Bejgli töltelékkel

 

Hozzávalók

  • 1 kanál tengeri só
  • ½ dl tej (+ 1 dl a töltelékbe)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kanál tejföl
  • 8 darab tojás (2 a kenéshez)
  • 30 dkg porcukor (+ 20 dkg a töltelékhez)
  • 3 kk kristálycukor
  • 50 dkg margarin (+ 3 dkg a tepsi kikenéshez)
  • 5 dkg élesztő
  • 3 darab citrom
  • 50 dkg rétesliszt
  • 20 dkg mazsola
  • 40 dkg mák
  •  dl rum
  • 50 dkg finomliszt

Elkészítés menete:

  1. A tésztához, az élesztőt a 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk, majd a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut.
     
  2. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, 0.5 dl rummal, a tejföllel, 1 citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk.
     
  3. Letakarva, egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
     
  4. A máktöltelékhez, a mákot a fele cukorral, a fele mazsolával, 2 db citrom reszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukorral és az 1 dl rummal összegyúrjuk.
     
  5. Másnap, a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és meglisztezett gyúrólapon, egyenként kb. 3 mm vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.
     
  6. Máktöltelékkel megkenjük, majd felcsavarjuk és margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd, pontosan elfér a nagy tepsiben.
     
  7. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük, ezután újból lekenjük.
     
  8. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C), kb. 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

 

Elkészítési idő: kb. 90 perc.