Bejgli töltelékkel
Hozzávalók
- 1 kanál tengeri só
- ½ dl tej (+ 1 dl a töltelékbe)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kanál tejföl
- 8 darab tojás (2 a kenéshez)
- 30 dkg porcukor (+ 20 dkg a töltelékhez)
- 3 kk kristálycukor
- 50 dkg margarin (+ 3 dkg a tepsi kikenéshez)
- 5 dkg élesztő
- 3 darab citrom
- 50 dkg rétesliszt
- 20 dkg mazsola
- 40 dkg mák
- 1½ dl rum
- 50 dkg finomliszt
Elkészítés menete:
- A tésztához, az élesztőt a 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk, majd a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut.
- A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, 0.5 dl rummal, a tejföllel, 1 citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk.
- Letakarva, egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A máktöltelékhez, a mákot a fele cukorral, a fele mazsolával, 2 db citrom reszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukorral és az 1 dl rummal összegyúrjuk.
- Másnap, a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és meglisztezett gyúrólapon, egyenként kb. 3 mm vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.
- Máktöltelékkel megkenjük, majd felcsavarjuk és margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd, pontosan elfér a nagy tepsiben.
- 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük, ezután újból lekenjük.
- Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C), kb. 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
Elkészítési idő: kb. 90 perc.