Egészséges életmód Egészséges ételek Az élelmiszer-intolerancia nem allergia

Az egészséges életmód hívei előszeretettel mondanak le a gluténról, mely néhány év leforgása alatt démonná vált. Hasonlóan van ezzel a tej is. A dolgok azonban nem csupán feketék, vagy fehérek. Annak ellenére, hogy hasonló tüneteket mutatnak, az élelmiszer-allergia és az intolerancia két teljesen eltérő problémát jelentenek.

Az élelmiszer-allergia
Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezetben az étel elfogyasztása, megérintése vagy belégzése után az immunrendszer működése abnormális reakciót vált ki. Immunrendszerünk általában a fertőzések ellen harcol, de ebben az esetben a konkrét élelmiszert betolakodónak tekinti és aránytalanul reagál, ami gyakran életveszélyes reakciót eredményez. A  Tomas Pascal Sanz Intézet szerint az élelmiszer-allergia a népesség egy-három százalékát, míg a három évtől fiatalabb gyermekek csaknem 8 %-át érinti. Az élelmiszer-allergia okozói leggyakrabban a diófélék, a tej, halak, mogyorófélék, a tojás, kagyló, sajtok, de az alma is.
Tünetei:

  • hirtelen jelentkezik, vagy 48 órával az allergén bejutása után a szervezetbe
  • a bőrön kiütések formájában, az emésztőrendszerben viszkető érzés a szájban, torokban, a nyálkahártya duzzadása és hasmenés, a légutakban mint asztma, vagy nátha
  • szélsőséges esetekben anafilaxiás sokk is előfordulhat, mely azonban már sürgősségi ellátást igényel

Az allergiát semmilyen körülmények között nem szabad alábecsülni és a legkisebb gyanú esetében is azt ajánljuk, látogassa meg az orvost. A szervezet reakciója ugyanis az első, esetleg a második esetben is mérsékelt lehet, de később kellemetlenül erősödhet.

Az élelmiszer-allergia életveszélyes lehet.

Az élelmiszer-intolerancia
Az allergiával ellentétben az élelmiszer-intolerancia esetében az immunrendszernek nincs szerepe. Itt ugyanis arról van szó, hogy a szervezet egyszerűen nem képes asszimilálni az étel valamely összetevőjét.  Ennek oka általában a szükséges enzimhiány, melynek köszönhetően az összetevő gond nélkül felszívódik.  Tehát bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után ezek problémát okozhatnak, melyek megszűnnek, ha az érintett élelmiszereket kihagyja. Tipikus példa erre a laktózintolerancia a laktáz enzim hiánya miatt. Tehát, ha Ön megiszik egy pohár tejet, s ezután felfúvódik, hasmenés és gyomorgörcsök kínozzák, fáj a feje, rosszul érzi magát és ingerült, lehetséges, hogy Önnek is laktózproblémája van.  A Laktóza.sk weboldal szerint a világ népességének több mint a fele küszködik felnőttkorban  a tej miatti emésztési zavarokkal.  Az emberiség már csaknem 5000 éve ismeri ezt a problémát.  Az Alpokban megtalált Ötzi, a jégember maradványainak elemzése során a tudósok  megállapították, hogy neki is gondot okozott a tej megemésztése.

Megbízhatóan csak orvos ismerheti fel, hogy élelmiszer-allergiáról,  vagy intoleranciáról van-e szó.

A rémisztő glutén
A következő notorikusan ismert  intolerancia a gluténra vonatkozik. Az emésztőrendszer tünetei hasonlóak, mint az allergiánál, de ebben az esetben sok kis adag glutént tartalmazó ételt megehet anélkül, hogy kellemetlen tünetek kínozzák, ellentétben az allergiával, ahol már egy pici gluténmennyiség is komplikációt okozhat.
Az ilyen kellemetlenségekkel küszködő embereknek ki kellene étrendjükből iktatni az allergéntartalmú ételeket és figyelniük kell a bevásárlókosarukba került termékek címkéit, valamint részletes kérdésekkel bombázni  a pincéreket, hogy a menü milyen, számukra veszélyes összetevőt tartalmaz. Már a mi áruházainkban is kaphatók alternatív termékek!
Azok, akik a tehéntej fehérjére allergiásak, használhatják a laktózmentes termékeket.

Az emésztési panaszok mögött sokszor a búza, illetve szacharidok fogyasztása is állhat. Legbiztosabb megoldás, ha felkeressük az orvost, aki pontosan megállapítja a diagnózist.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása