Tippek és tanácsok Házi hamburgerek és feltétek a nyári grillezéshez

Kapcsold be a grillsütőt, jönnek a házi burgerek! Ezek a marhahúspogácsák igazán ízletesek – a Worcestershire-szósz és egy kis Guinness még karakteresebbé teszi őket. Önmagukban is isteni finomak, de ha feldobnád őket, válassz a három szuper feltét közül: csípős kukorica, karamellizált hagyma vagy kéksajt baconnel.


A tökéletes házi hamburger receptje

4 adag

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 50 ml Guinness
  • 750 g darált marhahús (15% zsírtartalommal)
  • 2 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 közepes tojássárgája
  • 4 Tesco Finest szezámmagos briós hamburgerzsemle
  • feltét ízlés szerint

    Elkészítés:

    1. Közepes lángon hevíts fel 1 evőkanál olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, fedd le, és időnként megkeverve párold 15 percig, míg megpuhul és karamellizálódik. Emeld a hőfokot magasra, öntsd rá a Guinness-t, és főzd további 5 percig fedő nélkül, amíg a folyadék teljesen elpárolog. Tedd félre hűlni.
    2. Egy nagy tálban vagy robotgépben keverd össze a kihűlt hagymát a maradék hozzávalókkal, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd fakanállal vagy a gép dagasztókarjával 2-3 percig, míg a hús jól elkeveredik és összeáll. Kóstolj meg egy kis darabot lepirítva, és ízlés szerint ízesítsd tovább, ha szükséges.
    3. Formázz 4 egyforma húspogácsát, amik kb. 2 cm-rel nagyobbak, mint a zsemle, mert sütés közben zsugorodni fognak. Tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakán át is pihentetheted őket.
    4. A sütéshez forrósítsd fel a grillsütőt vagy egy grillserpenyőt, amíg füstölni nem kezd.
    5. Kend meg a maradék olajjal a pogácsák mindkét oldalát, és tedd őket a grillre. Süsd oldalanként 5-6 percig, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Tedd őket egy tiszta tányérra, fedd le fóliával, és pihentesd 5 percig – így szaftos és omlós marad a hús.
    6. Vágd félbe a zsemléket, és pirítsd meg a vágott felüket a grillen. Pakold össze a burgereket a kedvenc feltéteddel, és már eheted is!


Tipp: A pogácsák beolajozása segít, hogy ne ragadjanak le a rácshoz!


Kéksajt és ropogós bacon – tökéletes egy szaftos burgerhez

A karakteres kéksajt és a sós, ropogós bacon remek kontrasztot ad a marhahúsos hamburger mellé – igazi ízbomba!

4 adaghoz

Hozzávalók:

  • 4 szelet Tesco Finest füstölt, szárazon érlelt császárszalonna
  • 1 teáskanál növényi olaj
  • 50 g Roquefort sajt, morzsolva
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • egy marék rukkola a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a grillsütőt, vagy magas hőfokon forrósíts fel egy grillserpenyőt. Forgasd össze a baconszeleteket az olajjal, majd süsd őket 2-2 percig oldalanként, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek. Vedd le a tűzről, és aprítsd fel.
  2. Egy tálban keverd össze a kéksajtot, a majonézt, a mustárt és a bacon kétharmadát. Dolgozd össze villával, amíg majdnem krémes állagú nem lesz – néhány sajtdarab maradhat benne.
  3. A burger összeállításához kend meg a zsemle alsó felét a kéksajtos krémmel. Erre jöhet egy marék rukkola, majd a megsült húspogácsa. Kanalazz még egy adagot a krémből a tetejére, végül szórd meg a maradék baconmorzsával. Tálald azonnal!

Tipp: A kéksajtos krémet akár 2 órával korábban is elkészítheted. Tárold légmentesen záródó dobozban a hűtőben, majd tálalás előtt 30 perccel vedd ki, hogy szobahőmérsékletű legyen.


Grillezett kukorica és sriracha majonéz – füstös és pikáns páros


A faszénen sült kukorica füstös íze és a csípős majonéz tökéletesen kiegészítik egymást – ez a kombó igazi telitalálat a nyári burgerekhez!

4 adaghoz

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 evőkanál piri-piri fűszerkeverék
  • 2 cső kukorica
  • 1 evőkanál finomra vágott koriander + egy kevés a tálaláshoz
  • ½ kis fej lilahagyma, finomra vágva
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál sriracha csípős szósz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a grillsütőt, vagy magas hőfokon forrósíts fel egy grillserpenyőt. Egy kis tálban keverd össze az olajat a piri-piri fűszerrel.
  2. Kend meg a kukoricacsöveket a fűszeres olajjal, majd grillezd őket 5 percig, időnként forgatva, amíg enyhén megpörkölődnek.
  3. Tedd a megsült kukoricát egy vágódeszkára, és ha már elég langyos, vágd le a szemeket a csőről. Keverd össze egy tálban a korianderrel és a lilahagymával, majd tedd félre.
  4. Egy másik kis tálban keverd össze a majonézt és a sriracha szószt. Kend meg a zsemle belsejét egy kevés csípős majonézzel, tedd rá a sült húspogácsát, és kanalazz rá a kukoricás salsából. Ha szeretnéd, szórd meg egy kevés friss korianderrel is.

Tipp: A kukoricás salsát előre is elkészítheted – légmentesen záródó dobozban akár 3 napig is eláll a hűtőben.



Guinness-es hagyma és cheddar – édes, sós, tökéletes

/img/content_platform_hu/hamburger/636x418-Guinness-StickyandSweetGuinnessOnionswithCheddar-Recipe-5bf9a789-0f3e-426f-a3ac-dade4fa401a0-0-636x418.jpg

A Worcestershire-szósz és a Guinness fantasztikus ízmélységet ad ennek a karamellizált hagymának, amit a karakteres Cheddar sajt csak még finomabbá tesz.

4 adaghoz

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 20 g sós vaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 100 ml Guinness
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 100 g extra érett Cheddar sajt, szeletelve
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 fej kis gem saláta, durvára tépkedve

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon olvaszd fel a vajat az olajjal együtt. Add hozzá a hagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve főzd 20 percig, amíg a hagyma megpuhul. Vedd ki a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd emeld a hőfokot, és keverd hozzá a cukrot. Főzd további 5 percig, amíg szépen karamellizálódik.
  2. Öntsd hozzá a Guinness-t és a Worcestershire-szószt, és főzd további 5 percig, amíg a folyadék elpárolog, és a hagymát sűrű, fényes máz vonja be. Ízlés szerint sózd, borsozd.
  3. Az összeállításhoz tedd a sült húspogácsák tetejére a Cheddar szeleteket, és hagyd, hogy egy kicsit ráolvadjanak miközben pihennek. Kend meg a zsemlék belső oldalát majonézzel, tegyél bele salátát, majd jöhet a hús és a Guinness-ben karamellizált hagyma.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!