Tippek és tanácsok Csicseriborsó, a vegetáriánusok segítője

A proteinek létfontosságúak a izomzat építése és erősítése szempontjából, de ahhoz is szükségesek, hogy testünk minden sejtje megfelelően működjön. A húsok a legalapvető protein forrásaink, de ha kipróbálja vegán csicseriborsó curry receptünket rájöhet, hogy többé nincs is szüksége húsra.


Csicseriborsó

A csicseriborsó egy egyszerű külsejű, sárgás barnás borsóféle. Egyszerű textúrájának és kellemes ízének köszönhetően népszerű hozzávaló salátákba, levesekbe és olyan ételekbe, mint a hummusz vagy a kuszkusz, állatok etetésére is használjuk.

Csicseriborsó krém

Két fajtáját ismerjük: a piacokon a „kabuli” fajta kapható, ez egy halványabb színű nagyobb szemű puhább fajta, mely Dél-Európában, Afganisztánban és Chilében terem. A kevésbé ismert fajtája a „desi” amely, kisebb, sötétebb és keményebb. Ez nagyrészt Etiópiában, Mexikóban és Iránban ismert csicseriborsó fajta. A csicseriborsónak szubtrópusi, trópusi éghajlatra van szüksége, enyhébb övezetek nem ideálisak számára. Az elkészítése természetesen mindenhol ugyanolyan végeredménnyel kecsegtet: számos nagyszerű receptünket itt találhatja.


Protein forrás vegetáriánusok számára

A csicseriborsóban található protein és rost nagyon hasznos a szervezetünk számára. A csicseriborsót lisztként is használhatja, akár muffin sütéséhez, vagy falafelhez, erjesztve pedig akár alkoholos italt is készíthetünk belőle, például sakét. A csicseriborsó remek protein és vitamin forrás, és magas rost tartalma miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Nem is gondolná, de kalcium tartalma is olyan magas mint a tejé, vagy a joghurté.

Tudta?

A sült csicseriborsó nagyszerű alternatíva lehet chips helyett. Készíthet édes verziót is fahéjjal, vagy fűszerezheti sóval vagy chilivel is. Tökéletes rágcsálnivaló lehet popcorn vagy chips helyett, érdemes kipróbálnia!

Nassolni valónak készítsen csicseriborsós zabpelyhes kekszet!

Csicseriborsó, a vegetáriánusok segítője

Más proteinban gazdag hüvelyesek

Szójabab - Ez a zöldség elsősorban az ázsiai konyhában nagyon népszerű. Japánban sós vízben blansírozzák tálalás előtt. Egy héjnyi szójabab helyettesíti a napi protein szükségletet, de nagyon fontos, hogy válasszunk organikus protein forrást is mellé, hiszen a szójababok nagyrészét genetikailag módosítják.

A vörös lencse alacsony kalória tartalmú, de proteinben és rostokban gazdag. Levesekben szószokban és vegetáriánus burgerben szoktuk leggyakrabban felhasználni. A koleszterin szintet is csökkenti és megelőzhet szív és érrendszeri betegségeket is.

Fekete babban a korábbiakhoz hasonlóan magas számban található protein és rostok. Emellett még segíti a vércukor szint egyensúlyát és az szív és érrendszerre is jó hatással van. A fekete babot a szuperételek közé soroljuk, hiszen egy csésze fekete borsóban 15 g protein és 15 g rost található.

Forrás: prevention.com, womenshealthmag.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!