Kapcsold be a grillsütőt, jönnek a házi burgerek! Ezek a marhahúspogácsák igazán ízletesek – a Worcestershire-szósz és egy kis Guinness még karakteresebbé teszi őket. Önmagukban is isteni finomak, de ha feldobnád őket, válassz a három szuper feltét közül: csípős kukorica, karamellizált hagyma vagy kéksajt baconnel.
A tökéletes házi hamburger receptje
4 adag
Hozzávalók:
2 evőkanál növényi olaj
1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
50 ml Guinness
750 g darált marhahús (15% zsírtartalommal)
2 teáskanál Worcestershire-szósz
1 evőkanál ketchup
1 teáskanál dijoni mustár
1 közepes tojássárgája
4 Tesco Finest szezámmagos briós hamburgerzsemle
feltét ízlés szerint
Elkészítés:
Közepes lángon hevíts fel 1 evőkanál olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, fedd le, és időnként megkeverve párold 15 percig, míg megpuhul és karamellizálódik. Emeld a hőfokot magasra, öntsd rá a Guinness-t, és főzd további 5 percig fedő nélkül, amíg a folyadék teljesen elpárolog. Tedd félre hűlni.
Egy nagy tálban vagy robotgépben keverd össze a kihűlt hagymát a maradék hozzávalókkal, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd fakanállal vagy a gép dagasztókarjával 2-3 percig, míg a hús jól elkeveredik és összeáll. Kóstolj meg egy kis darabot lepirítva, és ízlés szerint ízesítsd tovább, ha szükséges.
Formázz 4 egyforma húspogácsát, amik kb. 2 cm-rel nagyobbak, mint a zsemle, mert sütés közben zsugorodni fognak. Tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakán át is pihentetheted őket.
A sütéshez forrósítsd fel a grillsütőt vagy egy grillserpenyőt, amíg füstölni nem kezd.
Kend meg a maradék olajjal a pogácsák mindkét oldalát, és tedd őket a grillre. Süsd oldalanként 5-6 percig, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Tedd őket egy tiszta tányérra, fedd le fóliával, és pihentesd 5 percig – így szaftos és omlós marad a hús.
Vágd félbe a zsemléket, és pirítsd meg a vágott felüket a grillen. Pakold össze a burgereket a kedvenc feltéteddel, és már eheted is!
Tipp: A pogácsák beolajozása segít, hogy ne ragadjanak le a rácshoz!
Kéksajt és ropogós bacon – tökéletes egy szaftos burgerhez
A karakteres kéksajt és a sós, ropogós bacon remek kontrasztot ad a marhahúsos hamburger mellé – igazi ízbomba!
Melegítsd elő a grillsütőt, vagy magas hőfokon forrósíts fel egy grillserpenyőt. Forgasd össze a baconszeleteket az olajjal, majd süsd őket 2-2 percig oldalanként, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek. Vedd le a tűzről, és aprítsd fel.
Egy tálban keverd össze a kéksajtot, a majonézt, a mustárt és a bacon kétharmadát. Dolgozd össze villával, amíg majdnem krémes állagú nem lesz – néhány sajtdarab maradhat benne.
A burger összeállításához kend meg a zsemle alsó felét a kéksajtos krémmel. Erre jöhet egy marék rukkola, majd a megsült húspogácsa. Kanalazz még egy adagot a krémből a tetejére, végül szórd meg a maradék baconmorzsával. Tálald azonnal!
Tipp: A kéksajtos krémet akár 2 órával korábban is elkészítheted. Tárold légmentesen záródó dobozban a hűtőben, majd tálalás előtt 30 perccel vedd ki, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Grillezett kukorica és sriracha majonéz – füstös és pikáns páros
A faszénen sült kukorica füstös íze és a csípős majonéz tökéletesen kiegészítik egymást – ez a kombó igazi telitalálat a nyári burgerekhez!
4 adaghoz
Hozzávalók:
1 evőkanál növényi olaj
1 evőkanál piri-piri fűszerkeverék
2 cső kukorica
1 evőkanál finomra vágott koriander + egy kevés a tálaláshoz
½ kis fej lilahagyma, finomra vágva
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál sriracha csípős szósz
Elkészítés:
Melegítsd elő a grillsütőt, vagy magas hőfokon forrósíts fel egy grillserpenyőt. Egy kis tálban keverd össze az olajat a piri-piri fűszerrel.
Kend meg a kukoricacsöveket a fűszeres olajjal, majd grillezd őket 5 percig, időnként forgatva, amíg enyhén megpörkölődnek.
Tedd a megsült kukoricát egy vágódeszkára, és ha már elég langyos, vágd le a szemeket a csőről. Keverd össze egy tálban a korianderrel és a lilahagymával, majd tedd félre.
Egy másik kis tálban keverd össze a majonézt és a sriracha szószt. Kend meg a zsemle belsejét egy kevés csípős majonézzel, tedd rá a sült húspogácsát, és kanalazz rá a kukoricás salsából. Ha szeretnéd, szórd meg egy kevés friss korianderrel is.
Tipp: A kukoricás salsát előre is elkészítheted – légmentesen záródó dobozban akár 3 napig is eláll a hűtőben.
Guinness-es hagyma és cheddar – édes, sós, tökéletes
A Worcestershire-szósz és a Guinness fantasztikus ízmélységet ad ennek a karamellizált hagymának, amit a karakteres Cheddar sajt csak még finomabbá tesz.
4 adaghoz
Hozzávalók:
1 evőkanál növényi olaj
20 g sós vaj
2 nagy fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
4 ág kakukkfű
1 babérlevél
1 teáskanál kristálycukor
100 ml Guinness
1 teáskanál Worcestershire-szósz
100 g extra érett Cheddar sajt, szeletelve
3 evőkanál majonéz
1 fej kis gem saláta, durvára tépkedve
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon olvaszd fel a vajat az olajjal együtt. Add hozzá a hagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve főzd 20 percig, amíg a hagyma megpuhul. Vedd ki a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd emeld a hőfokot, és keverd hozzá a cukrot. Főzd további 5 percig, amíg szépen karamellizálódik.
Öntsd hozzá a Guinness-t és a Worcestershire-szószt, és főzd további 5 percig, amíg a folyadék elpárolog, és a hagymát sűrű, fényes máz vonja be. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Az összeállításhoz tedd a sült húspogácsák tetejére a Cheddar szeleteket, és hagyd, hogy egy kicsit ráolvadjanak miközben pihennek. Kend meg a zsemlék belső oldalát majonézzel, tegyél bele salátát, majd jöhet a hús és a Guinness-ben karamellizált hagyma.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása
Bezárás
El kell fogadnod a hírdetéssel kapcsolatos cookie irányelveket, hogy használhasd ezt a funkciót. Cookie beállítások kezelése
Cikkek
Hoppá!Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot.Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!