Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Görög kofta-fasírt puha lepénykenyérrel, joghurtos mártogatóssal
A kofta , más néven húsgolyó rengeteg nemzet konyhájában megtalálható darált húsból készült fogás. Persze nemcsak golyó formában létezik, hiszen ahány ország annyiféle fűszerezés és hús kerül bele. A leggyakrabban bárányt, marhát vagy sertéshúst használnak, illetve ezek kombinációit. Fűszerekkel és hagymával keverik, serpenyőben, sütőben vagy grillen ropogósra sütik. A következő görög kofta receptben a darált marhahús és a zöldfűszerek dominálnak, a grillezett hús mellé pedig pirított lepénykenyeret és mentás joghurtos mártogatóst kínálunk.
Görög koftarecept
Adag: 3
Elkészítési idő: 25 perc
Kofta hozzávalók
500 g Tesco darált marhahús
1 kk édespaprika
1 kk köménymag
1 kk rozmaring
1 kk oregánó
2 ek olaj
só és bors
Joghurtos mártogatós hozzávalók
50 ml görög joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom (lime)
Petrezselyem
Borsmenta levelek
só és bors
3 pita kenyér
Mártogatós elkészítése
A joghurtot keverjük össze a zöldcitrom levével, az apróra vágott petrezselyem levéllel és a mentával. Sózzuk, borsozzuk, majd végül nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket is. Az elkészített mártogatóst tegyük a hűtőbe legalább 20 percre.
Kofta-fasírt elkészítése
Kofta formázása
A koftát legegyszerűbben a következők szerint formázhatjuk:
Praktikus tippek
Készítsünk fagyasztott húsgolyót!
A fagyasztott húsgolyóknak a nőtt a népszerűségük, és ez nemcsak az ízüknek köszönhető. Roppant egyszerű az elkészítése: csak előkapni a fagyasztóból ezeket apró golyócskákat és sütőben vagy serpenyőben megsütni. Egy rohanósabb napon pillanatok alatt összedobhatunk belőlük egy finom ételt, amit a gyerekek is imádnak. Nemcsak készen vásárolhatjuk meg ezt a finomságot, mi is lefagyaszthatunk például a grillezés során megmaradt koftából.
Amikor népesebb vendégsereg érkezését várjuk, akkor több időt töltünk a konyhában, éppen ezért érdemes előre gondolkodni és akár nagyobb adagot bekeverni a darált húsból. Nincs más dolgunk, mint megformálni a golyókat és lefagyasztani belőle 1-2 adaggal későbbre. Persze azt is megtehetjük, hogy megvárjuk a grillezés végét és a maradékkal tesszük ugyanezt.
Ha szeretnénk, hogy szép formájuk megmaradjon, fagyasszuk le dobozban. Ha ez nem megoldható, akkor egy tálcára sorakoztatva tegyük a fagyasztóba, amíg megkeményednek egy kicsit, majd zacskókba porciózva tároljuk tovább.
A pita mártogatóssal előételnek is kiváló
A grillezett lepénykenyér előételnek is kiváló, igazi party étel. Főleg, ha többféle mártogatóst kínálunk mellé. Nincs is annál jobb, mint a gőzölgő friss kenyérfalatkákat különböző szószokba tunkolni. Persze a hús mellé is nyugodtan fogyaszthatjuk.
Mártogatós receptek
A joghurtos mártogatós mellé, készítsünk egy tartalmasabb sajtos és egy zöldséges változatot is, így garantáltan mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző változatot.
Mézes-diós krémsajtos mártogatós
A mézes-diós mártogatós fogy el mindig a leghamarabb. Nagyon jól passzol a sós ízek mellé, sőt, akár hosszú sajtos rudat is tunkolhatunk bele. A különlegesebb ízek kedvelői nem fogják tudni abbahagyni.
Hozzávalók:
1 doboz (kb. 150 g) natúr krémsajt
1-2 ek tejföl
40-50 g darált dió
2 tk méz
só
Elkészítés
Zöldséges mártogatós
A nyári szezonban érdemes kihasználni, hogy végre van friss, zamatos paradicsom. A tél után igazi felüdülés az íze. Ehhez az alapanyaghoz szuper mártogatós receptet ajánlunk.
Paradicsomos, paprikás mártogatós
Hozzávalók:
400 g érett paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paprika
kevés olívaolaj
chili és friss koriander ízlés szerint
só, bors