Tippek és tanácsok 14 tanács a mixer használatához: Többre képes egy smoothie-nál

Hány ujjával tudja összeszámolni, hogy hányféle étel készítéséhez használja a mixert? Nézzük csak – smoothie, koktélok. A háziasszonyok leggyakrabban erre használják a mixert. Csakhogy ez a praktikus eszköz annyira sokoldalú, hogy ettől lényegesen többre képes.

Milyen mixert válasszunk?

Először is tudnunk kell, melyik mixer mire használatos. A megfelelő mixer valódi segítőtárs, mely időt és energiát spórol. Mi most nem a krémek, tészták és tejszínhab keverésére szolgáló, hanem a késekkel ellátott mixereket vesszük szemügyre.

A botmixer vagy merülő mixer ma már minden háztartás szokványos tartozéka. Kisebb mennyiségek – levesek, szószok, krémek – simára mixelésére szolgál.

Az aprító egy késekkel ellátott kis edény, melynek motorja a fedélben van. Ideális a fűszernövények, hagyma, dió, zöldségek, gyümölcsök, sajtok aprítására.

Az asztali  turmixgép a mixerek között a legnagyobb. Nagyméretű, motorja általában a különálló alsó részében van és fedéllel záródik. A kések a mixelő edény alsó részében vannak elhelyezve. Ideális folyadékok mixeléséhez, ezért leggyakrabban smoothie-t és koktélt mixelnek benne, vagy jeget zúznak. A szilárd nyersanyagok mixelésével vigyázni kell – ha az edény alsó részében nincs folyadék, nem biztos, hogy ez sikerülni fog, ráadásul a mixer túlhevülhet és elromlik.

Mixer  smoothie-ra? Ennél jóval többre használhatja!

A mixer segytségével fűszernövényeket apríthat, elmixelheti a zöldséget, jeget zúzhat, stb. Nézzük, mi mindent tud még ez a sokoldalú háztartási segédeszköz.

1.      Házi dióvaj

A dióvajak kedveltsége a kínálattal egyenes arányban növekszik. Otthon az aprítóban néhány másodperc alatt készíthet mogyoróvajat, mandulavajat, vagy akár kesudióvajat is. A merészebbek variálhatnak és új ízeket hozhatnak létre.

Recept házi mogyoróvajra

A megtisztított földimogyorót  száraz serpenyőben kb . 3 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. A pirított mogyorót már nem kell sütni. Megvárjuk, míg kihűl, az aprítóba tesszük, hozzáadunk egy csipetnyi sót és simára mixeljük. Ha olyan mogyoróvajat szeretnénk, melyben mogyoródarabkák vannak, akkor a mixlés elején kivesszük a mogyoró egyharmadát és a végén ezeket hozzáadjuk a kész vajhoz.

Ötlet: A mogyoróvajhoz ízlés szerint adhat: mézet, kakaót, természetes édesítőt...


2.      Tökéletes burgonyapüré

Tökéletesen simára kevert burgonyapürét burgonyadarabok nélkül botmixerrrel, vagy turmixgéppel készíthet.

Tökéletesen sima burgonyapüré receptje

A meghámozott burgonyát vágja kockákra és ha megfőtt, öntse le róla a vizet. Adjon hozzá vajat, forró tejet és botmixerrel mixelje kásává. Ha turmixgépet használ, a tejet öntse alulra és csak azután tegye bele a főtt burgonyát.

A tejnek forrónak kell lennie, máskülönben a püré ragacsos, keményítős lesz.



3.      Porcukor

Elfogyott a porcukor? Két lehetősége van: megrendelheti a Tescoban, ahonnan házhoz szállítják Önnek, vagy néhány perc alatt otthon is  legyárthatja kristálycukorból.


4.      Házi zsemlemorzsa

Hasonlóan, mint kristálycukorból porcukrot, a száraz kenyérből zsemlemorzsát készíthet. Erre a célra tökéletesen megfelel az aprító mixer.


5.      Hús halrudacskákhoz vagy hamburgerhez

Az aprító alkalmas a húsok aprítására fasírozotthoz, halrudacskákhoz, hamburgerhez, vagy krémekhez. A húst vágja kisebb darabokra és alaposan aprítsa fel. A maradékot fagyassza le.



6.      Házi bébiétel

Nagyanyáink és dédanyáink a gyümölcsök átpasszírozásával kínlódtak szitán keresztül, nekünk pedig itt van a mixer! Az uzsonnára készített gyümölcsöt és zöldséget kézi mixerrel is elmixelheti. Ha szezongyümölcsöket bébiételként akar tartósítani, használjon turmixgépet.



7.      Ebéd a legkisebbeknek

Az apróságok még nemigen tudnak rágni, ezért az ételt számukra el kell mixelni. Készíthet nekik bársonyosan lágy pürét csirkével, répával és borsóval. A püréből egyszerre többet is készíthet, befőttes üvegekben elteheti és bármikor előveheti a saját készítésű bébiételt.

Frissen darált kávé

A frissen darált kávé egyszerűen fantasztikus. A kávénak semmilyen más formája nem ér fel aromájával és ízével. Ha darált kávéra lesz szüksége, mielőtt még kávédarálót vásárolna, szórja be a mixerbe - aprítóba. Az alapelv ugyanaz, de az eredmény is.


9.      Házi rizsliszt

Ha megdarálja a kávét, megdarálhatja a rizst, vagy a zabpelyhet is. Átszitálva egy apró lyukú szitán gluténmentes lisztet kap, bármikor is van rá szüksége.


10.  Krémleves

Egy bársonyosan sima állagú leves, vagy szósz  eléréséhez csupán néhány percre és egy botmixerre lesz szüksége. Tegye egyszerűen a fazékba és ő már megteszi azt, amit tennie kell ahhoz, hogy a leves olyan lágy legyen, hogy szinte magától csúszik le a torkon.

14 tanács a mixer használatához: Többre képes egy smoothie-nál

Gesztenyés burgonyakrémleves


11.  Salsák, krémek, dipek, pestók

Mielőtt még megéhezne,  mixerrel egy-kettőre elkészítheti a gyors reggelit, vacsorát, vendégváró falatokat és harapnivalókat. A hozzávalókat tegye egy tálba, vagy a mixer edényébe és mixelje simára, vagy pürének az egyes hozzávalók apró darabkáival.

Enyhén csípős salsa receptje

Mixeljen el egy konzerv paradicsomot a levével együtt, 1/4 jalapeno paprikát (ízlés szerint lehet többet is), 2 kanál zöldcitrom levét, 1 kisebb salottahagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 kiskanál darált köménymagot, ½ kiskanál oregánót, ½ kiskanál sót, csipetnyi cukrot és egy  korianderágat. Nachos-szal tálalja.


12.  Palacsintatészta

A jól sikerült palacsinta alapja a sima állagú tészta, mely nem darabos. Miért kellene kézzel kikevernie, mikor elég elővenni a mixert és pillanatok alatt elkészül a megfelelő szerkezetű folyékony tészta?

Almás palacsinta

Almás palacsinta


13.  Tojás omeletthez, rántottához

Azt kérdezi, miért vegye elő a mixert, amikor egy-kettőre kikeveri a tojást az omletthez és a rántottához? Ez igaz, ha csak saját részére, vagy néhány személy részére főz tojásos ételeket. Jótanácsunk majd eszébe jut akkor, ha a reggeli tojásrántottára, vagy híres omlettjére egyszerre sok éhes jelentkező lesz.


14.  Házi peeling


A mixert a szépségápoláshoz is használhatja. Házi peelinghez bármilyen szilárd alapanyagot használhat – rizst, kávét, zabpelyhet, aszalt banánt, kókuszt... Válassza ki, mixelje el a kellő mértékben és máris elkészült a bármikor használható házi természetes peelingje.

Ötletünk: Az arcbőrre használjon finomabb szemcséjű peelinget, a testre a durvábbat és a talpra a legdurvábbat.


Forrás: tefal.sk, zuzanasafarova.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
90 perc