Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Régen a kenyér nagy érték volt, s az emberek gondosan tárolták, hogy minél tovább friss maradjon, hiszen kenyeret csak hetente 1-2 alkalommal sütöttek. A kenyérhez nagyon sok hiedelem és babona kapcsolódik. Mielőtt felvágták volna a kenyeret, áldás gyanánt három keresztet vetettek felette. A kenyeret tilos volt eldobni. A kenyérszeletelés rendet hozott a házhoz, s aki a kenyérbe szúrt, megfájdult a feje és a foga.
Recept házi kenyérre: Süssön kovászkenyeret, vagy ír kenyeret
A kenyér héja papírzacskóban ropogós marad, de nagyon gyorsan megkeményedik. Tárolásra leggyakrabban a műanyag zacskót választjuk, mivel ebben megőrzi természetes nedvességtartalmát és nem keményedik meg.
A pékek szerint azonban a kenyeret legjobb anyag, illetve vászonkendőbe csomagolni, és csak ezután műanyag zacskóba, illetve kenyértartóba tenni. A vászonkendőt ne feledje háromnaponta tisztára cserélni. Vászonkendő helyett beszerezhet egy stílusos, zsinórral összehúzható vászonzsákot is.
Amennyiben a kenyeret otthon süti, vagy még melegen hozza haza a boltból, tegye először egy jól levegőző helyre és várja meg, míg teljesen kihűl. Csak ezután csomagolja vászonkendőbe és műanyag zacskóba. A 20 - 25 °C-os hőmérsékleten tárolt kenyér legalább egy hétig eltartható.
Receptek régi, állott kenyérből: 5 tipp a kenyér- és péksütemény maradékok hasznosítására
Egy hétnél tovább úgy tárolhatja a kenyeret, ha fagyasztóba teszi és - 18 ° C alatti hőmérsékleten lefagyasztja. Ez a hőmérséklet megakadályozza a kenyérben levő keményítő újrakristályosodását. A kenyeret célszerű szeletekre vágva fagyasztani, hogy aztán mindig csak annyit vegyen el belőle, amennyire éppen szüksége van.
A kenyér 0 és 10 °C közötti hőmérsékleten elveszti rugalmasságát és morzsolódik, ezért soha ne tárolja hűtőszekrényben.
Fagyasztásra a kenyeret tegye megfelelő műanyag zacskókba (melyek alkalmasak a fagyasztóban való tárolásra). Mindegyiken jelölje meg a fagyasztás időpontját, hogy legyen áttekintése arról, mióta van a fagyasztóban. Ilyen módon a kenyér több héten át, sőt hónapokig is eltartható.
A fagyasztott kenyér kiolvasztásakor a kenyeret vegye ki a csomagolásból és szobahőmérsékleten hagyja kiolvadni. Ismét ropogós lesz, ha ezután pár percre a sütőbe, vagy kenyérpirítóba teszi.
Receptek házi kenyérre: Süssön kenyeret liszt nélkül, vagy friss cipót
forrás: chleboradce.cz, regiony.rozhlas.cz, wikihow.cz