Sütőtökös gnocchi recept

Hozzávalók

400 g maradék sütőtök vagy vajtök, meghámozva, kimagozva és 2,5 cm-es kockákra vágva
120 g ricotta (lecsepegtetve)
50 g finomra reszelt parmezán, és egy kevés a tálaláshoz
1 db tojás, felverve
200 g finomliszt (és egy kevés a szóráshoz)
60 g hideg sózott vaj, kockákra vágva
1 teáskanál olaj vagy vaj a kenéshez
20 db zsálya

Leírás

Ez az egyszerű, házi készítésű gnocchi tökéletes arra, hogy felhasználjuk a halloween után megmaradt sütőtököt. A hagyományos krumplipüré helyett használt sütőtökpüré gyönyörű, aranyló színt és édes ízt kölcsönöz a gnocchinak. Egy egyszerű, zsályás, vajas mártással elkészítve ez az étel biztosan felmelegít a hűvös, őszi estéken. Ha nincs kéznél sütőtök, a vajtök is ugyanolyan jó. Ha vegetáriánus változatban szeretnéd elkészíteni, cseréld le a parmezánt vegetáriánus kemény sajtra.

Elkészítés

1

Gőzöljük a sütőtököt egy szűrőedényben, forrásban lévő víz fölött, vagy gőzölőedényben 20 percig, vagy amíg nagyon puha és omlós nem lesz.

2

Egy krumplinyomóval törjük simára a párolt sütőtököt. Terítsünk ki a konyhapultra papírtörlőt, kenjük rá a tökpürét, és itassuk szárazra, hogy a lehető legtöbb nedvességet eltávolítsuk.

3

Egy tálban vagy aprítógépben keverjük össze a tökpürét, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, negyed teáskanál sót és egy kevés fekete borsot. Jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, és egy fakanállal keverjük puha tésztává, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl.

4

Borítsuk a tésztát egy lisztezett felületre, és vágjuk 4 részre. Mindegyik darabból nyújtsunk 1,5 cm széles rudat. Ezt vágjuk fel lisztezett késsel 2 cm-es darabokra. Egy lisztezett villa hátuljával óvatosan vagdossuk be a gnocchit, hogy megkapjuk a hagyományos redőket.

5

Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet. Tegyük bele a gnocchi felét, és főzzük 1-2 percig, amíg a felszínre nem emelkednek. Vegyük ki a gnocchikat egy szűrőkanállal, majd főzzük meg a maradékot.

6

Melegítsünk 15 g vajat és olajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a gnocchik felét, és süssük őket 2 percig, vagy amíg barnulni nem kezdenek. Adjunk hozzá még 15 g vajat, majd miután megolvadt, adjuk hozzá a zsályaleveleket. Süssük 1-2 percig, amíg a gnocchi mindenhol aranybarna, a zsálya pedig ropogós nem lesz. Ismételjük meg a maradék vajjal, gnocchival és zsályalevelekkel.

7

Osszuk szét a tányérok között. Ízesítsük egy csipetnyi fekete borssal és egy kevés reszelt parmezánnal.

8

Tipp: Ha a tészta túl ragacsos a nyújtásnál, adjunk hozzá még lisztet, de próbáljuk meg a lehető legkevesebbet hozzáadni.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4