Egészséges életmód Egészség Az ekcéma és a nátha hátterében élelmiszer-allergia állhat

Az olyan állapotot, amikor a szervezet egy bizonyos élelmiszerre úgy reagál, mint egy káros anyagra, élemiszer-allergiának nevezzük. Az immunrendszer védekezésként ellenanyagokat kezd termelni, melyek feladata az allergén -  az allergiát okozó anyag megsemmisítése. A szervezet az adott élelmiszerrel történő érintkezéskor védekezésként vegyi anyagokat termel – beleértve a hisztamint is. Az allergiás tüneteket ezek a vegyi anyagok okozzák,  s befolyásolhatják a légzőrendszert, emésztőrendszert, a bőrt, vagy a szív- és érrendszert.

Élelmiszer-allergia vagy élelmiszer-intolerancia?
Az emberek gyakran összekeverik az élelmiszer-allergiát az élelmiszer-intoleranciával, ugyanis mindkettőnek hasonló tünetei vannak. Az intolerancia esetében az immunrendszernek nincs szerepe, hanem azzal függ össze, hogy a szervezet bizonyos anyagokat, mint pl. a laktóz, nem képes feldolgozni.

A leggyakoribb 8 allergén

Gyermeke bármilyen élelmiszerre allergiás lehet. Az élelmiszer-allergiában szenvedő  gyerekek 90 %-ánál a következő élelmiszerek okoznak allergiás reakciót:

- tej

- tojás

- amerikaimogyoró

- szója

- búza

- dió (dió vagy a kesudió)

- halak

- puhatestűek (pl. a garnélarák)

Általában elmondhatjuk, hogy a gyerekek kinövik az élelmiszer-allergiát. A tejallergiás gyerekek kb. 80 %-a megszabadul az allergiától.  A tojásra allergiás gyerekek kétharmada, a szójára és a búzára allergiás gyerekek 80 %-a még öt éves koruk előtt megszabadul az allergiájától.  

Hogyan ismerhetem fel az élelmiszer-allergiát?

Az allergiás tünetek lefolyása sok gyereknél nem súlyos és csak a test egy részét érinti – mint például a bőrön megjelenő csalánkiütés. Más tünetek rendkívül agresszívek lehetnek és egyszerre több testtájékot érinthetnek. A reakció bekövetkezhet az allergénnel történő érintkezés után pár perccel, vagy akár néhány órával utána.

Az élelmiszer-allergia tünetei

Bőr: viszkető, piros kiütések (csalánkiütés), ekcéma, piros foltok az arcon és duzzanatok, az ajkak és a nyelv viszketése és dagadása

Emésztőrendszer: hasfájás, rosszullét, hányás vagy hasmenés

Légzőrendszer: nátha, eldugult orr, tüsszögés, köhögés, légszomj, légzésbénulás

Szív- és érrendszer: szédülés és ájulás

Az anafilaxiás sokk életveszélyes
Az egész testet érintő, súlyos allergiás reakciót anafilaxiás sokknak nevezzük.  

Az anafilaxiás sokk tünetei:

  • a gyerek légzése sipítóan hangos
  • dagadt nyelv, torok, arc
  • piros, viszkető foltok a bőrön
  • sápadtság, hideg veríték
  • hányinger, hányás
  • nehezen tapintható pulzus

Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal hívja a 155 vagy a 112 telefonszámot. Amíg a mentő megérkezik, helyezze a gyermeket stabil oldalfekvő helyzetbe, hogy hányás esetén ne fulladjon meg a hányadéktól. Ha a gyermek eszméletét veszti, mesterséges légzést és szívmasszázst kell alkalmazni. Valószínűleg már kaptak az orvostól adrenalin injekciót, ha Ön és gyermeke már szembesült ilyen reakcióval. Az ilyen injekció az allergénnel történő találkozás után megakadályoza az anafilaxiás sokk kialakulását.

Amennyiben nem avatkozunk be időben, bekövetkezhet a halál.

Az élelmiszer-allergia beigazolódása

Ha arra gyanakszik, hogy gyermekének élelmiszer-allergiája van, keresse fel az orvost. Fontos tudnia azt, hogy gyermekének:

- milyen tünetei vannak

- milyen gyakorisággal jelentkeznek ezek a tünetek

- az étel elfogyasztása után mennyi ideig tart, amíg ezek a tünetek megjelennek

- a családban van-e valakinek allergiája, ekcémája vagy asztmája

Az orvos ezután a tünetek egyéb okait is megvizsgálja. Tehát, ha úgy tűnik, hogy a gyereknek a tej elfogyasztása után van hasmenése, az orvos megvizsgálja, hogy lehet-e ennek az oka laktózintolerancia. A lisztérzékenységet (cöliákia) a glutén váltja ki  és tünetei  nagyon hasonlóak az élelmiszer-allergia  tüneteivel. Ha az orvos élelmiszer-allergiára gyanakszik, elrendeli az immuntesztek elvégzését a bőrön, vagy a vérből.

Csecsemőknél a diagnózis felállítására az ún. eliminációs diétát alkalmazzák. Az orvos akkor javasolja a 2 – 3 hetes diétával bizonyos élelmiszerek kihagyását a csecsemő étrendjéből, ha allergiás tünetek lépnek fel nála.

Hogyan lehet az allergiával élni

Az allergia beigazolódásakor az egyetlen megbízható tanács az adott élelmiszer kihagyása az étrendünkből. Gyógyszereket csak akkor alkalmazunk, ha valamilyen oknál fogva az allergén bekerül a szervezetbe és ez allergiás reakciót vált ki.  

Az allergia az étrend korlátozásával jár együtt. Az élelmiszerek és ételek összetételét mindig gondosan figyelnünk kell. Ha gyermek óvodába vagy iskolába jár, egyeztetni kell, hogy az ételt otthonról viszi-e magával, vagy étkeztetése megoldható volna-e az iskolai étkezdében. Ebben az esetben jobb, ha elkészíti azon élelmiszerek részletes listáját, melyeket a gyermek nem fogyaszthat. Informálja a pedagógusokat is és tájékoztassa őket arról, hogyan kell eljárni, ha bekövetkezik egy allergiás reakció.

Forrás: https://kidshealth.org/en/parents/food-allergies.html

http://www.bez-alergie.cz/alergie-u-deti-faq

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása