízletes, tele van vitaminokkal is.
Ha gluténérzékenyek vagyunk bátran fogyaszthatunk káposztalevest, csak arra kell figyelnünk, hogy a kolbász, amit felhasználunk hozzá, gluténmentes legyen. Az egyetlen dolog, amit sajnos ki kell hagynunk az étkezésből, a hagyományos kenyér, azonban kipróbálhatjuk helyette agluténmentes, nyers, magvas-fűszeres kenyér receptünket
Akkor sem kell nagy változtatásokat eszközölnünk a receptben, ha laktózintoleranciánk van, pusztán a tejfölt kell lehagynunk a leves tetejéről. Ha nem tudunk lemondani a krémes ízvilágról, használhatunk növényi tejfölt is, amely az étel ízén nem, csak az állagán változtat.
Ha maradt némi káposztánk karácsony után, semmiképp se váljunk meg tőle, hiszen remekül fel tudjuk használni egy másik téli kedvenchez, az erdélyi rakott káposztához
Nyers vagy savanyúkáposzta? Melyik az egészségesebb?
Forrás: tastingtable.com, thespruceeats.com