Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Ez az egyszerű, házi készítésű gnocchi tökéletes arra, hogy felhasználjuk a halloween után megmaradt sütőtököt. A hagyományos krumplipüré helyett használt sütőtökpüré gyönyörű, aranyló színt és édes ízt kölcsönöz a gnocchinak. Egy egyszerű, zsályás, vajas mártással elkészítve ez az étel biztosan felmelegít a hűvös, őszi estéken. Ha nincs kéznél sütőtök, a vajtök is ugyanolyan jó. Ha vegetáriánus változatban szeretnéd elkészíteni, cseréld le a parmezánt vegetáriánus kemény sajtra.
Gőzöljük a sütőtököt egy szűrőedényben, forrásban lévő víz fölött, vagy gőzölőedényben 20 percig, vagy amíg nagyon puha és omlós nem lesz.
Egy krumplinyomóval törjük simára a párolt sütőtököt. Terítsünk ki a konyhapultra papírtörlőt, kenjük rá a tökpürét, és itassuk szárazra, hogy a lehető legtöbb nedvességet eltávolítsuk.
Egy tálban vagy aprítógépben keverjük össze a tökpürét, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, negyed teáskanál sót és egy kevés fekete borsot. Jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, és egy fakanállal keverjük puha tésztává, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl.
Borítsuk a tésztát egy lisztezett felületre, és vágjuk 4 részre. Mindegyik darabból nyújtsunk 1,5 cm széles rudat. Ezt vágjuk fel lisztezett késsel 2 cm-es darabokra. Egy lisztezett villa hátuljával óvatosan vagdossuk be a gnocchit, hogy megkapjuk a hagyományos redőket.
Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet. Tegyük bele a gnocchi felét, és főzzük 1-2 percig, amíg a felszínre nem emelkednek. Vegyük ki a gnocchikat egy szűrőkanállal, majd főzzük meg a maradékot.
Melegítsünk 15 g vajat és olajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a gnocchik felét, és süssük őket 2 percig, vagy amíg barnulni nem kezdenek. Adjunk hozzá még 15 g vajat, majd miután megolvadt, adjuk hozzá a zsályaleveleket. Süssük 1-2 percig, amíg a gnocchi mindenhol aranybarna, a zsálya pedig ropogós nem lesz. Ismételjük meg a maradék vajjal, gnocchival és zsályalevelekkel.
Osszuk szét a tányérok között. Ízesítsük egy csipetnyi fekete borssal és egy kevés reszelt parmezánnal.
Tipp: Ha a tészta túl ragacsos a nyújtásnál, adjunk hozzá még lisztet, de próbáljuk meg a lehető legkevesebbet hozzáadni.