Tippek és tanácsok Grillezett gyümölcsnyárs az egész családnak

Ha gyors és egészséges nasira vágyik próbálja ki a gyümölcsnyársat!

Lassan itt a nyár és mindenki a legjobb grillrecepteket keresi. Az egészséges nasik és nyári gyümölcsök kedvelőinek most hoztunk egy igazán különleges receptet, ami nem maradhat el a grill partikról!

A gyümölcsnyárs egy igazán könnyű és mégis különleges fogás lehet a kerti grillezés során. Készítheti desszertként, de akár köretként is a grillezett húsok mellé. Sokféleképpen variálható, akár a vendégeire is bízhatja, hogy ők állítsák össze, milyen gyümölcsöket szeretnének a nyársra húzni.

Lássuk a mi kedvenc grillezett gyümölcs receptünk! 

Gyümölcsnyárs hozzávalói 8 adaghoz:

Elkészítési idő: 40 perc

1 sárgadinnye

10 eper

1 ananász

3 kivi

2 mangó

1 ek olaj

2 zöldcitrom (lime)

3 ek méz

5 dkg kókuszreszelék

Hosszú fanyársakat válasszunk, amelyeket használat előtt áztassunk tíz percre hideg vízbe, így grillezés közben nem égnek majd meg.

Használhat fémsaslikot is, amit áruházunkban a grill felszerelések között találhat meg.

Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a gyümölcsöket.

Sütés közben a gyümölcsök megpuhulnak, így ügyeljünk arra, hogy megfelelően nagy darabokra vágjuk, hiszen a túl kicsi gyümölcsök könnyen lepotyoghatnak a nyársról.

A gyümölcsöket nyársra húzzuk, ügyelve, hogy felválta kövessék egymást a különböző fajták. Pompás színkombinációkat hozhatunk így létre, ami méltóan díszíti majd a grill parti asztalát.

Ha a saslikot választottuk, érdemes egyszerre 2 darabot használni a gyümölcsök nyársalásához, ugyanis ezzel a módszerrel egyszerűbben tudjuk majd forgatni a gyümölcsöket a grillen.

Az elkészült gyümölcsnyársakat kenjük át vékonyan valamilyen semleges ízű olajjal, mint például a szőlőmag- vagy repceolaj, de használhatunk akár kókuszolajat is.

Ez a vékony réteg segít majd nekünk abban, hogy a gyümölcsök ne ragadjanak oda a grillrácshoz. Szükség esetén a rácsot is érdemes átkenni olajjal, így biztosan nem ragad rá a grillezett gyümölcsnyárs.

Miután elkészültek a gyümölcsös saslikok, helyezzük a grillre és óvatosan süssük át mindegyiket!

Lehetőleg csak egyszer fordítsuk meg, nehogy leessenek a nyársról. Akár 1 perc is elég lehet oldalanként, hogy a gyümölcs készre süljön, természetesen figyeljük folyamatosan.

A gyümölcsnyárshoz érdemes előre elkészíteni a zöldcitromos (lime), mézes öntetet is, ettől lesz még különlegesebb a desszertünk.

Citromos-mézes mártás elkészítése:

Facsarjuk ki a zöldcitrom levét és keverjük össze a mézzel. Ízlés szerint locsoljuk meg a grillezett gyümölcsöket vele és befejezésképpen szórjuk meg pirított kókuszreszelékkel.

Gyümölcsnyárs variációk 

A gyümölcsöket tetszés szerint variálhatjuk a nyárson, mindenki összeválogathatja a felkockázott gyümölcsök közül a kedvenceit.

Ha egyszerűbb ízekre vágyik, válasszon csak néhány gyümölcsfélét, mert így is igazán finom lesz a végeredmény!

Aki kevésbé édesszájú, az szúrhat almát, kivit vagy kevésbé érett mangót a nyársra, aki pedig édesebb ízekre vágyik desszert gyanánt, azok ne hagyják ki az ananászt, sárgadinnyét, szőlőt és az epret!

Gyümölcsköret húsokhoz

A gyümölcsnyársak mellett akár félbevágott almát, körtét vagy valamilyen barackot is süthetünk. Ezeket a gyümölcsöket érdemes héjastul a grillre tenni, ez segít egyben tartani a darabokat. Ezek a sült gyümölcsök nagyon jó párost alkotnak a sült húsokkal, így a főétel mellé köretként is bátran elkészíthetjük.

Ilyenek lehetnek receptsorozatunk húsos ételei, mint például:

  • Pácolt, sült sertéstarja grillezett ananásszal és kukoricával
  • Ízletes marha steak grillezett paradicsommal, gombával és joghurtos mártással
  • Grillezett zöldségek szaftos sertéssülttel és sült kolbásszal

Ha az időjárás nem engedi meg a grillezést, akkor ezeket a gyümölcsnyársakat akár bent is elkészítheti a házban. A nyársak kiválóan elkészíthetőek a sütőben vagy a tűzhelyen is. Egy serpenyőben vagy a sütő grill funkciójának segítségével is megsüthetjük a gyümölcsnyársakat és máris élvezheti a grillezett nyári gyümölcsöket.

A gyümölcsnyársak megannyi módon variálhatóak 

Grillezett gyümölcs csokoládéöntettel

Ha valakinek a gyümölcsök önmagukban nem lennének elegendőek, akkor megspékelhetjük a nyársat egy kis csokoládéöntettel is.

Az csokoládéöntet elkészítéséhez 100 g étcsokoládéra és 150 ml tejszínre lesz szükségünk. Használjon magas kakaótartalmú (minimum 70%) étcsokoládét az igazán telt, kakaós íz érdekében, mint például a Tesco Finest svájci étcsokoládé.

Először vágja apró kockákra a csokoládét és tegye egy hőálló tálba. A tűzhelyen szépen lassan forralja fel a tejszínt alacsony fokozaton .

Amikor a tejszín teteje már gyöngyözik, akkor vegye le a tűzhelyről és öntse rá a felkockázott csokoládéra.

Hagyja állni pár percet, majd csak ezután keverje össze. Ettől lesz a csokoládéöntet krémesen sima.

Az elkészült öntetet csorgassa a gyümölcsnyársakra, majd szórja meg a kókuszreszelékkel.

Igazi vendégváró falatkákat készíthet fogpiszkálókra tűzött gyümölcsökkel is, amelyeket a csokoládéöntetbe tudnak mártogatni grillezés után a vendégek.

A banán és az eper igazi klasszikus, ha a csoki és gyümölcs párosáról van szó, de érdemes kipróbálni a sárgadinnyét és a körtét is, amelyek szintén nagyon jól harmonizálnak az étcsokoládéval.

A friss gyümölcsök mellett vagy helyett felszolgálhatunk aszalt változatokat is. Csokiba mártva, de akár önmagukban is népszerű csipegetnivalók lesznek a kerti partin.

Sült banán/ Héjában sült banán

Ha banánrajongók vagyunk és egy igazán gyors, egyszerű édességre vágyunk a grill mellett, akkor próbáljuk ki a héjában sült banánt!

Mindössze banánra, étcsokoládéra és alufóliára lesz szükségünk.

Mossuk meg a banánt héjastól, majd egy éles késsel hasítsuk végig a homorú oldalánál. Vigyázzunk, hogy ne szúrjuk át teljesen a késsel, csak egy mélyedésre van szükségünk. A mélyedésbe dugdossunk bele pár kocka Tesco Finest svájci étcsokoládét, majd amikor ezzel készen vagyunk, csomagoljuk be alaposan  alufóliába a banánokat.

Ezek után mehet a grillre, ahol 15-20 perc alatt készre sül.

 Készítsünk egy próbasütést, mert lehet, hogy 15 perc is bőven elegendő lesz!

Egy kiskanállal máris tálalható.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!