Maradékok Ahelyett, hogy kidobná az ételt, inkább gyújtsa be a grillsütőt!

Függetlenül attól,, hogy családi ünnepség vagy baráti összejövetel, alkalmával grillez, az esemény környezetre gyakorolt hatását enyhítheti azzal, ha gondosan megtervezi. Mielőtt még bevásárolni indulna, készítse el a vendégek névsorát, nehogy túlzásba vigye a bevásárlást és pazarolja az ételt. Tegyen javaslatot, hogy mindegyikőjük hozza el saját adalékát, melyen másokkal is osztozhat.  

Természetesen, mielőtt még vendégeket hívna, megvenné a burgereket és begyújtaná a grillsütőt, szánjon egy kis időt arra, hogy átgondolja, milyen lesz az Ön grillezése. Ha képzeletbeli grillezése egy piros inges és nyakkandős kövér pasira korlátozódik, aki a kellemesen illatos füstfelhőben áll, miközben a környező piknikasztalok műanyag abrosszal és egyszeri használatra szánt papírtányérokkal, edényekkel és tálacskákktal van tele, mindez azt jelenti, hogy a lidérces álomnak idejet véget vetni.

Képzelje el ezt: az udvaron van szomszédaival és barátaival, akik olyan csomagolásban hozták el saját adalékanyagaikat, mely nem egyszeri használatra voltak gyártva. A grillsütő elkészítésekor a rostot hagymával keni meg, ahelyett, hogy vegyi spray-t fújna rá. A vendégek poharakból (mint a civilizált emberek!) isszák a helyi minisörfőzde sörét. A piknikasztal valódi edényekkel, bambusz evőeszközökkel van tele, melyeket újra lehet használni, valamint a helyi kisgazda piacon vásárolt és otthon maradt  zöldségekből készült salátávala. A szemetes kosár csaknem üres, de az újrahasznosításra szánt edény és a komposzt tartalma kissé nagyobb lett.

Nem fél a rostélyra tenni valamilyen megfelelően elkészített húst, de gondolatai inkább a  vegetariánus receptek körül forognak. A vendégek, miután megkóstolták a portobello gombát, vagy a csicseriborsós burgert, sajttal töltött padlizsánt és a friss gyömbéres szárazsüteményt, jókedvűen búcsúznak vendéglátójuktól. Tetszik Önnek az ilyen megoldás? Olvasson el néhány kitűnő tanácsot:


 • Az ideillő varázsszó a pácolás. A pác alapja az olaj, bor, balzsamecet, só és fűszerek. A pácoláshoz használt fűszerek valójában ízlésünk szerint igen sokfélék lehetnek. A hússzeleteket ajánlatos egész éjjelre a páclében hagyni. A pácnak köszönhetően a hús ízletesebb lesz és a griilezés közben képződött káros anyagoktól is védve van.
 • A zöldség grillezés előtti pácolásához tegye a zöldségeket egy tálba, melybe olívaolajban elkevert fűszereket tett. Ha kisebb zöldségeket grillez, melyek áteshetnek a rostélyon, helyezze őket egy tortatálcára és ezután a grillre.
 • Egy egyszerű művelet segítségével könnyen készíthet aromatikus ecetet, olajat és koktélokat: ahhoz, hogy új illatot kapjanak, mártsa bele citrusfélék héját. Az olajba tegyen olivamagot, vagy maradék fűszernövényeket, melyektől áthatóbb íze lesz, vagy készítsen koktélkeveréket úgy, hogy a citrusfélék héját és maradékát keverje el alkohollal.
 • Grillezéshez minden húsfajtát és halakat is használhat. Legízletesebbek akkor lesznek, ha friss fűszernövényekkel készíti, pl. bazsalikommal, oregánóval, illetve egy kis citromlevet csöpögtet rá.
 • A sárgarépa és a retek zöld szárából kitűnő pestot készíthet, ha elkeveri egy kis fokhagymával és dióval. Kipróbálhatja a sárgarépa zöldjét makadámdióval is.
 • Ahelyett, hogy a kész chipszekre és mártásokra támaszkodik, alkossa meg sajátját. Étele ízletesebb és egészségesebb lesz és a csomagolóanyagok hulladékait is csökkentheti ezzel.
 • A grillezési szezon párhuzamosan halad azzal az időszakkal, amikor a piacokat ellepik a helyi gazdáktól származó zöldségek és gyümölcsök. A helyi termékek főleg azt jelentik, hogy a gyártásra és raktározásra kevesebb vegyi anyag van felhasználva, s mivel nem kell nagy távolságokra szállítani, ezáltal kevesebb energia is kell szállításukhoz. Nézze át a szezontermékek naptárját és látogasson el a legközelebbi piacra!
 • Az ökológiai állattenyésztésből származó állatok húsa kevésbé zsíros, mint a hagyományos húsé és kissé több figyelmet igényel, hogy a grillezés alatt szaftos maradjon. Ezt megoldhatja úgy, hogy a húst grillezés előtt bepácolja és a pácolást a grillezés ideje alatt is folytatja. A burgerokba tegyen karamellizált hagymát és egyéb nedvesítő összetevőket, s grillezzen alacsonyabb hőfokon, vagy rövidebb ideig.
 • A hús helyett használhatunk zöldséget, vagy gyümölcsöt. Ekkor legjobb, ha közvetlenül a rostélyon grillezzük, alufóliában sütjük, illetve olajjal megkent tálcákon. Ennek köszönhetően a zöldség nem ragad az alufóliához/tálcához. Fontos, hogy az alufóliába lyukakat szúrjon, így a zöldsg nem veszti el az ízét.
 • Grillezhetünk paradicsomot, uborkát, fokhagymát, padlizsánt, cukkinit, paprikát, sárgarépát, brokkolit, kukoricát..
 • Gyakorlatilag minden gyümölcs grillezhető – körte, alma, barack, sőt még a banán és az ananász is.

Tegyen egy szívességet saját magának és a világnak is, s gondolkodjon el az olyan élelmiszerek felhasználásáról melyek még mindig fogyaszthatóak. Számtalan lehetőség van arra, hogyan próbálhatjuk meg csökkenteni a széndioxid-kibocsátást s emellett pénzt spóroljunk. Próbálkozzon saját zöldség termesztésével is. Számtalan növényt termeszthet úgy, hogy ehhez az eredeti darabkát használja fel. Az avokádó, baszalikom, zeller, fokhagyma, mogyoró, citrom, saláta, ananász és a paradicsom – ez csupán néhány a növények sokaságából, melyek ételmaradékból is kinőhetnek.

Források:

theorganicgrill.com, treehugger.com,niemarnuje.pl, szalonooka.pl

Publikálva: 8 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!