Baba Óvodás 8 játék, amelyet kisgyerekek játszhatnak az új testvérrel

Ez mindkettőjük fejlődése szempontjából jó. Íme, néhány játék, ami kipróbálható, és a tudnivalók arról, hogy ezek miben segíthetnek.

1. Játsszanak kukucskát

Régi, de jó. A kukucska játék a családban betöltött szerep érzetét adja az óvodáskorú gyermeknek, miközben ez mindkettőjük számára szórakoztató. “Idősebb gyermeke azt mondhatja, nézd, megnevettettem a kisbabát” mondja Linda Blair klinikai pszichológus, aki családokkal dolgozik. Feltétlenül mondjuk meg az idősebbnek, hogy sok szemkontaktust tartson a kisöccsével vagy a kishúgával.

2. Táncoljanak

Ültessük a kisbabát a nyugágyába, hangosítsuk fel a zenét, és táncoltassuk a járni tanuló gyermeket! A legkisebb majd élvezettel figyeli a bátyját vagy a nővérét. Ez még arra is ösztönözheti a nagyobbik gyermeket, hogy ugrándozni próbáljon.

3. Legyenek felelősek a kiságy fölötti mobil körforgóért

Ha a kisbaba ágya fölött mobil körfogó van felakasztva, mondjuk meg a járni tanuló kisgyermekünknek, vagy óvodáskorú gyermekünknek, hogy az ő feladata ennek forgatása, ha a kisbaba ébren van, és serkentést igényel. “Ennek nézése segíti a kisbaba szem-koordinációját, és az idősebb gyermek élvezni fogja a figyelemfelkeltést,” mondja Linda, a Születési Rend szerzője (Piatkus).

4. Hozzunk létre családi montázst

Vegyük rá idősebb gyermekünket, hogy válasszon ki családi fotókat kinyomtatásra. Ezeket akasszuk rá a kisbab ágya fölötti mobil körforgóra, és beszélgessünk a fiú- vagy lánytestvérrel arról, hogy ki kicsoda.

5. Fedezzünk fel textúrákat otthonukban

Adjunk megbízást idősebb gyermekünknek a házban található különböző tárgyak gyűjtésére, hogy azokat megmutathassák a kisbabának. A kisbabák szeretnek megérinteni bármit, ami élénk színű, vagy durva szövésű, így például a fürdőlepedő, plüssállat, vagy a vatta mind jól működik. Az óvodáskorú gyermek mindezt a testvérének való segítségnyújtásként éli meg, és mindketten szórakoznak is.

6. Építsenek együtt egy tornyot

Igen, ők tudnak együtt építeni – nos, úgy ahogy! Miközben a kisbaba a nyugágyában ül az idősebb gyermek mellett, arra biztathatjuk a gyermeket, hogy vonja be testvérét egy építő játékba. “Kérjük meg az óvodáskorú gyermeket, hogy nyújtson át a kisbabának egy építőkockát, hogy azt nézegesse, miközben építik a tornyot,” mondja Linda. “Így az idősebb gyermek fontosak érzi magát, mert megörvendeztette fiú- vagy lánytestvérét.”

“Ezen kívül jól is érzi magát – rájön, hogy mennyivel ügyesebb a tornyok építésében, mint fiú- vagy lánytestvére.“

7. Csörgetés

A kisbaba szeretni fogja a csörgő rázását, és az új hangok felfedezését. Tegyük tehát a tevékenységet mulatságosabbá az óvodáskorú gyermeknek oly módon, hogy megkérjük őt, készítsen egyet a kisöccsének vagy kishúgának.  Egyszerűen csak tegyünk rizst egy üres, tiszta műanyag palackba, és díszítsük fel bármivel, ami izgatja a gyermek fantáziáját. Természetesen zárjuk le biztonságosan a palack kupakját.

8. Ösztönözzük a mesemondást

Az olvasás az összekapcsolódás nagyszerű módja, ezért kérjük meg óvodáskorú gyermekünket, hogy olvasson a kisbabának, amikor itt az ideje egy könyv együttes olvasásának. “Emlékeztethetjük az idősebb gyermeket, hogy ne lapozzon túl gyorsan, a kisbabának legyen ideje a képek nézésére,” mondja Linda.“ A mesemondásba való ily módon történő bevonás megtanítja az idősebb gyermeket arra, hogy valaki más szemszögéből nézze az életet.”

Ha a könyv egy gyermekdalt tartalmaz, az óvodáskorú gyermek megpróbálhatja a szavak eléneklését – ez nagyszerű módja a kisbaba nyelvi és kommunikációs képességeinek építésére. És ez azt mutatja, hogy soha sem túl korai az együttes játék elkezdése!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!