Egészséges életmód Relaxáció 5 lépés az újévi célkitűzések sikeres megvalósulása felé

A felmérések szerint minden negyedik ember tesz újévi fogadalmat. Az emberek egynegyede egy hónapig sem tartja be elhatározását, fele március végén feladja és csupán negyedük hisz abban, hogy elhatározását sikerül betartania. A nők leggyakrabban megfogadják, hogy lefogynak és egészségesebben fognak élni. A férfiak többsége a dohányzást, vagy az alkoholfogyasztást akarja abbahagyni.

Étrend: Kevesebb kiló és több energia már egy hét alatt

Nem kell - akarja

Amikor évről évre azon gondolkodik, milyen újévi fogadalmat tegyen, talán sokszor ismételgeti a "kell" igét: „le kell fogynom,“ „le kell szoknom a dohányzásról,“ „tornáznom kell“ és hasonlók. Emiatt azonban tudat alatt nem valamilyen belülről fakadó önkéntes dolognak érzékeli, hanem mint kötelezőt és nem szívesen tesz érte. Felejtse el a „kell" szót és helyettesítse az „akarom" szóval. A siker érdekében kívánságába foglaljon egy pozitív indokot is, például azt, miért akar lefogyni. „Fogyni akarok, mert szeretnék jól kinézni." Soha ne tegyen egyszerre több fogadalmat. Írja le egy papírra mindazt , amit szeretne és válassza ki közülük azokat, melyek az ön számára a legfontosabbak. Nehezen tudna viszont megvalósítani kettőnél több célkitűzést.

5 lépés a siker felé

Mi fontos a konkrét elhatározás kitűzésében?

Meghatározás. Célját fogalmazza meg a legrészletesebben. Minél konkrétabb lesz, annál könnyebben tudja majd teljesíteni, mert tudni fogja, mit tegyen és kialakíthat egy rendszert. Pontosan tudni fogja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a kisebb célok által elérje a nagyot.

Mérhetőség. Tűzzön ki mérhető célt. Ez azt jelenti, hogy a változások láthatóak lesznek, ha elérte céljait.

Elérhetőség. A célnak reálisnak és elérhetőnek kell lennie.

Jutalom. A cél indokának nyomósnak kell lennie és az ön számára fontosnak ahhoz, hogy a célja elérése után ezt jutalomnként érzékelje. Önmaga motivációja is fontos, ezért előre gondolja át azt is, hogy milyen jutalmat szán saját magának a részcélok elérése után. Gondoljon ki valamilyen pici örömöket a részcélok elérése után, s a nagy cél elérésére készítsen egy fődíjat.

A változások megfigyelhetősége. A mérhetőséghez hasonlóan ez azt jelenti, hogy folyamatosan látható lesz a részletekben történő előrehaladás. A célok kitűzése gyakran nagy kötelezettségvállalást jelent és megvalósításuk egy hónapnál több időt vesz igénybe. Bátran megteheti ezért, hogy a nagy kötelezettségvállalást elosztja kisebb részcélok elérésére és egész éves tervet készít. Ha például 30 kg-ot szeretne fogyni, a hatékonyabb motiváció érdekében tervezzen be havi 2 kg fogyást. Így jobb áttekintése lesz vágya teljesítésének folyamatáról és a nagy cél elérése már nem tűnik majd annyira elérhetetlennek.


Kisebb lépésekben nagyobb a valószínűsége, hogy eléri célját.


Célkitűzéseit írja le

Mindazt, amit elhatározott, írja le és tegye látható helyre. Tartsa szem előtt megálmodott célját és naponta vizuálisan is emlékeztesse magát erre. Kívánságát egészítse ki képekkel, fotókkal, vagy bármivel, ami elősegíti az elhatározás betartását.


Bírja ki 3 hétig és nyert ügye van

Ne halogasson, azonnal kezdjen hozzá célkitűzései megvalósításához. Amint hozzákezd a megvalósításhoz, szükség lesz arra is, hogy változtasson eddigi szokásain. Könnnyebben fog menni a megvalósítás, ha az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szokássá változtatja – vagyis egy olyan tevékenységgé válik, amiről egy idő után nem fog gondolkodni, hanem automatikus lesz az ön számára. Az agynak 21 nap kell ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon.  Tartson ki 3 hétig és megkezdődik a változás az életében.

Minden nap végezzen plank gyakorlatokat és pocakja 30 napon belül feszes lesz

Tegye egyszerűvé a dolgokat

Elhatározta, hogy tornázni jár majd? Legyen mindig készenlétben az ajtónál egy táska a sportruházattal, hogy csak kezébe veszi és már mehet is az edzőterembe.

Mindent jegyezzen fel

Az előrelépéseket jegyezze fel egy naplóba. Másik lehetőség a szociális háló, ahol barátai is motiválhatják és támogathatják Önt.

Elhatározásáról beszéljen családjának és barátainak is

Minél többen tudnak célkitűzéséről, annál nagyobb motiváció lesz ez az Ön számára a megvalósítás felé.

Keressen példaképet

Találjon valakit, akinek sikerült az, amit Ön szeretne elérni és kísérje figyelemmel, emlékezzen az ő történetére  akár minden nap.

5 lépés az újévi célkitűzések sikeres megvalósulása felé

Halogatja a prokrasztinációt is? 8 tipp a megoldásra

forrás: wikihow.cz, magazin.ceskapojistovna.cz, zena.aktualne.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása