Tippek és tanácsok Görög kofta-fasírt puha lepénykenyérrel, joghurtos mártogatóssal

Görög kofta-fasírt puha lepénykenyérrel, joghurtos mártogatóssal 

A kofta , más néven húsgolyó rengeteg nemzet konyhájában megtalálható darált húsból készült fogás. Persze nemcsak golyó formában létezik, hiszen ahány ország annyiféle fűszerezés és hús kerül bele. A leggyakrabban bárányt, marhát vagy sertéshúst használnak, illetve ezek kombinációit. Fűszerekkel és hagymával keverik, serpenyőben, sütőben vagy grillen ropogósra sütik. A következő görög kofta receptben a darált marhahús és a zöldfűszerek dominálnak, a grillezett hús mellé pedig pirított lepénykenyeret és mentás joghurtos mártogatóst kínálunk.


Görög koftarecept

Adag: 3

Elkészítési idő: 25 perc

Kofta hozzávalók

500 g Tesco darált marhahús

1 kk édespaprika

1 kk köménymag

1 kk rozmaring

1 kk oregánó

2 ek olaj

só és bors

Joghurtos mártogatós hozzávalók

50 ml görög joghurt

3 gerezd fokhagyma

1 zöldcitrom (lime)

 Petrezselyem

Borsmenta levelek

só és bors

3 pita kenyér


Mártogatós elkészítése

A joghurtot keverjük össze a zöldcitrom levével, az apróra vágott petrezselyem levéllel és a mentával. Sózzuk, borsozzuk, majd végül nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket is. Az elkészített mártogatóst tegyük a hűtőbe legalább 20 percre.


Kofta-fasírt elkészítése

  • Tegyük egy tálba a darált marhahúst, sózzuk és borsozzuk.
  • Adjuk hozzá az oregánót, rozmaringot, paprikát és köménymagot.
  • Öntsük hozzá az olajt és kézzel óvatosan dolgozzuk össze.
  • Formázzunk belőle hengereket, majd tegyük nyársa és grillezzük meg minden oldalát.
  • Amikor a hús már majdnem készen van, dobjuk a grillre a lepénykenyereket és pirítsuk meg mindkét oldalukat.
  • Az elkészült koftára csepegtessünk citromlevet. Tálaljuk grillezett pitával és kínáljuk hozzá a joghurtos mártogatóst.

Kofta formázása

A koftát legegyszerűbben a következők szerint formázhatjuk:

  • Először gyúrjunk nagyobb golyót belőle, majd a tenyerünkben forgatva formázzuk a golyót egy kisebb hengerré.
  • A hengert szúrjuk a nyársra és azon kezdjük el a húst szétnyomkodni. Fektessük a tenyerünkbe a nyársat és mintha finoman megszorítanánk valamit, azzal a mozdulattal kezdjük el nyomkodni a húst fentről lefelé.
  • Miután a hús egyik oldalát végignyomkodtuk, fordítsunk egyet a nyárson és ismételjük meg a műveletet.
  • Csináljuk addig, amíg tetszőleges vastagságú és hosszúságú húst kapunk.
  • Ha éppen nincs otthon nyárs, húspogácsa vagy golyó alakúra is formázhatjuk.

Praktikus tippek

Készítsünk fagyasztott húsgolyót!

A fagyasztott húsgolyóknak a nőtt a népszerűségük, és ez nemcsak az ízüknek köszönhető. Roppant egyszerű az elkészítése: csak előkapni a fagyasztóból ezeket apró golyócskákat és sütőben vagy serpenyőben megsütni. Egy rohanósabb napon pillanatok alatt összedobhatunk belőlük egy finom ételt, amit a gyerekek is imádnak. Nemcsak készen vásárolhatjuk meg ezt a finomságot, mi is lefagyaszthatunk például a grillezés során megmaradt koftából.

Amikor népesebb vendégsereg érkezését várjuk, akkor több időt töltünk a konyhában, éppen ezért érdemes előre gondolkodni és akár nagyobb adagot bekeverni a darált húsból. Nincs más dolgunk, mint megformálni a golyókat és lefagyasztani belőle 1-2 adaggal későbbre. Persze azt is megtehetjük, hogy megvárjuk a grillezés végét és a maradékkal tesszük ugyanezt.

Ha szeretnénk, hogy szép formájuk megmaradjon, fagyasszuk le dobozban. Ha ez nem megoldható, akkor egy tálcára sorakoztatva tegyük a fagyasztóba, amíg megkeményednek egy kicsit, majd zacskókba porciózva tároljuk tovább.

A pita mártogatóssal előételnek is kiváló

A grillezett lepénykenyér előételnek is kiváló, igazi party étel. Főleg, ha többféle mártogatóst kínálunk mellé. Nincs is annál jobb, mint a gőzölgő friss kenyérfalatkákat különböző szószokba tunkolni. Persze a hús mellé is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Görög kofta-fasírt puha lepénykenyérrel, joghurtos mártogatóssal

Mártogatós receptek

A joghurtos mártogatós mellé, készítsünk egy tartalmasabb sajtos és egy zöldséges változatot is, így garantáltan mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző változatot.

Mézes-diós krémsajtos mártogatós

A mézes-diós mártogatós fogy el mindig a leghamarabb. Nagyon jól passzol a sós ízek mellé, sőt, akár hosszú sajtos rudat is tunkolhatunk bele. A különlegesebb ízek kedvelői nem fogják tudni abbahagyni.

Hozzávalók:

1 doboz (kb. 150 g) natúr krémsajt

1-2 ek tejföl

40-50 g darált dió

2 tk méz

Elkészítés

  • A krémsajtot keverjük simára a tejföllel. Lassan adagoljuk hozzá annyit, hogy még mindig sűrűbb állaga legyen a krémnek.
  • A darált diót egy serpenyőben kezdjük el megpirítani. Figyeljünk nagyon oda, mert hamar meg tud égni! Amikor kezdjük érezni a jellegzetes, pörkölt dió illatát, kanalazzuk rá a mézet és rövid ideig karamellizáljuk.
  • Keverjük a krémsajthoz és tegyünk hozzá egy csipet sót.
  • Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk vagy tegyünk hozzá még egy kis mézet, attól függően, mennyire szeretjük édesen.
  • A mártogatóst tegyük 1 órára hűtőbe, hogy visszadermedjen. Tálalás előtt jól keverjük át.

Zöldséges mártogatós

A nyári szezonban érdemes kihasználni, hogy végre van friss, zamatos paradicsom. A tél után igazi felüdülés az íze. Ehhez az alapanyaghoz szuper mártogatós receptet ajánlunk.

Paradicsomos,  paprikás mártogatós

Hozzávalók:

              400 g érett paradicsom

              1 közepes fej vöröshagyma

              2 gerezd fokhagyma

              1 nagyobb paprika

              kevés olívaolaj

              chili és friss koriander ízlés szerint

              só, bors

  • A hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel.
  • A paradicsomot és a paprikát mossuk meg és vágjuk apró kockákra.
  • Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, chilivel, a koriander egy részével (hagyjunk egy keveset a tálaláshoz) és az áttört fokhagymával. Aki kedveli, a chilis babhoz hasonlóan, fűszerezheti római köménnyel is, mert nagyon kellemes, különleges ízt ad az ételnek.
  • Alacsony fokozaton, időnként megkeverve jól forraljuk össze, amíg szétfőnek a zöldségek (25-35 perc). Ha nagyon sok a leve, akkor főzzük még egy ideig, amíg jobban besűrűsödik.
  • A végén adjunk hozzá 1 kiskanál cukrot.
  • Ha elkészült, botmixer segítségével krémesítsük. Hűtsük le és friss korianderrel tálaljuk.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása