Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A sárgabarack, őszibarack és a nektarin csonthéjas gyümölcsök. A csonthéjasok eltarthatósága korlátozott és közvetlenül szedés után a legízletesebbek. A csonthéjas gyümölcsöket ne raktározza, gyorsabban romlanak. A csonthéjasokhoz tartozik a:
A csonthéjas gyümölcsök ásványianyag-tartalma magas, ezért minden adag fogyasztása sok energiát ad Önnek. Fogyasszon belőlük minél többet, egészséges és erős lesz a körme, haja, bőre. Ez azonban még távolról sem elegendő indok arra, miért is együk egész szezon folyamán a sárgabarackot és az őszibarackot.
A sárgabarack nyers és szárított formájában is kedvező hatással van szervezetünkre. Ennek az alacsony kalóriatartalmú gyümölcsnek 100 grammja 87 g vizet, 12 g szacharidot, 3 g rostanyagot, 0,87 g fehérgét, 0,13 g zsírt tartalmaz. A szárított sárgabarackkal azonban vigyázni kell, mert 250 kalória és 53 g cukor van benne.
A sárgabarack ellátja Önt a B-vitamincsoport vitaminjaival, A-, C-, E-vitaminokkal, folsavval, kalciummal, vassal, nátriummal, magnéziummal. A sárgabarack közel 40-százalékos A-vitamintartalmával a látás elsőrendű segítője és magas rosttartalma elbánik a székrekedéssel. A magjából készült olaj belülről „simogatja“ a májat, szívet, emésztőrendszert, külsőleg a pattanásos, ekcémás és napra érzékeny bőrt kezeli.
Egészségünk szempontjából egyéb okok miatt is jelentős:
Öt darab szárított sárgabarack megszabadítja a székrekedéstől, az érett friss gyümölcs is enyhe laxatív hatású. Ezért ez a gyümölcs alkalmas arra, hogy beiktassuk a méregtelenítő programba.
VIGYÁZAT! A sárgabarack magja mérgező amigdalint tartalmaz, mely különösen a gyerekek számára káros.
Az őszibarackot bársonyos külleme, ellenállhatatlan illata és lédús íze sorolja a kedvelt nyári gyümölcsök közé. A sárgabarackhoz hasonló anyagok alkotják,. 100 gramm őszibarack 88 gramm vizet, 12 g szacharidot, 0,76 g fehérjét, 0,15 g zsírt és 2 gramm rostanyagot tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmazza a B-vitamincsoport vitaminjait, A-, C-, K-vitaminokat, folsavat, káliumot, foszfort, magnéziumot. Összetételének köszönhetően:
Ötlet: Az őszibarackot sorolja be diétás programjába. Megbízhatóan elűzi az édes íz kísértését.
A nektarin az őszibarack speciális sima héjú változata. Ezért egészségre gyakorolt hatásai is hasonlóak az őszibarackéhoz. 100 grammja akár 80 gramm vizet, több mint 2 gramm rostanyagot, 9 g szacharidot és 1,2 g fehérjét tartalmaz. A nektarin tele van káliummal, foszforral, magnéziummal és A-, C-, E-vitaminokkal. Miért egészségesek? Hasonlóan, mint a sárgabarack és a az őszibarack:
A várandós nők gondosan megválogatják, mit esznek meg és mit nem. A sárgabarack, őszibarack és a nektarin tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt folsavval is, melyek fontosak a gyermek fejlődése szempontjából. Ennek ellenére legyünk óvatosak a sárgabarackkal. Sok rezet tartalmaznak és túlzott mennyisége a hiperaktivitással és egyéb rendellenességekkel kapcsolható össze.
Az őszibarack és a nektarin egyenesen a terhes nőknek termett. Különösen az őszibarack, mely képes a hormonok szabályozására, enyhíteni az édességek utáni vágyat és a duzzanatokat. Ráadásul könnyen emészthető, tehát feltételezhető, hogy hasznos lehet a reggeli roszzulléteknél. Itt is azonban érvényes – mindent mértékkel. Naponta két – három barack éppen elegendő.
Forrás: kaloricketabulky.sk, belmarrahealth.com, wikipedia.org, izdravie.sk, slo.gurusbaby.ru