Baba Iskolás A szociális fóbia veszélyei

Foglalkozik az Ön gyermeke azzal, hogy mit gondolnak róla a többiek, vagy milyennek tűnnek mások szemében? Nem bízik magában és inkább izolálja magát környezetétől? A segítség az Ön kezében van.

Miről is van szó?

A lámpaláz, félelem és szorongás az élet természetes velejárói.  Ha azonban ezek annyira nyilvánvalóak a gyereknél, hogy gátolják normális működését a szociális életben, akkor lehetséges, hogy  gyermeke szociális fóbiában szenved. A gyereknél ez a zavar megnyilvánulhat a kritizálástól, megfigyeléstől vagy az értékeléstől való félelem miatt is.

Előidézője lehet az édesanya

Hogyan keletkezik a szociális fóbia a gyerekeknél? Előidézheti számos helyzet, gondolatok vagy elképzelések. A gyereknek nincs elég önbizalma, fél a kudarctól, igyekszik sikeres lenni, ami természetesen nem mindig sikerül neki és sikertelenségével egyedül marad.  Ezt előidézheti a  túlzottan szorongásos anya, de olyan szülők is, akiknél a gyerek nem érzi a kellő biztonságot. Környezetváltozás esetén is kirobbanhat, vagy iskolába és óvodába lépéskor, az osztály, vagy a tanár megváltoztatásakor... A szorongásos temperamentum a szülőktől is örökölhető, ami a bántalmazott és elhanyagolt gyerekeknél fordul elő.

A szociális fóbia megnyilvánulásai

Ha észrevette, hogy gyermeke idegen társaságban vagy az iskolában másképp viselkedik, mint otthon, figyeljen rá oda jobban. A szociális fóbia legvalószínűbben 5 és 13 éves kor között nyilvánul meg.  Leggyakrabban a 11. és 15. életév között figyelhető meg, amikor a gyerek emberekhez való kapcsolata kezd kialakulni.  A fóbia megnyilvánulásai közé tartozik a dadogás, a pirulás, kezek reszketése, hányinger, kínos helyzetektől való félelem, vagy az olyan helyzetek kerülése, ahol a gyerek a figyelem középpontjában van, önmagába húzódik, kortársaival, de általában az emberekkel sem keresi a kapcsolatot.

Hogyan segítsünk a gyereknek?

Mint a legtöbb fóbia, a szocális fóbia is félelmet jelent valamitől, ami tulajdonképpen nem veszélyes. Ha segíteni akar gyermekének, bízza őt egy pszichológusra vagy gyógypedagógusra. A diagnózis a szülő által leírt tünetek alapján, a gyerekkel és a pedagógussal együttműködve megállapítható.   
A megfelelő kezelés a pszichoterápia, mely az önbizalom építésére irányul, a gyerek megtanulja legyőzni félelmét és megpróbál bekapcsolódni a dolgokba, melyeket azelőtt szorongva élt át. A határokat mindig továbbtolva jut előre, ami igen pozitívan hat pszichikájára. A gyógyszeres kezelés csak akkor következik, ha a pszichoterápia nem hozott eredményt.  Az antidepresszánsok által való kezelés hosszantaró, ezt a pszichiáter akkor írja elő, ha jelentősen romlik a gyerek magatartása, vagy előmenetele az iskolában.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!