Tippek és tanácsok Hogyan dolgozzuk fel a szőlőt? Próbálja ki a következő 7 ízletes módszert

A szőlő zöld és piros bogyói figyelmet érdemelnek. Nincs olyan gyümölcs, melyben több B6-vitamin volna, mint éppen a szőlőben. Hiánya gyenge immunrendszert, alacsony  stressztűrő-képességet, a fogak gyakori romlását és vérproblémákat okozhat.  A szőlő a B6-vitamin mellett még B1-, B2- és B3-, C-, A-vitaminokat, folsavat, mangánt, káliumot is tartalmaz. Ezért hozzájárul a vérnyomás, a szív, a vesék, de a lelki élet szabályos működéséhez is. A szőlő fogyasztását illetően azonban a cukorbetegek inkább kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

A szőlő lédús gyümölcs, ezért nem bírja a huzamosabb tárolást. Óvatosan szedje, nehogy megütődjön és tárolja a hűtőben. A szőlőt csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossa meg. A megmosott szőlő gyorsabban romlik.  

Mi legyen a szőlővel, ha több van belőle, mint amennyit képes elfogyasztani? A süteményeken kívül készíthet belőle dzsemet, szörpöt, levet, befőzheti kompótnak, száríthatja, vagy fagyaszthatja.  

Hogyan készítsük elő a szőlőt a feldolgozásra?

Mielőtt még dzsemet, szörpöt, kompótot készítene a szőlőből, vagy szárítaná, áztassa be egy kis időre vízbe. A víz felszínére kiúsznak az esetleges „látogatók“ és a szennyeződések. Ezután bogyózza le, közben ellenőrizze a bogyók sértetlenségét és a rajtuk levő rothadást. Majd még egyszer mossa meg és kezdheti a feldolgozást.

Sterilizált szőlőlé

A szőlőlé nagyon egészséges, a vérproblémákban szenvedőknek rendszeresen kellene fogyasztani. Tisztítókúrára is alkalmas. Legjobb a frissen préselt szőlőlé, de fagyasztani is lehet, esetleg sterilizálni. A megtisztított szőlőt  kb. egy óráig főzze lassú tűzön időnkénti kevergetés mellett. Ezután a levet szűrje le és mérje meg. Egy liter szőlőléhez adjon 1 kg cukrot és 15 g citromsavat. Forralja át, szedje le róla a habot és töltse befőttes üvegekbe. A szőlőlevet dunsztolja kb. 20 percig 80 – 90 °C-on.

Szőlőlé hidegen

Egy kiló szőlőre számoljon 150 g kristálycukrot és 2 dl vizet. Főzze egy fazékban a vizet a cukorral addig, míg a cukor el nem olvad. A megmosott és megtisztított szőlő levét préselje ki, vagy mixerben mixelje el és szitán át szűrje le. Keverje össze a cukorsziruppal és hagyja kihűlni. Tárolja a hűtőben.

Szőlődzsem nemcsak fonott kalácsra

A szőlődzsemhez egy kiló piros, illetve fehér szőlőre, fél kiló cukorra és fél citrom levére lesz szüksége. A savanyúbb szőlőfajtákhoz adjon több cukrot. A szőlőt tegye egy fazékba, öntse fel egy kevés vízzel, nehogy a bogyók odaégjenek és lassú tűzön főzze kb. negyed óráig, közben a habját szedje le. Ezután szűrje le, kétszer passzírozza át, majd a cukorral és a citrommal főzze addig, amíg  sűrűsége megfelelő lesz. Töltse tiszta befőttes üvegekbe, zárja le és fejjel lefelé fordítva hagyja kihűlni.  

Ötlet: A szőlődzsemet ízesítheti szegfűszeggel, ánizzsal, kardamommal, fahéjjal, vaníliával, vagy más aromás fűszerrel.

Szőlődzsem borral

Egy kiló szőlőhöz 1 dl borra, 350 g cukorra és negyed kiskanálnyi citromsavra lesz szüksége.  A szőlőt nyomja szét, a borral együtt tegye egy fazékba és időnkénti kevergetés mellett forralja fel. Ezután adja hozzá a cukrot, a citromsavat és gyenge lángon, keverés közben főzze kellő sűrűségűre. Töltse üvegekbe, zárja le és fejjel lefelé fordítva hagyja kihűlni. 

Szőlő befőzve: Szőlőkompót télire

A szőlőkompóthoz a megtisztított szőlőbogyókon kívül szüksége lesz még egy liter vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupra. Az üvegekbe rakott bogyókat öntse le a sziruppal és dunsztolja 80 °C –os hőmérsékleten 15 – 20 percig. Ügyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 90 fok fölé, mert a bogyók megrepedeznek.  

Készítsen otthon szárított mazsolát

Szereti a mazsolát? Ez jó, mert meggátolja a foglepedék képződését és benne van minden vitamin, ami a szőlőben is. A házilag készített szárított szőlőnek a vásárolttal szemben van egy előnye is – az oxidáció és színváltozás ellen nincs kezelve kén-dioxiddal. Ezért mielőtt elfogyasztaná a vásárolt mazsolát, de a többi gyümölcsöt is,  alaposan mossa meg.

A száításra alkalmasabbak a mag nélküli szőlőfajták, de ha nem zavarja a ropogtatás, vagy nincs kedve „bajlódni“ a magok kiszedésével, bármilyen szőlőfajtát nyugodtan száríthat.

A szőlőt tisztítsa meg és kb. egy óróra áztassa vízben. Itt megrepedeznek a bogyók és gyorsabban fognak száradni. A nagyobb bogyók gyorsabban száradnak, ha kettévágja őket. Szárítsa gyümölcsszárítóban  a program szerint, vagy a sütőben 30 – 70 °C-os hőmérsékleten. A szőlő magasabb hőmérsékleten gyorsabban szárad, de a magas hőfoknál a szőlő veszít tápértékéből. A szőlő szárítása megközelítőleg 10 órát vesz igénybe.

A szőlő kandírozása: Próbáljon ki valami mást

A cukrozott szőlő nem hagyományos, de megpróbálhatja és később a kandírozott szőlőt felhasználhatja nyalánkságként, vagy desszertekbe. Egy liter vízből és 300 g cukorból készítsen szirupot és forralja fel. A szőlőt tegye egy edénybe és az egészet öntse le  a sziruppal. Másnap a szirupot szitán át szűrje le egy edénybe és forralja át, ha túl híg, adjon hozzá cukrot, hogy elég sűrű legyen. A szőlőt tegye vissza az edénybe, öntse fel a sziruppal és mindez ismételje 10 napig. Ezután a szőlőt alaposan csepegtesse le és hagyja megszáradni.  Ilyen formában lehet fagyasztani, vagy üvegekbe rakni, esetleg megszórhatja porcukorral és tárolja sötét helyen.

Forrás: biostrava.zarucene.sk, senzarecepty.cz, recipeland.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása