Egészséges életmód Relaxáció Ősz a kertben: Mit ültessünk és hogyan gondozzuk a kertet?

Az első fagyok érkeztéig még elegendő ideje van arra, hogy kertjének minden zugát előkészítse a tél átvészelésére. Jövőre kamatostól megtérül a trágyába, növényvédő eszközökbe fektetett pénze és a gereblyével, ásóval töltött ideje a gyönyörű virágok, a szép gyep és az ízletes termés formájában.

A gyep

Ősszel szenteljen egy kis figyelmet a gyepnek és rendszeres nyírásának is. A fű nagyjából november közepéig nő, ezután végezze el az utolsó nyírást kb. 5 centiméternyire, ami biztosítja a fagyok elleni nagyobb védettséget. A lenyírt füvet mindig távolítsa el, hogy az alatta levő gyep ne rohadjon be.

Ugyanígy a lehullott faleveleket is takarítsa el és gereblyézze össze. A leveleket felhasználhatja a fák és bokrok töveinek betakarására. A gyepet a trágya is védi a fagyokkal és a hóval szemben, ezért a tél beállta előtt trágyázza meg káliumtartalmú trágyával. Moha ellen használjon mészkövet.

A fák és cserjék

A kertjét díszítő bokrokat és évelő növényeket is gondozni kell és felkészíteni a téli pihenésre.  Távolítsa el az elvirágzott virágokat, letörött és beteg ágakat. A növények körül lazítsa fel a talajt és tegyen rá trágyát. A fagyérzékeny cserjék tövét fedje be földdel, ágakkal, vagy levelekkel. Ez védi a talajt a víz elpárolgásától és az erős fagy ellen. A növények felső részét takarja be nem szövött vászonnal (mint amilyen a juta), de ezt elég megtenni az első fagyok kezdetekor.

Amikor már az utolsó termést is begyűjtötte a gyümölcsfákról és cserjékről, róluk is gondoskodjon. Először az öreg és a fiatal, felfelé növő ágakat távolítsa el. A fák törzseit  megvédheti a fagy ellen, ha bemeszeli mésztejjel, de erre a célra megfelel a speciális védőfólia vagy ragasztószalag is, mely zöld hernyók ellen is véd.

Élősövény

Az élősövényt  még a tél beállta előtt nyírja meg és a tövét szórja be talajtakaró fahánccsal, mely véd az alacsony hőmérsékletektől és a gyom ellen. A sövényt még a talajmenti fagyok előtt alaposan öntözze meg.

Kerti ágyások

Az ősz a gyümölcs és a zöldségek betakarításának időszaka.  Az ágyásokból takarítsa be az összes termést, a gyökérzöldséget is ássa ki. Ezután az ágyásokat gyomtalanítsa, ássa fel és tegyen rá komposztot. A felásott talajt nem szükséges porhanyósítania, jót tesz a talajnak, ha a nagyobb darabokat egészben hagyja, hogy télen alaposan átfagyjanak.

Mit ültessünk ősszel?

A kertet már ősszel el kell készítenie, ha tavasszal színes virágokkal borított kertet szeretne. Ültesse ki a jácint-, nárcisz- és tulipánhagymákat. A díszcserjék és fák közül ősszel ültető a japáncseresznye, magnólia, vagy a vörösvirágú juhar.

Október végén ültessen fokhagymát, de ügyeljen arra, hogy napos és meleg helyen legyen. Ősszel a zöldségek közül a következőket vetheti el:

  • petrezselyem,
  • retek,
  • saláta,
  • hagyma,
  • paszternák,
  • sárgarépa.

A talajt ne feledje betakarni nem szőtt vászonnal az első fagyok ellen.  

A fűszernövények közül ősszel kiültetheti a levendulát, zsályát, vagy kakukkfüvet, melyek nagyon ellenállóak.

A tűlevelű növényeket és az örökzöldeket szeptembertől október közepéig ültesse, a lombhullató fákat október végétől novemberig. Az ősszel ültethető bokrok közé tartozik az egres, ribizli és a málna.

Minden gyümölcsfát és cserjét október közepétől egészen az első fagyok beálltáig ültethet. Ilyen például az alma- cseresznye-, diófa, valamint a kanadai fekete áfonya, vörös áfonya, kiwi, füge, illetve a gyógyhatású homoktövis.  A gyümölcsfák ültetésekor ásson megfelelő mélységű gödröt. Alaposan öntse be vízzel, a gödör aljába tegyen jó minőségű földet és lassan oldódó trágyát. Az elültetett fát ismét alaposan locsolja meg.

Forrás: ireceptar.cz, ceskykutil.cz, radcenafinance.cz, magazinzahrada.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása