Baba Óvodás Kötődés újszülött és óvodás korú gyermekeim között

Nem csoda, hogy egy újszülött érkezése sokként éri az első szülött gyermeket – hirtelen egy új ember van a házban és leköti anya és apa összes figyelmét. A következőképpen tud segíteni óvodás korú gyermekének kötődést kialakítani az új kistestvérrel:

1. Válasszon egy ajándékot, amit a babától kap

Tudja milyen ajándékra vágyna a legjobban óvodás korú kisgyermeke? Tegyen rá egy ajándékkártyát, amelyre rá van írva, hogy ezt az ajándékot a babától kapja. Sok szülő szerint ez a taktika meglágyítja a gyanakvó óvodás szívét. “Gyermeke azt gondolja majd, hogy, ‘talán ez a baba nem is olyan rossz’” mondja Linda Blair, klinikai pszichológus és a Születési Sorrend (Birth Order) (Piatkus) c. könyv írója.

2. Akadályozzon meg minden nemű csalódást

Az óvodás korú gyermeke valószínűleg egy kész játszótársat várt – szóval segítenie kell neki szembenézni a valósággal, ami egy védtelen baba korú kistestvér. “Segítsen nekik megérteni, hogy eltart egy ideig, amíg a baba játszani tud velük,” mondja Linda. “Emlékeztesse őket, hogy ők sem tudtak játszani baba korukban. Az Ön gyermeke meg fogja érteni, hogy ő is ugyan olyan, mint a baba –  csak most már különböző.”

3. Hagyja, hogy segítsen

Adjon lehetőséget a gyermekének, hogy segíthessen kisebb a babával kapcsolatos feladatok elvégzésében  – például, pelenka adás, törlőkendő tartás és csörgő rázás. “Lehetőséget ad nekik arra, hogy jutalmat nyerjenek el a baba miatt és ez jó dolog, mivel pozitívabban fognak róluk gondolkodni,” mondja. “Mindegy, hogy milyen feladatról van szó – a fontos az, hogy a gyermeke sikert érhet el benne, amiért Ön megdicsérheti.”

Szervezzen szórakoztató programot az idősebb gyermekével. “Különben a gyermeke azt fogja megtanulni, hogy csak akkor figyelnek rá, ha szolgálatot tesz másoknak,” mondja Linda.

4. Tartson meg néhány régi szokást

Az élet most lehet, hogy teljesen más, de mégis iktasson be néhány szokásos napi elfoglaltságot az óvodás gyermekével, pl. fürdési idő vagy esti mese. Csak néhány percet kell rászánnia. Viszont annál fontosabb, hogy ne legyen nyugtalan és ne nézze az órát – és, hogy a baba ne legyen a szobában.

“Ha a baba bármilyen módon a szobában van – még, ha alszik is – Ön rá fog nézni és rá fog figyelni,” mondja Linda. “Emlékezzen vissza, hogy ez az idősebb gyermekének a különleges pillanata Önnel. Fel kell ismerniük, hogy az életben minden rendben van, hiszen még mindig van különleges együtt töltött idő.”

5. Táplálja személyiségüket

A gyermek másokkal – beleértve a kisfiú vagy kislány testvért – való együtt működének elősegítésében fontos, hogy a gyermek megismerje saját erejét. Ezért erősítse óvodás korú gyermeke önbizalmát dicsérettel, ha az óvodából hazavisz egy gyönyörű rajzot vagy sikeresen elsajátít egy új képességet. “Mindannyiunknak magunk miatt kell azzá válunk, akik lenni szeretnénk,” mondja Linda. “Csak íly módon érezzük, hogy együtt tudunk működni más emberekkel.”

6. Hagyja, hogy megfogják a babát

Szintén fontos lehetőséget adni a gyermeknek arra, hogy megfoghassa a babát – mindegy, hogy csak az újszülött haját simogatja vagy felügyelettel ad neki egy ölelést. “Az érintés oxitocint szabadít fel, egy hormont, amely ösztönzi a kötődést,” mondja Linda.

Viszont ne felejtse el, hogy minden gyermek más és más és nem szabad erőltetnie ezt az új kapcsolatot. “A gyermekeknek nem kell sok időt együtt tölteniük ahhoz, hogy kötődjenek egymáshoz,” mondja Linda. “Olyan sok más tényező van a játékban, amely meghatározza a kötődés gyorsaságát, mint pl. a személyiségük fejlődése és azok egymással való összeillése.”

Ha szerencsések, jó barátok lesznek.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása