Tippek és tanácsok A hagyományos karácsonyi ételek között megtalálható a hal és a fastfood is

Különösen akkor ajánlatos tájékozódni a szentestei vacsorát illetően, amikor karácsony idején készül téli üdülésre. Míg tájainkon a terített karácsonyi asztalon hal és krumplisaláta van, szomszédaink karácsonyi menüje teljesen más. Ez a hagyományos helyi nyersanyagoktól is függ, de történelmileg is adott. Például a volt brit gyarmatokon ezen az ünnepi estén az angol hagyományoknak megfelelő ételeket tálalnak, mint amilyen a sült hús és a karácsonyi puding. Az ázsiai országokban meglepő lehet, hogy bár kevés ott a keresztény, a karácsonyi ünnepi vacsorának nagyon örülnek. Nézzük hát a világ karácsonyi asztalait!


Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna

Ezekben az országokban a karácsony olyan alkalom, melyre már egy héttel előtte készülnek. A hagyományos litván vacsora, a Kūčios valamikor 9 ételből állt, később 12-re bővült – mindegyik egy apostolért. Litvániában karácsonykor nem esznek húst, sem tejtermékeket, hanem halat, kenyeret és zöldségeket. Jellemző étel a hering paradicsomos, gomba- vagy hagymamártásban, a füstölt angolna, burgonya, káposzta és az áfonyapuding.


Oroszország

Az orosz karácsony a pravoszláv naptár szerint január 6-án van. Vacsorára sült sertéshúst és pulykahúst, sós süteményt, savanyú zöldségeket, rizzsel töltött krumplis és káposztás batyukat, búzafelfújtat mandulával, mazsolával, szilvával és mákkal tálalnak.


Ausztria

Az osztrákok karácsonyi asztalára a májgaluskás leves után hal, liba, főtt marhahús tormával, sonka, rántott sertéshús kerül. A fahéjas csillagok és az illatos mézeskalács mellé nem hiányozhat a forralt bor és a puncs. Az osztrákok jellemző karácsonyi kalácsa a mazsolával és kandírozott gyümölccsel töltött, cukrozott Stollen. Ezt napokkal előre sütik, hogy az ízek összeérjenek benne.



Németország

A német karácsonyt már a középkortól a karácsonyi liba jellemzi. Az erre vonatkozó legrégibb recept az 1350-ben megjelent „Das Buch von guter Speise“ című szakácskönyvben található. A karácsonyi liba almával, hagymával, gesztenyével, aszalt szilvával van töltve és fűszernövényekkel ízesítve. Hozzánk hasonlóan a németek is vöröskáposztával és knédlivel tálalják ezt az ételt. Kedveltek az egyéb szárnyashúsok, de a sült kolbász is. A hagyományos édes ételek közé tartozik a kompót.


Franciaország

A franciák karácsonyi asztalán az előételt, a finom foie gras kacsamájat váltja fel a pulyka, csigák, kagylók és a hagyományos karácsonyi sütemény, a „Bûche de Noël“, vagyis a karácsonyi fahasáb. Ez egy régi szokásból ered, amikor karácsonykor a kandallóba borral, mézzel, tejjel, vagy olajjal lecsepegtett fahasábot helyeztek. Ma szintén sütik a karácsonyi fahasábokat, csakhogy ezek ehetőek. Az ízek variálhatók, de fontos a fahasáb-forma megőrzése.

Provence-ben szintén szokás 13 desszertet kínálni – aszalt gyümölcsöt, nugátot, karamellizált gyümölcsöt, diót... A desszertek száma Jézust és a 12 apostolt jelképezi.


Olaszország

Az olasz karácsonyi menü régióként különbözik. Van, ahol sült borjút, sült vagy főtt baromfit esznek, vagy a karácsonyi vacsora hétféle halból és tengeri herkentyűkből  áll hétféle módon elkészítve.

A karácsony elképzelhetetlen az olaszok számára a panettone kalács nélkül, melyben   

kandírozott gyümölcs, csokoládé, mazsola és dió van. Nem hiányozhatnak az asztalról a marcipános és nugátos sütemények sem.





Spanyolország

Európa déli részén a karácsonyi dőzsölés sajtos, zöldséges, sonkás, tengeri tapas-szal kezdődik. Sült halak, rákok, angolnák és paella van feltálalva. A spanyolok a pezsgőhöz és kávéhoz az édes sült churrost, nugátot és turront ropogtatják, ami hasonló a törökmézhez.


Dánia

A dánok karácsonykor kedvelik a húst. Ünnepi asztalaik roskadoznak a sült sertés- és baromfihúsok, burgonya, vöröskáposzta és a sokféle mártás alatt. A rizspudingot cseresznyés, vagy epres mártással készítik, s ebbe mandulát rejtenek. Aki megtalálja, az egész következő év folyamán szerencsés lesz. A karácsonyi hangulatot fokozza a forralt bor és a magasabb alkoholtartalmú speciális sörök.  


Hollandia

A tipikus holland karácsonyi hagyományokhoz tartozik a közös ínyenc vacsora. Mindenki a saját kis serpenyőjében készíti el a marhahúsból, nyúlból, fácánból, halból, garnélarákból készült hússzeleteket és különféle salátákkal, gyümölccsel, mártásokkal fogyasztja el.


Finnország

A finnek karácsonyi asztaláról nem hiányozhat a nagy sonka , melyet mustárral fogyasztanak, a különféle módon elkészített lazac, burgonya, karórépa, sárgarépa. A karácsonyi vacsora alatt a finnek forralt borral melegítik át magukat, mely lehet alkoholmentes is.


Svédország

Ebben az északi országban háromféle étel van karácsonykor. Az első a halak, leggyakrabban a hering, vagy sóshering. A második karácsonyi étel a sonkás-kolbászos hidegtál, s a harmadik húsgolyók burgonyával.

Svédországban az ünnepi gyümölcsszószos rizspuding mellett karácsonykor nagyon kedvelt az „S betű“ alakú sáfrányos kalács -  sárga színű kalács.


Norvégia

A norvégek szenteste ropogós sertésoldalast, vagy bordákat esznek savanyú káposztával, burgonyával, főtt zöldségekkel és áfonyalekvárral. A halat is kedvelik és nem hiányozhat a népszerű rizspuding málnaszósszal leöntve.  

Nagy-Britannia

Karácsony este a britek töltött pulykahúst, vagy kismalacot, kenyeret, sült burgonyát, főtt, vagy párolt zöldséget, áfonyamártást esznek. A legfontosabb karácsonyi étel a puding, mely Írországban és Amerikában is elterjedt. A valódi pudinghoz kisütik a hájat, tojást, melaszt, illatos fűszereket és aszalt gyümölcsöt tesznek hozzá és tálalás előtt leöntik egy kis brandyvel.

Görögország

A görögöknél karácsonykor sem hiányozhatnak a híres túlédes kalácsok. A melomakarona egy mézbe mártott narancshéjból készült sütemény, amit dióba hempergetnek. Hasonló, mint az ismert baklava és Görögország némely vidékein még csokoládéba mártva is eszik.   


Bulgária

A kolivo egy tradicionális étel, melyet nemcsak Bulgáriában, de Szerbiában, Romániában, Grúziában és Ukrajnában is fogyasztanak karácsonykor. A cukorral és dióval főtt búzakását mézzel, mákkal, szárított gyümölccsel ízesítik.


Japán

A karácsony Japánban a KFC gyorsétterem-lánc legszebb időszaka. Évente mintegy három és fél millió japán család örül a hagyománynak, melyet a hetvenes években ez az üzletlánc hozott létre. A tradicionális karácsonyi csomag a rántott csirke mellett karácsonyi kalácsot is tartalmaz. Eziránt olyan nagy az érdeklődés, hogy az ünnepi ételt két hónappal előre kell megrendelni.


Fülöp-szigetek

A karácsony olyan jeletős ünnep a Fülöp-szigeteken, hogy szezonja már szeptemberben megkezdődik. Hivatalosan azonban csak december 16-tól az új év első vasárnapjáig tart. A családok a karácsonyi vacsorán szárított sertéscombot esznek sajttal, illetve sült malacot, vagy baromfit. Kiegészítő ételek a tészták, gyümölcssaláták, jó erős kakaó, vagy forró csoki.


Jamaika

Jamaikán kedvelt a gyümölcstorta, mely egy hónapig borban és rumban áztatott gyümölcsből készül.



Mexikó

A mexikói emberek szenteste sós tőkehalat esznek, amit bacalao-nak hívnak és paradicsommal, chillivel, hagymával, burgonyával, olivával tálalják. A végeredmény lágy, ízletes, kissé pikáns. Elvégre Mexikóban vagyunk!


Ausztrália

Minthogy Ausztráliában karácsonykor nyár van, nem szokatlan, hogy szenteste grillezett garnélarákot, homárt, kagylót, steaket, csirkét, pulykát esznek. Kedvelt kiegészítő a friss gyümölcs és főleg a tojásfehérjés-tejszínhabos-gyümölcsös Pavlova-torta.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!