Tippek és tanácsok Grillezett gyümölcsnyárs az egész családnak

Ha gyors és egészséges nasira vágyik próbálja ki a gyümölcsnyársat!

Lassan itt a nyár és mindenki a legjobb grillrecepteket keresi. Az egészséges nasik és nyári gyümölcsök kedvelőinek most hoztunk egy igazán különleges receptet, ami nem maradhat el a grill partikról!

A gyümölcsnyárs egy igazán könnyű és mégis különleges fogás lehet a kerti grillezés során. Készítheti desszertként, de akár köretként is a grillezett húsok mellé. Sokféleképpen variálható, akár a vendégeire is bízhatja, hogy ők állítsák össze, milyen gyümölcsöket szeretnének a nyársra húzni.

Lássuk a mi kedvenc grillezett gyümölcs receptünk! 

Gyümölcsnyárs hozzávalói 8 adaghoz:

Elkészítési idő: 40 perc

1 sárgadinnye

10 eper

1 ananász

3 kivi

2 mangó

1 ek olaj

2 zöldcitrom (lime)

3 ek méz

5 dkg kókuszreszelék

Hosszú fanyársakat válasszunk, amelyeket használat előtt áztassunk tíz percre hideg vízbe, így grillezés közben nem égnek majd meg.

Használhat fémsaslikot is, amit áruházunkban a grill felszerelések között találhat meg.

Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a gyümölcsöket.

Sütés közben a gyümölcsök megpuhulnak, így ügyeljünk arra, hogy megfelelően nagy darabokra vágjuk, hiszen a túl kicsi gyümölcsök könnyen lepotyoghatnak a nyársról.

A gyümölcsöket nyársra húzzuk, ügyelve, hogy felválta kövessék egymást a különböző fajták. Pompás színkombinációkat hozhatunk így létre, ami méltóan díszíti majd a grill parti asztalát.

Ha a saslikot választottuk, érdemes egyszerre 2 darabot használni a gyümölcsök nyársalásához, ugyanis ezzel a módszerrel egyszerűbben tudjuk majd forgatni a gyümölcsöket a grillen.

Az elkészült gyümölcsnyársakat kenjük át vékonyan valamilyen semleges ízű olajjal, mint például a szőlőmag- vagy repceolaj, de használhatunk akár kókuszolajat is.

Ez a vékony réteg segít majd nekünk abban, hogy a gyümölcsök ne ragadjanak oda a grillrácshoz. Szükség esetén a rácsot is érdemes átkenni olajjal, így biztosan nem ragad rá a grillezett gyümölcsnyárs.

Miután elkészültek a gyümölcsös saslikok, helyezzük a grillre és óvatosan süssük át mindegyiket!

Lehetőleg csak egyszer fordítsuk meg, nehogy leessenek a nyársról. Akár 1 perc is elég lehet oldalanként, hogy a gyümölcs készre süljön, természetesen figyeljük folyamatosan.

A gyümölcsnyárshoz érdemes előre elkészíteni a zöldcitromos (lime), mézes öntetet is, ettől lesz még különlegesebb a desszertünk.

Citromos-mézes mártás elkészítése:

Facsarjuk ki a zöldcitrom levét és keverjük össze a mézzel. Ízlés szerint locsoljuk meg a grillezett gyümölcsöket vele és befejezésképpen szórjuk meg pirított kókuszreszelékkel.

Gyümölcsnyárs variációk 

A gyümölcsöket tetszés szerint variálhatjuk a nyárson, mindenki összeválogathatja a felkockázott gyümölcsök közül a kedvenceit.

Ha egyszerűbb ízekre vágyik, válasszon csak néhány gyümölcsfélét, mert így is igazán finom lesz a végeredmény!

Aki kevésbé édesszájú, az szúrhat almát, kivit vagy kevésbé érett mangót a nyársra, aki pedig édesebb ízekre vágyik desszert gyanánt, azok ne hagyják ki az ananászt, sárgadinnyét, szőlőt és az epret!

Gyümölcsköret húsokhoz

A gyümölcsnyársak mellett akár félbevágott almát, körtét vagy valamilyen barackot is süthetünk. Ezeket a gyümölcsöket érdemes héjastul a grillre tenni, ez segít egyben tartani a darabokat. Ezek a sült gyümölcsök nagyon jó párost alkotnak a sült húsokkal, így a főétel mellé köretként is bátran elkészíthetjük.

Ilyenek lehetnek receptsorozatunk húsos ételei, mint például:

  • Pácolt, sült sertéstarja grillezett ananásszal és kukoricával
  • Ízletes marha steak grillezett paradicsommal, gombával és joghurtos mártással
  • Grillezett zöldségek szaftos sertéssülttel és sült kolbásszal

Ha az időjárás nem engedi meg a grillezést, akkor ezeket a gyümölcsnyársakat akár bent is elkészítheti a házban. A nyársak kiválóan elkészíthetőek a sütőben vagy a tűzhelyen is. Egy serpenyőben vagy a sütő grill funkciójának segítségével is megsüthetjük a gyümölcsnyársakat és máris élvezheti a grillezett nyári gyümölcsöket.

A gyümölcsnyársak megannyi módon variálhatóak 

Grillezett gyümölcs csokoládéöntettel

Ha valakinek a gyümölcsök önmagukban nem lennének elegendőek, akkor megspékelhetjük a nyársat egy kis csokoládéöntettel is.

Az csokoládéöntet elkészítéséhez 100 g étcsokoládéra és 150 ml tejszínre lesz szükségünk. Használjon magas kakaótartalmú (minimum 70%) étcsokoládét az igazán telt, kakaós íz érdekében, mint például a Tesco Finest svájci étcsokoládé.

Először vágja apró kockákra a csokoládét és tegye egy hőálló tálba. A tűzhelyen szépen lassan forralja fel a tejszínt alacsony fokozaton .

Amikor a tejszín teteje már gyöngyözik, akkor vegye le a tűzhelyről és öntse rá a felkockázott csokoládéra.

Hagyja állni pár percet, majd csak ezután keverje össze. Ettől lesz a csokoládéöntet krémesen sima.

Az elkészült öntetet csorgassa a gyümölcsnyársakra, majd szórja meg a kókuszreszelékkel.

Igazi vendégváró falatkákat készíthet fogpiszkálókra tűzött gyümölcsökkel is, amelyeket a csokoládéöntetbe tudnak mártogatni grillezés után a vendégek.

A banán és az eper igazi klasszikus, ha a csoki és gyümölcs párosáról van szó, de érdemes kipróbálni a sárgadinnyét és a körtét is, amelyek szintén nagyon jól harmonizálnak az étcsokoládéval.

A friss gyümölcsök mellett vagy helyett felszolgálhatunk aszalt változatokat is. Csokiba mártva, de akár önmagukban is népszerű csipegetnivalók lesznek a kerti partin.

Sült banán/ Héjában sült banán

Ha banánrajongók vagyunk és egy igazán gyors, egyszerű édességre vágyunk a grill mellett, akkor próbáljuk ki a héjában sült banánt!

Mindössze banánra, étcsokoládéra és alufóliára lesz szükségünk.

Mossuk meg a banánt héjastól, majd egy éles késsel hasítsuk végig a homorú oldalánál. Vigyázzunk, hogy ne szúrjuk át teljesen a késsel, csak egy mélyedésre van szükségünk. A mélyedésbe dugdossunk bele pár kocka Tesco Finest svájci étcsokoládét, majd amikor ezzel készen vagyunk, csomagoljuk be alaposan  alufóliába a banánokat.

Ezek után mehet a grillre, ahol 15-20 perc alatt készre sül.

 Készítsünk egy próbasütést, mert lehet, hogy 15 perc is bőven elegendő lesz!

Egy kiskanállal máris tálalható.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása