Tippek és tanácsok Gyógynövények cserépben. Hogyan éljék túl a telet?

Télen kevés friss étel van, ezért tanácsos legalább friss fűszernövényeket használni a főzés során. A téli gyógynövény-fogyasztásnak számos előnye van. A kakukkfű, a menta vagy a kapor az egészség szempontjából fontos és ízletes növények. Otthoni termesztésük nem csak költséghatékony, de szép megjelenést is biztosít a konyhánknak.


De hogyan kell vigyázni a fűszernövényekre a téli túlélésük érdekében? Tudja-e, hogy mely gyógynövények képesek a téli hibernációra, és hol helyezze biztonságba otthon őket, hogy átvészeljék a nagy hidegeket?

A téli gyógynövényeket nemcsak a hűvös idő ölheti meg, hanem elsősorban a hideg és a nedvesség kombinációja. A talajt jól ki kell szárítani, hogy ne maradjon a felszínén felesleges folyadék. A nedves talaj úgy viselkedik, mint egy jégkocka. Lefagy és elfagyasztja a növényünket. Időnként van, hogy az üvegezett erkély sem elegendő a túléléshez. Éppen ezért ideális, ha be tudjuk vinni a fűszernövényeinket az otthonunk melegébe. Kiváló hely számukra a fal melletti polc, vagy egy száraz sarok a pulton. A falak megtartják a hőt egy téli napon is, és a leghidegebb éjszakán is ideális marad a hőmérséklet a közelükben.
Ha valamilyen okból nem tudjuk a gyógynövényeinket kívülről áthelyezni a lakásba, nyugodtan létrehozhatunk egy zárt, kicsi gyógynövénykertet télire.

Az ősz végéhez közeledve is nyugodtan vásárolhatunk ilyen növényeket és ültethetjük őket beltéri cserepekbe. Fontos, hogy a fűszernövényeket lyukakkal ellátott virágcserepekbe ültessük, a cserepek alatti tálkák segítségével. Így a növényeink magukhoz tudják venni a vizet saját igényeik szerint. Ügyeljünk arra is, hogy mindig legyen elegendő víz a tálban a cserepeink alatt.

Hogyan ültessük át a fiatal gyógynövényeket beltéri cserepekbe?

  1. Mindenekelőtt helyezzünk köveket a lyukakkal ellátott edények aljára, hogy megakadályozzuk a föld kihullását az átültetés során. A kövek lehetővé teszik a növény számára, hogy biztonságosan felszívja a megfelelő mennyiségű vizet a cserép lyukain keresztül.
  2. Tegyünk földet nagyjából a cserép feléig és kézzel csináljunk bele egy kis lyukat. Illesszük bele a gyógynövényt az eredeti műanyag cserepével együtt az előkészített lyukba.
  3. Ügyeljünk arra, hogy a talaj jól tartsa meg a növényt a cserépben, nyomkodjuk alaposan le a földet körülötte.
  4. Óvatosan emeljük ki a növényt az eredeti talajjal együtt a műanyag tartójából, vigyázva, hogy ne sértsük meg a kiálló gyökereket, majd helyezzük vissza a számára kialakított helyre.
  5. Adjunk hozzá még több friss földet, finoman nyomkodjuk meg és egy kicsit locsoljuk meg.

Melyik gyógynövények a legmegfelelőbbek otthoni termesztéshez?

Oregánó

Ez a fűszernövény kiválóan alkalmas beltéri termesztésre. Mit érdemes tudni róla? Az oregánót más néven közönséges szurokfűnek is nevezik, és egy jellegzetes aromájú fűszernövény, ami ideális körülmények között akár 50 cm-nél is magasabbra megnő. Ez a fás bokor kis helyen is jól növekszik ezért cserépben is jól érzi magát. Nagyon szép, mint házi növény, apró zöld levelei vannak, és nyáron rózsaszín vagy lila virágokba borul. A növényéből egész leveleket használunk, akár a virágaival együtt is, frissen és szárított formában egyaránt. A szárított fűszernövényeket zárható edényekben tárolhatjuk, árnyékos helyen, hogy illatuk minél hosszabb ideig megmaradhasson.


Chili

A chilipaprikának szerencsére nincs szüksége fűtésre vagy speciális lámpára. Akár fényes helyen is tartható, nem árt neki a nap. Egy növény akár száz chilipaprikát is képes termelni, így a fűszeres ízek legnagyobb szerelmeseinek is csak néhány növényre van szükségük, amelyeknek ráadásul csak kevés helyre van szükségük. A chili termesztésének másik előnye a különféle ízek, színek és melegségi fokok széles tárháza. A termesztett chilipaprika felhasználható főzéshez, szószok készítéséhez, és ha megmarad, száríthatjuk, lefagyaszthatjuk vagy édes-savanyú savanyúságba is betehetjük őket.


Gyógynövények cserépben. Hogyan éljék túl a telet?


https://tesco.hu/hello/receptek/chilis-bab/250058/


Snidling

A metélőhagymának vagy más néven snidlingnek elegendő fényre és folyamatosan friss levegőre van szüksége. Ha rendszeresen vágjuk, gyorsan nőnek. Ugyanakkor fontos, hogy soha ne vágjuk le teljesen. Sűrűn átültethetjük, ettől finomabb, és vastagabb is lesz.


Kakukkfű

A kakukkfű szereti a napsütötte helyeket és a jó vízelvezetést, azonban meg kell óvni az erős széltől - ami valószínűleg nem jelent problémát otthon. Határozottan megéri otthon termesztenünk, hogy mindig friss kakukkfű lehessen házunkban. Friss levelei egészséges fűszerként szolgálnak, illetve javítják a pácolt húsok ízét, és a szószokhoz is bátran hozzáadhatjuk.

A szárított kakukkfű alkalmas akár teák készítéséhez, de fürdéshez vagy köhögés elleni szirupokhoz is. A húsoknak, a halételeknek és sült zöldségeknek ellenállhatatlan aromát és ízt kölcsönöz.

Ha a legerősebb természetes antibakteriális gyógynövényt keressük, forduljunk nyugodtan a kakukkfű olajhoz. A kakukkfűolaj kiválóan támogatja az immunrendszert, segít megelőzni a fertőzéseket és elősegíti az egészségünk fenntartását. Kiválóan alkalmas gyakori megfázás esetén és az allergia csillapítására. A legjobb pedig, hogy gyerekek és felnőttek is használhatják. Az illóolajat egyébként a kakukkfű levelének virágzó tetejéből, lepárlás útján nyerik, intenzív és speciális aromája van.

A kakukkfüvet gyakran nemcsak a konyhában, hanem szappanokhoz vagy gyógynövényes tengeri sóhoz is hozzáadják. Tökéletesen fertőtleníti a levegőt és eltávolítja a kellemetlen szagokat, a konyhában is intenzív íze miatt kedvelik, ami főzés után sem múlik el.

Hogyan készítsünk kakukkfű teát?

A kakukkfű teát a virágzó levelekből készítik. Ha krónikus köhögés gyötör bennünket, fertőtlenítő hatása minden bizonnyal segíteni fog. De nem csak meginni lehet, a vele való gargalizálás segít torok- vagy ínygyulladás esetén is.

A tea elkészítéséhez csak egy maroknyi friss kakukkfűre és forró vízre van szükség. Forraljuk fel a vizet és adjuk hozzá kakukkfüvet. Hagyjuk forrni legalább 5-7 percig, majd zárjuk le. Kevergessük a gyógynövényeket, amíg a tea le nem hűl. Fogyasszuk a kész főzetet naponta kétszer, reggel és este. Ne felejtsünk el szünetet tartani 2 hét után - a gyógyteákat nem szabad hosszú ideig folyamatosan fogyasztani.Forrás: bhg.com, vitarian.sk, chovatelhospodar.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása