Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az olasz étrend alapját a tésztaételek képezik. Egyszóval a tészta az olasz konyha pótolhatatlan összetevője, hiszen sokkal nagyobb mértékben használatos, mint a rizs és a burgonya. A tészta elérhető, olcsó és házilag is könnyen elkészíthető – csupán liszt, tojás, víz és só kell hozzá.
A tésztát változatosságának és sokféleségének köszönhetően világszerte főzik. S bár Olaszországhoz kötődik, eredetét azonban Kínában kell keresni, ahol már időszámításunk előtt háromezer évvel ismerték a tésztát. Marco Polo utazó volt az, aki a tésztát Kínából Európába hozta és általa terjedt el a napon szárított, majd ezután kifőzött tészta. S mivel ő olasz volt, Olaszország lett a tészta bölcsőjének hitt ország. Más források szerint viszont a tészta már jóval azelőtt jelen volt Európában. Velencében 1740-ben jött létre az első tésztagyártó manufaktúra. Így lett a luxusétel egy mindenki számára elérhető.
Tudta-e, hogy...
...a metéltet a németek találták fel a 13. században?
Recept: Penne brokkolis pestóval
A tészta konyhai felhasználása igen változatos. Tálalhatja:
Tudta, hogy...
...az első tésztagyártó gép 1833-ban volt elkészítve.
Az olaszok a friss tésztát részesítik előnyben, melyet otthon készítenek. A tésztát ún. "al dente" , vagyis fogkemény állagúra főzik. Ez annyit jelent, hogy a tészta harapáskor nem roppan, de érezni a keményebb belsejét. Semmiképpen sem jó, ha a tészta teljesen szétfő. Az utóbbi időben népszerűek a kimondottan kemény tészták, ezek viszont nehezebben emészthetők. A tésztát mindig sós vízben főzzük, a főzési idő az egyes tésztafajtától függ.
A legízletesebb tészták állítólag Nápoly környékéről származnak.
Recept: Tagliatelle aglio olio
A BBC állomás 1957 április 1-én dokumentumfilmet sugározott olyan fákról, melyeken spagetti nő. Az áprilisi tréfát nagyon sok brit elhitte.
A tésztafélék igen változatosak. Ismerünk klasszikus lisztes és rizses tésztákat, de van színes, töltött, levestészta, egyenes, csavart...
A tésztaféléket több csoportba oszthatjuk:
nedvességtartalom szerint:
Hosszúság szerint:
Tojástartalom szerint:
Lisztfajta szerint:
A semolina tészták durumbúzalisztből készülnek. A semolina elnevezés német nyelvterületről származik, a „durum“ latin eredetű szó és jelentése kemény. A semolina tehát kemény magfehérjét tartalmazó minőségi búzafajta őrleménye, melynek alacsony a glikémiás indexe, nagyobb a tápértéke és több természetes színezőanyagot tartalmaz. Ezért a semolina tészták sárgábbak, mint a fehér lisztből készült tészták. A semolina tészták (durumtészta) nem főnek szét.
A semolina több glutént tartalmaz, ezért a belőle készült termékek nem ajánlottak a gluténérzékeny személyeknek.
Az adalék-élelmiszer szerint – színes és ízesített:
A legtöbb tésztát Spanyolországban gyártják,
a legtöbbet Olaszországban fogyasztják – fejenként csaknem 23 kilót.
A tésztafogyasztásban Olaszország után Tunisz, majd Venezuela következik.
Az olasz konyha valódi mesterei tudják, hogy bizonyos típusú szószokhoz milyen alakú tészta illik. Bizony ez elég fárasztó lehet, mivel nagyjából 300 tésztafajta létezik, mindemellett a tájegységeknek köszönhetően ezerféle megnevezésük van. Amit a laikus csak metéltnek, masninak, csavart tésztának, csigának néz, az a szakértő szemeinek a pappardelle, linguine, farfalle, fusilli, tortellini, conchiglie... De Önnek ezzel nem kell foglalkoznia. A boltban ránézésre meg tudja különböztetni, az étteremben pedig megmondják, hogy az olasz elnevezés mögött milyen alakzat rejlik.
Nézzük most a legismertebb tésztafajtákat, melyek már hazai konyhánkban is meghonosodtak.
A legnagyobb tál tésztát 2015-ben Lengyelországban
19 óra alatt főzte 40 szakács.
Általában spagettinek nevezik az összes hosszú tésztát. A spagetti legismertebb típusai:
Spaghetti – klasszikus spagetti
Bucatini – vastag üreges spagetti (olykor a makarónival tévesztik össze)
Spaghettini – vékony spagetti
Linguine – lapos spagetti
Húsos-zöldséges szószokkal a legízletesebbek.
Ötlet: A sajtos-kecsupos spagetti minden rohanó-siető ember, a diákok és gyerekek kedvence. Van az Ön számára azonban egy ízletesebb, s ugyanakkor ugyanolyan egyszerű és gyors tippünk: A spagettihez vagy makarónihoz használjon paradicsomos szószt. Amíg a tészta megfő, a szósz is felmelegszik és már tálalható is.
A spagetti evéséhez csak villa használatos és nem villa kanállal.
Ez lehet az egyszerű csík, melyet anyukája mákkal vagy túróval szokott elkészíteni, vagy ennek számtalan változata, mindegyik egyedi elnevezéssel.
Lasagne – széles tészta, mely egyáltalán nem emlékeztet a klasszikus metéltre
Pappardelle – 2 – 3 cm szélességével ez a legszélesebbb tészta
Tagliatelle – 6,5 – 10 mm széles tészta „fészkekben“
Fettuccine – kb. 6,5 mm széles tészta
Tripoline – hossszú széles, az egyik oldalán hullámos tészta
Vermicelli – nagyon vékony cérnatészta levesekbe
A tészta világnapja október 25-én van.
Hogyan készítsük el ezeket a tésztafajtákat és mivel tálaljuk?
A pappardelle, tagliatelle, fettuccine és tripoline leginkább tejfölös szószokhoz illik. Sütni is lehet, de édesen is finom.
A lasagne egy külön kategóriába tartozik, általában hússal és zöldséggel, besamel mártással és paradicsomos mártással sütik. Ezt a tésztát nem kell előre megfőzni.
A vermicelli levesekbe alkalmas.
Legismertebb „csőtészta“ a penne. Ismeri a többit is?
Rigatoni – a ferdén vágott pennével ellentétben ez merőlegesen vágott
Pennoni rigati – valamivel nagyobb és jobban bevágott, mint a penne
Maccheroni – rövid csövecskék
Macaroni – rövid hajlított csövecskék, mely „csigatészta“ néven ismert
Corallini – pici rövid gyöngyökre emlékeztető csövecskék
Cannelloni – a legnagyobb csőtészta, tepsiben sütve ajánlott
Casarecche – kb. 5 cm hosszú csövecskék, mindkét oldalról a közepe felé hajlítva
Legnépszerűbb tésztaféle a penne,
utána következik a spagetti és a makaróni (csigatészta)
Mivel a legízletesebb a penne?
A csőtészták húsos és zöldséges ételekhez paradicsomszósszal és különféle pestókkal ideálisak. Tepsiben sült tésztaételek elkészítéséhez tökéletesek.
Ravioli – általában négyzetek, de lehet kör alakú is, mely sajttal, hússal, zöldséggel van töltve
Tortellini, cappelletti – kicsi töltött „táskák“, az egyik oldalon lezárva
Tortelloni - nagyobb tortellini
A leghosszabb tésztacsíkot a világhírű Gordon Ramsaynek sikerült elkészítenie egy perc alatt. Hossza 144,78 cm volt.
Hogyan főzzük a töltött tésztákat?
A boltokban már készen megvásárolhatja a töltött tésztákat, ami igen előnyös, mivel elkészítésük házilag időigényesebb és több ügyesség is kell hozzá. A hűtőpultban tárolt töltött tésztát már csak meg kell főzni, megszórni sajttal, vagy leönteni szósszal és máris tálalható az ízletes meleg étel. Ez jó ötlet lehet a tinik szüleinek, sőt a raviolit, vagy tortellinit a tizenévesek akár önállóan is elkészíthetik.
A „makaróni“ megnevezés a hagyományos tésztadagasztás szicíliai elnevezéséből ered. Régen a tésztát ugyanis lábbal dagasztották.
Conchiglioni – nagy kagylók
Conchiglie – pici kagylók
Margheritine – pici kagylók levesekbe
Spirali – nagyobb hullámvonalra emlékeztető spirálok
Fusilli – vékony spirálok, orsók
Rotini - spirál vagy dugóhúzó alakú tészta
Dischi volanti – kör alakú tészta
Gnocchi – krumplis tésztából készült galuska
Farfalle – pillangótészta
Tarhonya – pici golyócskák
Tepsiben sülve vagy szósszal
A nagyobb kagyló alakú tészták tepsiben sütve használhatók fel. A húsos vagy zöldséges tölteléket rakja a tésztába, helyezze a tepsibe, öntse le a szósszal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süsse meg.
A pici kagylócskákat levesbetétként használja.
A fusilli és spirali spirálokat, vagy a farfalle, volanti tésztákat használja tésztasaláták készítésére.
A gnocchit sós és édes szószokkal egyránt tálalhatja.
Ismerkedjen meg a változatos alakú tésztákkal!
Természetesen a tészták egészségesebb változta a teljes kiőrlésű és durumlisztből készült tészta. A teljes kiőrlésű búzadarából – semolinából - készült tészta a szacharidok mellett tartalmaz még:
Glutént is tartalmaznak, ezért ellentétben a hajdinalisztből vagy rizslisztből készült tésztákkal ezek nem alkalmasak a gluténmentes diétára.
A tészta fogyasztása boldoggá tesz.
A tésztában levő szacharidok növelik a szerotonin – „a boldogsághormon“- termelődését.
A tészta nem hizlal, ha megfelelően van elkészítve és zöldséggel kiegészítve. Zuzana Pavelková Šafářová, az egészséges fogyás szakértője szerint:
„A tésztát fogyókúra esetében is fogyaszthatjuk, de kerülni kell a tejfölös és sajtos szószokat. Maradjon inkább a töltött, vagy a fehér húsokkal kiegészített tészták mellett zöldséges pürével, vagy hőkezelt és nyers zöldséggel. Sohase főzze túl a tésztát, mert hamar megéhezik, s előfordulhat, hogy elkezd hízni. Ennek ellenére nem ajánlom a tészta mindennapi fogyasztását.“
A tésztához vezető legegyszerűbb út, ha megrendeli a Tescóból
A vásárolt tészta nagyon hálás élelmiszer. Néhány perc alatt elkészül és szinte állandó készlete lehet belőle, hiszen sokáig eltartható. Ha mégis szeretné házilag elkészíteni, megteheti egy klasszikus tészta, vagy egy gluténmentes tészta recepjének kipróbálásával.
A hagyományos tojásos tészta elkészítéséhez 100 g liszthez 1 tojást számoljon
Házi tészta
Ezzel az egyszerű házitészta recepttel metéltet, táskákat is varázsolhat.
Szüksége lesz 1 tojásra és 100 g sima lisztre. A gyúródeszkára szitálja át a lisztet, közepébe mélyítsen egy lyukat. A lyukba üsse fel a tojást és gyúrja sima tésztává. Ha morzsolódik, adjon hozzá egy kis langyos vizet. Dolgozza el csomómentesre és fél óráig pihentesse. Ezután nyújtsa ki a kellő vastagságúra és formázza tetszés szerint.
Forrás: wikipedia, bbcgoodfood.com, foodnetwork.ca, italiannotes.com, justfunfacts.com, dobrarada.sk, pastafits.org,