Egészséges életmód Egészség Figyeljen oda napszemüveg vásárlásakor!

Egyértelmű, hogy a napszemüveg vásárlásába érdemes befektetni. Inkább legyen egy darab minőségi napszemüvege, mint néhány divatos, melyek nem biztosítanak megfelelő védelmet. A szemet nemcsak az ártalmas ultraibolya sugárzással szemben kell védeni, de a szél ellen is.

Inkább semmilyen, mint rossz minőségű
Szemünk úgy védekezik a napsugárzással szemben, hogy a pupilla összeszűkül és szemhéjunk összehúzódik. Ez a mechanizmus megszűnik működni akkor, ha nem megfelelő szemüveget viselünk, és a szem az UVA és az UVB sugarakat is elnyeli.  Így károsodhat az epitélium, előfordulhatnak a száraz szem tünetei, romlik az éleslátás, öregszik a szemlencse és szürkehályog is kialakulhat. Az intenzív UV sugárzás égető érzést okozhat a bőrön, szaruhártyán, de a szempillákon is. Fektessen be a minőségbe és ne csak nyáron, hanem minden évszakban védje szemét a nap és szél ellen.

Milyen UV filter véd?
Nem könnyű olyan napszemüveget választani, mely tökéletesen véd.          
Az ultraibolya sugárzás tekintet nélkül a napsugárzás intenzitására károsíthatja szemünket.  
A napszemüveg kiválasztásakor  figyelje meg:

  • a keret alakját – a szemüvegnek jól kell ülnie és az arcot jól kell takarnia,
  • a lencse alakját
  • a lencse színét
  • az UV filtert

Ha az UV 380 vagy 400, az üvegek százszázalékosan védenek az  UVA és UVB sugarakkal szemben

Az UV filterek kategóriái
Ha biztosan egy  fukncióját betöltő napszemüveget szeretne, vásároljon szaküzletekben, vagy látszerésznél.  Az olyan napszemüveget ne is vegye kézbe, melynek UV filtere kisebb, mint 400. Vegye figyelembe az anyagok minőségét, a megmunkálást, a színt, de azt is, hogy milyen alkalomra van szüksége a szemüvegre.Győződjön meg afelől, hogy jól ül az orrán és a fülén, sehol sem nyomja. A filtereket az UV sugárzás áteresztése szerint öt kategóriába soroljuk:

  • 0-s kategória az UV sugárzás 80 - 100 %-át ereszti át, az üvegek védőfunkciója teljesen hiányzik
  • 1-es kategória a sugárzás 43 - 80 %%-át ereszti át, az üvegek felhős időben megfelelőek
  • 2-es kategória a sugárzás 18 - 43 %-át ereszti át, az üvegek ideálisak nyári nyaraláshoz is
  • 3-as kategória a sugárzás 8 - 18 %-át ereszti át
  • 4-es kategória csak 3 - 8 % sugárzást ereszti át, az üvegek alkalmasak  a nyílt tengeren és a hegyekben is.  Autóvezetésre nem alkalmasak.

Alapjában véve érvényes, hogy minél magasabb kategória, a filterek annál kevesebb fényt eresztenek át és az üvegek is sötétebbek. A 3-s és 4-es kategória nem alkalmas autóvezetésre.

Fontos a lencse színe is
A szemüveg lencséjének színe nemcsak divat kérdése.  Különösen a sofőröknek kell kerülniük a nagyon sötét szemüvegeket. Autóvezetésre a barna vagy szürke üveg ideális, mivel kevésbé torzítják a színeket. A kék és a zöld üvegek ellenkezőleg, a piros és a zöld színeket torzítják. Ezeket a színeket a rövidlátó embereknek sem ajánlott használni. A ködös időben kint tartózkodó sportolók a narancssárga és a sárga színű üvegeket használják, mivel ezekkel jobban látni a ködben.

Az olcsó napszemüvegek rendben vannak, de...
Ha a legújabb divat szerinti olcsó napszemüveget szeretne vásárolni és szemproblémákat sem akar, csak a 400-as védőfiltereset vegye meg. Alaposan nézze meg, hogy nem deformálja-e a tárgyak alakját. De számoljon azzal, hogy valószínűleg ez csak egyszezonos lesz, mivel kevésbé tartós olcsó anyagokból készültek .

Forrás: quora.com, hnporadna.hnonline.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása