Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Mi a közös a cseresznyében és az avokádóban?
Az, hogy az őszibarackkal, cseresznyével és szilvával együtt a csonthéjas gyümölcsökhöz tartozik. A csonthéjasok gyümölcshúsában elrejtve egy aránylag nagyob méretű mag van. Sok cukrot és vizet tartalmaznak, ezért nem tárolhatók sokáig és a szedés után fel kell őket dolgozni. A csonthéjas gyümölcsök édes ízét legjobban a lekvárok és befőttek őrzik meg.
Kutasson egy kicsit az emlékezetében. Emlékszik, mely gyümölcsök tartoznak ide? Elég csak elképzelni – a gyümölcshússal körülvett mag...
A csonthéjas gyümölcsök jegyzéke:
Igen, az avokádó is a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik. Bár a zöldségekre hasonlít, az íze inkább semleges, mint édes, de az avokádó gyümölcs. Ezért, ha avokádós krémet eszik, az olyan, mintha nyers dzsemet enne.
Saját termésből készült sárgabarack dzsemről és befőttekről álmodozik? A fák kiültetéséhez nagy kertre lesz szüksége.
A sárgabarack és őszibarack nagyjából a 250 tsz. f.m. övezetében érzi jól magát, ahol évi 180 napsütéses nap van és az évi átlag középhőmérséklet több, mint 9 °C.
Az őszibarack nem igényes a talajra, de a sárgabarack nem szereti a sok vizet. A fákat először be kell oltani és rendszeresen ritkítani, a termés betakarítása után metszeni. Amíg nincs ebben gyakorlata, keressen az interneten szakembert, minthogy saját maga metssze a fákat. A fák szeretik, ha porhanyósítja a földet, mert ezzel befolyásolja a terméshozamot. A sárgabarack csak az egyéves hajtásokon hoz termést, ezért metszésük valóban szükséges.
A termés betakarításakor döntjük el, hogy a gyümölcsöt rögtön elfogyasztjuk-e, vagy feldolgozzuk. Legízletesebbek a közvetlenül a fán beérett termések. Befőzésre a félkemény, színes, de nem zöld termések alkalmasak. A dzsemek és a gyümölcspépek készítésére legjobb a beérett gyümölcs.
Legegyszerűbben az avokádót termesztheti . Az avokádó az egyedüli csonthéjas gyümölcs, mely virágcserépben is jól érzi magát lesz.
A mag alsó harmadába szúrjon három fogpiszkálót és helyezze egy vizes pohárba úgy, hogy a mag egyharmada a vízben legyen. nagyjából egy hónap múlva gyökeret ereszt és a mag megduzzad. Ekkor ültesse laza talajba az avokádómagot. Vágja vissza a szárát, hogy ne csak a magasba nőjön, hanem bokrosodjon. Az avokádó jól fogja érezni magát világos helyen, mely védve van a közvetlen napsütéstől. Öntözze rendszeresen, de ne túlságosan és öt év múlva várhatja a termést.
Az őszibarack legnagyobb ellensége a levélfodrosodás. A beteg levelek befodrosodnak, színük elváltozik. Ez a gombás megbetegedés az egész fa pusztulását is okozhatja. Az őszibarack levéfodrosodása ellen megelőző permetezéssel védekezhetünk.
A nektarin és az őszibarack lisztharmatra érzékeny, mely a leveleket és a termést is megtámadja.
A csonthéjasokon előforduló lyukas levelek és a termésen levő apró foltok okozója a klaszterospóriumos levéllyukacsosság.
A szilvafákat a vírusos szilvahimlő fenyegeti. A vírus nagyon variábilis, tönkreteszi a leveleket és az egész termést. A szilvahimlő a többi csonthéjast is megtámadhatja. A szilvahimlővel megtámadt terméseket nem lehet feldolgozni.
A csonthéjasokat hideg és nedves időben a gombás moniliózis megbetegedés fenyegeti. Megtámadja a virágokat, hajtásokat és a termést. Már biztosan látott moniliózissal megtámadott termést – öszeaszottak, mintha rohadtak lennének és fehér szemcsés penész van rajta.
A csonthéjas gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, ezért energetikai értékük magasabb. A következő viaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák: A-vitamin, B-, C-, D-, E-, K-vitamincsoportok vitaminjai, mangán, réz, cink, szelén, magnézium, vas, nátrium, foszfor, kalcium, rostanyagok, cukrok. Mennyiségük gyömölcsfajtaként különbözik.
A cseresznye és a meggy ugyan nem tartalmaz sok vitamint, de segít a fáradtság ellen és a pajzsmirigy problémákban. Ezek hosszan tartó fáradtsággal, testsúlygyarapodással nyilvánulnak meg. A cseresznye és a meggy sok jódot, foszfort, kalciumot, vasat tartalmaz. Az első termés antioxidánsokban gazdag, jelentős gyulladáscsökkentő hatása van.
A cseresznye és a meggy egészséges, mert :
Egészséges cseresznyés ötlet: Válassza a sötétebb színű terméseket, több hasznos anyagot tartalmaznak.
Étrendjébe ajánlott az őszibarack és a nektarin A-, E-, K-vitamon ás vastartalma miatt. Jó a vérszegénységre, szívproblémákra, magas vérnyomásra és az elhízásra. A nektarin az őszibarackhoz hasonlóan az A-vitamin tárháza. Napi két nektarin fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Ezen kívül tartalmaz még nátriumot az egészséges szívre, kalciumot a szilárd csontokra és vasat a vérképzésre.
Az őszibarack és a nektarin hasznos az egészségre, mert:
Egészséges barackos ötlet: Minél sötétebb a barack belseje, annál több A-vitamint tartalmaz.
A sárgabarack hasznos anyagait egész éven át élvezheti. Ellátja szervezetét C- és A-vitaminokkal, rostokkal, béta-karotinnel friss, aszalt, vagy akár befőtt formájában is. A kismamák számára érdekes lehet folsav-tartalma miatt, de nem kell túlzásba vinni, nehogy a réztartalom megártson a magzatnak.
A sárgabarack hasznos az egészségre, mert:
Egészséges sárgabarackos ötlet: A sárgabarack után ne igyon vizet, kellemetlen felfúvódása és hasmenése lehet tőle.
Egyen szilvát, ha szebb körmöket, jobb emlékezetet akar és fogyni szeeretne. Bizony, a fogyásnál is segít, mert a szilva kéthermada víz, s bár édes, 100 grammban csak 210 kJ van. Ásványianyag összetétele igen gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, kénben. A szilva fogyasztásával törődik az egészségével, mert:
Egészséges szilvás ötlet: Emésztési és kiválasztási gondok esetében 3 db aszalt szilvát áztasson vízbe egy éjszakára és reggel éhgyomorra egye meg.
Az avokádókrém nálunk az avokádó leggyakrabban használt elkészítési módja. Hiszen ez egyszerű – elég csak szétnyomkodni, hozzáadni pár csepp olívaolajat, citromlevet, sót, fűszereket és készen is van az avokádókrém. Ilyen ízletes formában 11 vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, pantoténsavat és további ásványi anyagokat fogyaszthat el.
Az avokádó figyelmet érdemel, mert:
Egészséges avokádós ötlet: Ne adja háziállatoknak. A házi kedvencek és madarak számára veszélyesen mérgező perszint tartalmaz!
Ötlet az avokádó beérlelésére néhány óra alatt
Avokádóra van szüksége, de a boltban csak éretlen termések voltak? Megmondjuk Önnek, hogyan „érhet be“ néhány óra alatt az avokádója. Csomagolja alufĺiába és 10 precre tegye 90 °C-ra előmelegített sütőbe, majd vegye ki és hagyja kihűlni. Ha az avokádó kihűlt, belseje puha és alkalmas lesz a további feldolgozásra.
A jövendőbeli anyukák az egyik csonthéjas gyümölcsöt - őszibarackot, sárgabarackot, cseresznyét - se kerüljék. A sárgabarackban levő B9-vitamin, tehát a folsav elősegíti a magzat idegrendszerének fejlődését és az anya lelki nyugalmát. Ezen kívül sok vasat tartalmaz, mely a vörös vérsejtek képződésében hasznos. A terhesség alatt elég, ha naponta 2 – 3 sárgabarackot fogyaszt. Magas réztartalma miatt ne vigye túlzásba a fogyasztását. Ne fogyasszon a terhesség alatt sárgabarackot, ha szívfrekvenciája alacsony, gyomorgyulladása van, vagy cukorbeteg, illetve túlsúlyos.
Különösen a terhesség első hónapjaiban ajánlatos az őszibarack és a nektarin fogyasztása, amikor a kismamát a reggeli rosszullétek kínozzák. A kimerült szervezetnek megadják a hiányzó ásványokat és a vizet, ezért az őszibarack a nektarinnal együtt ételként és italként is szolgál. A bennük levő magas víztartalom segít a veséknek a méreganyagok kiválasztásában és ezért nem dagadnak be a lábak. A jó közérzetért elég, ha naponta 2- 3 őszibarackot vagy nektarint fogyaszt el.
A következő, a terhesség ideje alatt rendkívül ajánlott gyümölcs a cseresznye. A placenta vérbőségét szabályozó anyagokat tartalmaz, véd a fertőzésekkel és a megfázással szemben. A cseresznye fogyasztása után jobban fog aludni, mert tele van melatoninnal, a „stresszellenes“ alváshormonnal.
Ötlet: Ha lábikra görcsök kínozzák, vegyen avokádót. A benne levő kálium könnyen elbánik ezekkel a görcsökkel. Rágcsáljon akár batátás szalmaburgonyát avokádós mártogatóssal.
A csonthéjas gyümölcsök, csakúgy, mint a többi gyümölcs is, erősíti az anya szervezetét a terhesség és a szoptatás ideje alatt. A sárgabarack, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva nem gyakori allergének, mint az egzotikus gyümölcsfajták, hiszen hazai éghajlatunk növényei. A biztonság kedvéért azért egye őket óvatosan és figyelje a gyermek reakcióját. Ha kiütései vagy hasmenése lesz, akkor inkább ne egye egy ideig az adott gyümölcsöt.
Az első gyümölcsös ételek közül az almán és a banánon kívül adjon gyermekének őszibarackot és nektarint is. Hámozza meg őket, majd nyomja szét pürének, vagy főzze meg egy kevés vízben. Az őszibarackpürét és a nektarint már ne édesítse, a gyermeknek ízleni fog, mert elegendő gyümölcscukrot tartalmaz.
A konyhában nagyon jól fel lehet dolgozni a csonthéjas gyümölcsöket. A lehetőségek széles skálája biztosítja, hogy szervezetünk elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson egész év folyamán. A friss fogyasztáson kívül alkalmasak salátákba, kalácsokba, desszertekbe. Magas víztartalmuk miatt fagyasztásra nem alkalmasak, mert kiolvadás után megváltozik az állaguk. Legjobb módszer a tartósítás hőkezeléssel.
A konyhában leggyakrabban a sárgabarackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, őszibarackot dolgozzuk fel. A nektarint inkább a hidegkonyhán, vagy desszertekhez használják szívesen. Az avokádó lágy mogyoróíze miatt a saláták és krémek kedvelt alkotórésze.
A csonthéjas gyümölcsöket:
Befőzésre a legjobb sárgabarackfajták a Barbara, Hargrand, Lerosa. Ha őszibarackot szeretne befőzni, magbaváló fajtákat válasszon. Ilyenek a Redahaven, Halehaven, a nektarinfajták közül a Flavortop. A meggynek inkább fanyarabb típusát dolgozza fel, kompótnak, dzsemnek vagy meggylikőrnek a legjobb fajták a Morellenfeur, Fanal, Morella. Cseresznyekompótnak a legjobb fajta a Lapins, vagy a Kordia. Szilvalekvárnak a szakértők a meglepően édes, csemege fajtát, a Toptaste-t, vagy a régi President típust javasolják.
A téli napokon csakis a meleg nyári napokon házilag készített dzsem és kompót ízlik a legjobban. Bár a mai háziasszonyoknak nincs annyi idejük, mint anyáinknak és nagyanyáinknak, de néhány üveg sárgabaracklekvárra, szilvalekvárra, vagy barackkompótra talán futja belőle.
Sárgabarack dzsemet mérleg nélkül is készíthet. Elég hozzá egy egyszerű mérőedény, mellyel a mennyiséget fogja mérni. Két rész barackra egy rész cukor kell.
A Guacamole sokféleképpen felhasználható. Kenheti, mint avokádókrémet, vagy merítheti, mint dipet, esetleg körítésként.
Hozzávalók:
- Egy érett avokádó
- egy kisebb hagyma
- friss fokhagyma
- citromlé
- só
- darált fekete bors
- csipetnyi darált chill
- 10 db cseresznye paradicsom
A sárgabarackot és a szilvát aszalhatja sütőben, vagy a napon. Ha a sütőben való aszalást választja, mossa meg őket, vágja félbe, magozza ki és 95 – 100 °C hőmérsékleten kb. 5 óráig aszalja, nagyságtól függően. Időnkét fordítsa meg a gyümölcsöt és a szárítás vége felé csökkentse a hőmérsékletet 60 °C-ra.
A napon való szárításhoz stabil napos, száraz idő szükséges. A gyümölcsök napon történő szárítása kb. 5 – 7 napot igényel. A kimagozott és megtisztított sárgabarackot és szilvát helyezze hálóra, hogy levegőzzön és a szárítás után tárolja zárt edényben.
A szilvakompóthoz szilvára, vízre és kristálycukorra lesz szüksége. A megmosott szilvát egészben, vagy leszárazva rakja tiszta üvegekbe. Minden üvegbe szórjon 3 kanál cukrot és öntse fel vízzel. Az üvegeket ne töltse tele, hanem 3 – 4 centiméternyire a felső szélétől.
A megtöltött üvegeket rakja egy fazékba, ezt öntse fel háromnegyed részig vízzel és 20 – 25 percig dunsztolja 80 °C-on.
Az őszibarack kompóthoz válasszon kemény, színes barackokat. Mossa meg őket, vágja félbe és magozza ki. Befőzheti félben, negyedelve, apró darabokta vágva, héjával, vagy héja nélkül. Ízlése szerint készítse el a gyümölcsöt és tegye a befőttes üvegekbe. Főzzön cukorszirupot – egy liter vízben olvasszon fel 1300 g cukrot, maj öntse le vele a barackokat. Zárja le az üvegeket és a barackokat mérete szerint dunsztolja – a fél barackokat 25 percig, a kisebbeket 20 percig, 80 °C-on.